logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukot dysku, tak jakby się resetował... Proszę o POMOC

Daniu_ckm 21 Gru 2006 14:42 1466 9
  • #1 3355633
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam, mam dźwiny problem z dyskiem twardnym marki Maxtor o modelu 6Y080P0 otóż po pewnym czasie użytkowania załuważyłem i to przeważnie podczas gry SWAT 4 dysk robi stukot ale ten stukot słychać tak jakby się resetował tyle że nic się nie dzieje nie spowalnia ani się nie zawiesza poprostu jest to b.niepokojący dźwięk może mieliście już podobny problem ? jeżeli tak proszę o porade.
  • #2 3355640
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Miałem podobny problem ale jak ten stukot występował to komp się wieszał, Zmieniłem zasilacz i pomogło.
  • #3 3355648
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    moze jakies bady masz na nim i probuje to jeszcze raz odczytac wydajac takie dzwieki???
  • #4 3355658
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Agencik15 napisał:
    moze jakies bady masz na nim i probuje to jeszcze raz odczytac wydajac takie dzwieki???

Raczej potrzebuje odpowiadzi na mój problem niż o takie dźiwne pytania, dysk jest OK a co do zasilacza to niedawno był zmieniany (z 350 na 400W) mniej więcej w tym samym czasie co obudowa ale z tego co pamiętam na poprzednim dysku miałem taki sam problem tyle że jeszcze był stary zasilacz i zbytnio wtedy tym się nie przejmowałem bo i tak musiałem kupić nowy ale teraz zaczynam się martwić bo przecierz dysku nie będe zmieniał co 3 miesiące
  • #5 3355798
    XeON
    Poziom 17  
    Sprawdź taśmę od tego HDD i jeśli masz możliwość to podłącz ten dysk jako jedno urządzenie na taśmie.

Jakiej marki masz ten zasilacz 400 W ?

Pozdrawiam !
  • #6 3357601
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Dysk jest podpięty jako jedno urządzenie na tasmie. Ale zasilacz no niby tak postawiłbym na niego ale na wcześniejszym występiował identyczny problem ... tyle że był inny dysk
  • #7 3357617
    XeON
    Poziom 17  
    Może napisz całą konfigurację i markę tego zasilacza... bo zgadywać nie można...
  • #8 3357657
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    a moze ten makstor poprostu tak glosno pracuje? zrob mu defragmentacje, plik wymiany przenies na inna partycje - najlepiej dysk - zyskasz na wydajnosci ;)
  • #9 3357857
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    to jest chyba jakas przypadlosc Maxtorow..jaka masz serie? DiamondMax10? moja 200-tka takze ale juz dawno dawno temu wydala z siebie taki dzwiek..zadne dane mi nie poginely, badow tez nie mam, a dysk chodzi piekielnie szybko, tak jak powinien i nie sprawia zadnych problemow z uzytkowaniem..to faktycznie moze byc cos z zasilaniem bo po tym stunkieciu wyraznie bylo slychac jak zaczynaja sie krecic talerze-tak jak przy wlaczaniu dysku..
    u mnie juz ten problem nie wystepuje-zmienilem wtyczke na inna :)
    a co do glosnosci..to prawda w trybie normal on pracuje glosno..ja swojego pzrelaczylem w try QUIET i slychac tylko szmerki :)

pozdro
  • #10 3358533
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Nie ma się co za bardzo chyba przejmować, bo ja mam seagate jakiegoś tam ATA100, i już po zakupie od razu zaczął stukać, ale dowiedziałem się że to normalne u niektórych.Dysk oczywiście działa juz tak od ok 2lat, i nie ma z nim żadnych problemów, natomiast stuka czasem przy plikach typu AVI.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Maxtor model 6Y080P0, który podczas użytkowania, zwłaszcza w trakcie gry SWAT 4, wydaje niepokojący dźwięk stukania przypominający resetowanie, mimo braku spowolnień czy zawieszeń systemu. Dysk jest podłączony jako pojedyncze urządzenie na taśmie IDE, a zasilacz został niedawno wymieniony z 350W na 400W, jednak problem występował również przy poprzednim zasilaczu i innym dysku. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy IDE, konfiguracji zasilacza oraz ewentualnych uszkodzonych sektorów (bady). Inna hipoteza to charakterystyczna głośna praca dysku Maxtor, zwłaszcza w serii DiamondMax10, gdzie stukot może być normalnym zjawiskiem związanym z rozruchem talerzy. Zalecane jest wykonanie defragmentacji i przeniesienie pliku wymiany na inną partycję w celu poprawy wydajności. Podobne objawy zgłaszane są także dla innych marek, np. Seagate ATA100, gdzie stukot nie wpływa na funkcjonowanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA