logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP2511TS-X ==> problem z obrazem, nie ma go.....

SebaD 21 Gru 2006 16:31 1544 14
REKLAMA
  • #1 3355998
    SebaD
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam

Dostałem do naprawy telewizor Trilux TAP2511TS-X.

Objawy są takie:
    Po włączeniu TV nie ma obrazu, fonia jest.... Gdy zmieni się napięcie UG2 na trafopowielaczu pojawiają się linie powrotu i wskakuje obraz. Tylko obraz ten jest taki, jakby brakowało jakiegoś koloru....... A i po za tym wysokie napięcie jest chyba troche za słabe, bo jak próbuję go rozładować, to te iskierki są bardzooo małe (z tego co pamiętam to zawsze waliły iskry)

Czego mam się uczepić, bo juz nie wiem.......

Proszę mądrzejszych o pomoc..... Ja jestem początkującym serwisantem

pozdro
    SebaD
  • REKLAMA
  • #2 3356024
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Tylko obraz ten jest taki, jakby brakowało jakiegoś koloru.......

Witam. Zmierz napięcia na katodach kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 3356496
    SebaD
    Poziom 16  
    Nap na katodach ok 190V
  • REKLAMA
  • #5 3356540
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy +12V dochodzi do PK?.
    Jakie napiecia sterujące RGB?
  • #6 3356625
    SebaD
    Poziom 16  
    A więc tak:
    Sprawdziłem kineskop wg opisu ze stronki (skorzystałem z pkt c) i na katodach mam napięcia od 30V-245V (zmieniając napięcie G2) tylko, że cały czas widoczne są linie powrotu. Czy kineskop jest walnięty, czy jednak trafopowielacz??

+12V dochodzi do PK

Napięcie sterujące RGB - nie wiem o co chodzi... sorki, czy to te napięcie 200V ??

pozdro
    SebaD
  • #7 3356850
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Napięcie S2 ustaw tak,żeby nie były widoczne powroty i mierzysz wtedy napięcia RGB na katodach wg. tamtego opisu.. Gdzie jest napisane,żebyś regulował S2 i mierzył napięcia.Napięcia podaj dla każdej katody .
  • #8 3356894
    SebaD
    Poziom 16  
    szczerze linie są widoczne zawsze, czy UG2 jest min czy max......

To co mam z tym zrobić??

pozdro
    SebaD
  • #9 3356909
    LeDy
    Poziom 43  
    [quote="SebaD"

Objawy są takie:
    Po włączeniu TV nie ma obrazu, fonia jest.... Gdy zmieni się napięcie UG2 na trafopowielaczu pojawiają się linie powrotu i wskakuje obraz. Tylko obraz ten jest taki, jakby brakowało jakiegoś koloru.......

Czego mam się uczepić, bo juz nie wiem.......

Proszę mądrzejszych o pomoc..... Ja jestem początkującym serwisantem

pozdrawiam
    SebaD[/quote] Jak dojdziesz do tego co sam napisałeś to wtedy sprawdz kineskop punktem C
  • #10 3357394
    SebaD
    Poziom 16  
    Więc tak, odłączyłem rezystory od katod RGB i pozwoliłem sie nagrzać kineskopowi. Więc sprawdziłem miernikiem napięcia na katodach:
    R: 156V
    G: 153V
    B: 153V

Jak przyłączałem miernik do odpowiedniej katody, to odpowiedni kolor mi świecił i zauważyłem linie powrotu, więc zmieniałem napięcie G2, ale one sie nie traciły.... (zazwyczaj ten zabieg pomagał)

Więc czy te linie powrotu to skutek uszkodzonego trafopowielacza czy kineskopu??

PS Dzięki za zainteresowanie. Sorry za moje nie fachowe odzywki......

pozdro
    SebaD
  • #11 3358716
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    Zauważyłem także że te linie powrotu jakby migały i nie są równe.........
  • REKLAMA
  • #12 3359184
    LeDy
    Poziom 43  
    Te linie powrotu po odłączonych katodach i pomiarach miernikiem to normalna rzecz.Napięcia na katodach dość duże i równe.S2 się nie reguluje przy pomiarach napięcia katod.Teraz zamień tory na wejsciu na PK.Jeżeli kolor ,którego brakowało pokaże się.a inny "zginie " tzn.,że PK dobre a jeżeli się nie pokaże to PK do sprawdzenia.
  • #13 3359513
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    A więc tak po zamianie:
    - B z R - obraz zielony, nap na B i G po 223V, na R - 170V
    - G z R - obraz niebieski, nap na R i G po 223V, na B - 170V
    - B z G - obraz zielony, nap R i B po 223V, na G - 170V

Napięcia sygnałow RGB są równe i mają po 1,33V

Co mam dalej robić??
    Powoli mam dość tego TV....

pozdro
    SebaD
  • #14 3359863
    LeDy
    Poziom 43  
    Zmienia się jakiekolwiek sterowanie z tym co go brak .Z tego co napisałeś to wygląda,że brak R. Do sprawdzenia PK.

Dodano po 1 [minuty]:

Co ja mam powiedzieć. Zmieniam to co napisałem. Przy zmianach sterowania i RiGiB miały po 170V a więc nie PK.Tylko nie wiem gdzie,w którym miejscu ty te zamiany robiłeś.
  • #15 3363768
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    Ja już mam dość tego TV..... najprawdopodobnie kineskop jest uszkodzony, bo aby pojawił sie obraz należy tak trochę "pojeździć" nap G2 i wtedy wskakuje..... no i widoczne są linie powrotu

pozdro
    SebaD

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Trilux TAP2511TS-X, który po włączeniu nie wyświetla obrazu, choć dźwięk jest obecny. Po zmianie napięcia UG2 na trafopowielaczu pojawiają się linie powrotu i obraz, jednak brak jednego z kolorów oraz obraz jest niepełny. Wysokie napięcie jest niższe niż oczekiwane, co potwierdzają słabe iskry przy rozładowywaniu. Pomiar napięć na katodach kineskopu wykazał wartości od około 30V do 245V przy regulacji G2, a napięcia na katodach RGB wynoszą około 153-156V. Linie powrotu są stale widoczne i migają, co może wskazywać na uszkodzenie kineskopu lub trafopowielacza. Sprawdzono również zasilanie +12V do PK oraz napięcia sterujące RGB (około 1,33V). Próby zamiany torów sygnałowych RGB wskazują na brak koloru czerwonego, jednak napięcia na katodach po zamianach są nierówne (około 170V i 223V). Zalecane jest dalsze sprawdzenie PK oraz kineskopu, jednak ostatecznie podejrzenie pada na uszkodzony kineskop, gdyż obraz pojawia się tylko po manipulacji napięciem G2, a linie powrotu nie znikają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA