logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stukanie w HDD Maxtor 500GB SATAII jest normalne?

misza_ 05 Kwi 2008 20:05 3240 14
REKLAMA
  • #1 4997161
    misza_
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam

Kupiłem w środę dysk twardy Maxtor SATAII 500Giga, niestety po podłączeniu do komputera okazało się, że dysk wydaje z siebie dziwne odgłosy. Sprawa wygląda następująco, po włączeniu zasilania słychać jak talerze rozpędzają się po czym zaczyna on stukać. Po pewnej ilości stuknięć uruchamia się i jest widziany poprawnie przez system. Ilość stuknięć jest losowa. Czasem jest to jedno stuknięcie czasem 10 i więcej, a czasem uruchamia sie od razu. Zaniosłem go w piątek do sklepu gdzie miał zostać sprawdzony. Dzisiaj dzwonili do mnie Panowie ze sklepu i powiedzieli że dysk jest OK, przechodzi wszystkie testy, a stukanie związane jest z jakimś sprzęgłem?? i "ten typ tak ma"? Czy jest to normalne? Oczywiście w sklepie nie chcą mi wymienić dysku na inny model :(

Poradźcie mi czy rzeczywiście stukanie to jest normalne i nie mam sie nim przejmować?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4997179
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    stukanie w moim dysku sygnalizowało jego koniec :)
    ale sprawdz najpierw zasilanie, dociśnij dobrze złączki i sprawdź czy zasilacz się nie grzeje.
    Poza tym Maxtory nie należą do cichych dysków :)

Ja jednak upierałbym się przy wymianie, jako powód reklamacji podaj : "głośna praca, problemy z wykrywaniem dysku"

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4997222
    misza_
    Poziom 11  
    Witam

Wtyczki są ok, poza tym Panu w serwisie w sklepie w którym dysk kupiłem również on stuka, ale tak jak napisałem on twierdzi że tak ma być???

Pozdrawiam
  • #4 4997810
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Podaj SMART Dysku .

Jaką masz płytę główna jaki system plików na dysku ?
    Jak masz ustawione zworkę ATA II czy I ?
  • #5 4998336
    misza_
    Poziom 11  
    Witam

Dysk jest SATA2, płyta główna ASUS P5KC P35/ICH9 S775, system plików NTFS, stukanie występuje jedynie zaraz po włączeniu komputera. Bios nie widzi dysku tak długo jak występuje stukanie, dopiero gdy ono ustaje bios go wykrywa i przechodzi do uruchomienia systemu. Więcej danych nie mogę podać gdyż dysk jest w serwisie firmy w której go kupiłem. Serwisant twierdzi że wszystkie jego parametry są w porządku i że to stukanie jest związane z jakimś sprzęgłem, ciężkimi talerzami i zarządzaniem energią płyty??????? Nie wiem o co chodzi z tym sprzęgłem ale gdy się włącza komputer wyraźnie słychać jak talerze sie zaczynają obracać i dopiero później zaczynają się stuki. Nie wiem czy rzeczywiście tak jest ok??? Odbierać ten dysk od nich?

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie i odpowiedzi
  • #6 4998377
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli jest możliwość można wymienić na inny dla świętego spokoju ( o ile się zgodzą ) .

Po drugie trzeba sprawdzić czy płyta ma najnowszy BIOS być może ma problemy z odczytaniem dysku .

Po trzecie coś mam wrażenie że Dysk ma spore zapotrzebowanie na moc .
    Jaki masz zasilacz ile urządzeń podpiętych.
  • REKLAMA
  • #7 4998820
    misza_
    Poziom 11  
    Witam

Zasilacz Chieftec 450W do tego Płyta główna wyżej podana, Procesor Core 2 duo E8200 2,66Ghz, NVidia GF 8800GT i DVDrom.
  • REKLAMA
  • #8 4998868
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 253
    Przydało by się podać typ tego Seagate.
    To tak dla ścisłości bo nie wiadomo teraz czy to Maxtor DiamondMax 21 (STM3500630AS ) czy 22 ( STM3500320AS ).
    Jeżeli stuka i to nie regularnie to jest on uszkodzony nawet jeżeli programy diagnostyczne niczego nie wykażą.

Pan z Serwisu mógłby wykazać odrobinę dobrej woli i spróbować wymienić ten dysk.
    Ewentualnie możesz podać na Forum jaki Serwis ma z tym problem żeby go omijać szerokim łukiem.
    Zostaniesz na chwilę "zwolniony" ze stosowania się do punktu 2 Regulaminu. :D
    Problem może być tylko w tym , że jakiś czas możesz być bez dysku.

BTW.
    Pamięta Ktoś co mówi prawo UE w takich sytuacjach ?
    Co się dzieje z niesprawnym towarem zakupionym w terminie do 7 dni?
    Stuki to też cecha niezgodna z parametrami dotyczącymi głośności pracy.
    Na pewno jest więcej niż podaje dokumentacja w tabeli na stronie 7.
    Nie ma tam parametru pt. Random Head Click Noise czyli nic tam nie ma o losowym klikaniu.

P.
  • #9 5002431
    misza_
    Poziom 11  
    Witam

W podanej przez Ciebie dokumentacji znalazłem następujący parametr:

Power-on to ready
    20 sec max

Czy to oznacza że tak długo dysk może się uruchamiać, tzn że w tym czasie może występować to stukanie, które pojawia sie właśnie tylko przy uruchamianiu?
  • Pomocny post
    #10 5002772
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 253
    Ten czas jest potrzebny na uruchomienie i stabilizację obrotów silnika, wczytanie oprogramowania z talerza(y), złożenie dynamicznego translatora, sprawdzenie S.M.A.R.T i jeszcze na wykonanie kilku rzeczy ( testów ) przed wystawieniem statusu - READY. 20 sekund to naprawdę sporo przesadzona wartość bo średnio to 8-12 sekund.
    W każdym razie nic nie upoważnia dysku w tym czasie do klikania.
    Mam dyski tej wielkości i nic takiego się nie dzieje.
    W przypadku dysków z "gratisowym klik" , bo takie też miałem , ich żywotność zawierała się w przedziale od 3 godzin do ok 2,5 miesiąca.

P.
  • #11 5002982
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5003728
    misza_
    Poziom 11  
    Dzisiaj do nich dzwoniłem i pytam co z moim dyskiem, a oni że mogę odebrać. Więc pytam czy wymienili i już nie stuka a on mi na to, że stuka bo tak ma być, sprawdził jakimś programem i talerze nie są uszkodzone więc głowica nie uszkadza dysku ..., a stukanie związane jest z cytuje: "ciężkimi talerzami" oraz "zarządzaniem energią przez płytę główną" wcześniej była jeszcze mowa o jakimś sprzęgle. Stwierdzili również, że parametry głośności pracy obowiązują od chwili gdy dysk pracuje, a w tym przypadku on nie pracuje tylko sie uruchamia więc to nie jest praca????? Pan stwierdził również że dyski które się psują inaczej stukają a ten stuka normalnie .... Ręce już mi opadają... Mam czekać aż dysk totalnie sie rozsypie, stracę dane i wtedy mi go przyjmą?? To jest jakaś pomyłka... !
    Po dłuższej rozmowie i przedstawieniu przeze mnie argumentów podpowiedzianych przez Przemcia zgodzili się jeszcze raz powałkować dysk i jutro mają mi dać odpowiedź.

Zadzwoniłem dziś również do Rzecznika Praw Konsumenta, bo coś wydaje mi się że normalnie się z nimi nie dogadam. Jednakże ciągle mam nadzieje :)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie wasze podpowiedzi. :)
  • #13 5004307
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    dysk do wymiany na 100% i to bezdyskusyjnie.
    postrasz ich recznikiem:)
  • #14 5012476
    misza_
    Poziom 11  
    Sprawa zakończyła się dla mnie pozytywnie. Po wielokrotnych moich telefonach, nieprzyjemnych rozmowach itp itd dysk został zamieniony na Samsunga o tej samej pojemności. W obudowie komputera nastała błoga cisza :)

Dziękuje wszystkim za pomoc :)
  • #15 5015220
    dzetix
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Ciesz się że wymieniłes to dziadostwo na dobrego samsunga,nie polecam dysków firmy Maxtor i sie grzeją ostro są bardzo awaryjne,pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Maxtor SATAII 500GB po podłączeniu do komputera wydaje losowe stukanie podczas uruchamiania, które ustaje po wykryciu dysku przez BIOS. Serwis sklepu potwierdził, że dysk przechodzi testy SMART i twierdzi, że stukanie jest normalne, tłumacząc je "sprzęgłem", "ciężkimi talerzami" i zarządzaniem energią płyty głównej. Użytkownik zgłaszał problem, jednak sklep odmówił wymiany dysku. W dyskusji pojawiły się sugestie sprawdzenia zasilania, aktualizacji BIOS-u oraz ewentualnej wymiany dysku ze względu na podejrzenie uszkodzenia, mimo pozytywnych testów diagnostycznych. Parametr "Power-on to ready" wynoszący do 20 sekund dotyczy stabilizacji pracy dysku, ale nie tłumaczy stukania. Ostatecznie po interwencjach dysk został wymieniony na model Samsunga o tej samej pojemności, co zakończyło problem hałasu. Wskazano, że dyski Maxtor są często głośne i awaryjne, a stukanie może świadczyć o uszkodzeniu głowicy lub mechanizmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA