logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

philips 28pw8504/12 niebieski ekran i wylancza sie po 5sec.

dymek84 22 Gru 2006 01:13 2145 10
REKLAMA
  • #1 3357985
    dymek84
    Poziom 10  
    witam
    tak jak w temacie
    po włączeniu obraz jest niebieski i po paru sekundach wyłącza się
    i miga czerwona kontrolka z przodu

znalazłem jeden post do tego tv o jaskrawym obrazie
    tam z kolei było tak:

Cytat:
    wyregulowana siatka 2 kineskopu ewentualnie uszkodzony ten regulator (dolne pokrętło na trafopowielaczu)

(bo wziąłem go od babci a ona mi powiedziała ze obraz był jaskrawy a potem już się niw włączał i myślałem ze to coś pomorze )
    ale nie wiem co to jest trafopowielacz i gdzie to jest
    szukałem na forum ale nie znalazłem
    w google tez nie ma (znalazłem na wikipedii ale to mi nic nie mówi )
    morze wy mi pomożecie
    Moderowany przez obcy7:

Ortografia ! Lepiej weź się za słownik, a nie naprawy...Przeniosłem z TV.

• REKLAMA
  • #2 3358014
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Trochę niejasny ten twój opis. Zrozumiałem tylko ,że TV masz od babci.
  • REKLAMA
  • #3 3358026
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    trafopowielacz to taka zwykle czarna puszka na ktorej sa dwa potencjometry: FOCUS i SCREEN. Pierwszy słuzy do regulacji ostrosci a drugi do tzw. napiecia siatki drugiej. Jesli ustawisz to napiecie za duze, to w obwodzie katod kineskopu plynie za duzy prad i automatyka telewizora poprostu go wylacza.
    Trafopowielacz mozesz rozpoznac latwo po tym, ze wychodzi z niego charakterystyczny kabel zakonczony "przyssawka" zalozona na powierzchni kineskopu! Tego kabla i przyssawki nie dotykaj bez potrzeby zwlaszcza podczas pracy telewizora!!! Jest tam napiecie ponad 100 razy wieksze niz w gniazdku sieciowym o wydajnosci pradowej, ktora potrafi zabic. Jesli malo sie znasz, polecam odpuscic TV i poprosic doswiadczonego kolege o pomoc.
    Powodem objawow, ktore opisujesz moze tez byc uszkodzony kineskop. Jesli teraz mnie zrozumiesz, sprobuj odlaczyc niebieska katode i sprawdzic jak zachowuje sie tv.
  • REKLAMA
  • #4 3358042
    mirko66b
    Poziom 29  
    Nic nie rób !!! Usiądź i popatrz na zdjęcie Przemysława.:D

Dodano po 3 [minuty]:

Można nie wiedzieć co to jest HOT,lub PK itp. Ale jeśli nie wiesz co to jest trafopowielacz to nic nie rób. Błagam cię.
  • #5 3358048
    dymek84
    Poziom 10  
    ok znalazłem trafopowielacz

Cytat:
    Powodem objawow, ktore opisujesz moze tez byc uszkodzony kineskop. Jesli teraz mnie zrozumiesz, sprobuj odlaczyc niebieska katode i sprawdzic jak zachowuje sie tv.

ale co to jest katoda to ja nie wiem
    nie znam sie
    chce sprobowac go naprawic jak mi sie nie uda to go wyrzuce
    bo mnie nie stac na naprawe

wiec jak masz czas i cierpliwosc to mi moze wytlumaczysz
  • #6 3358053
    mirko66b
    Poziom 29  
    Zdejmij płytkę z kineskopu. żałącz TV i napisz co się dzieje. Zwarcia nie zrób.
  • #7 3358058
    dymek84
    Poziom 10  
    ok zdjalem
    nie ma obrazu ale tv sie nie wylancza
    kontrolka jest ciagle żułta
  • #8 3358062
    mirko66b
    Poziom 29  
    Żółta !!! Ale nie o to chodzi. Więc problem tkwi w kinolu. Pprzykro mi.
  • REKLAMA
  • #9 3358064
    dymek84
    Poziom 10  
    tzn ze kineskop siadl
    a ja juz myslalem ze ok jak tv sie nie wylonczyl sam
    jak tak to spoko jakos sobie dam rade bez telewizora
    jak narazie
    dzieki za pomoc pozdro
  • #10 3358065
    mirko66b
    Poziom 29  
    Raczej tak. Padł kinol. Można by go strzelić,ale pewnie nie wiesz jak i nie masz czym. Tak czy inaczej nie na wiele by się to zdało. Nie kupuj philipsów. Pozdrawiam.
  • #11 3358485
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Niebieski ekran to pewnie przywarta katoda do zarnika. Poczatkowo pomyslalem, ze to wygaszanie z powodu braku sygnalu.
    Taka usterke ktos sprytny potrafil by obejsc przez pociagniecie osobnego zazenia oddzielonego od masy. Wszystko zalezy co dokladnie w kinolu sie uszkodzilo. Ja tak naprawilem (uratowalem) kilka telewizorow i graja do dzis. W philipsach takie usterki sa norma. Mozesz nie wyrzucac TV, moze kiedys bedziesz zdolny cos z nim zrobic. No chyba ze z elektronika masz tyle wspolnego co...

---------
    PS. Katoda to elektroda sterujaca kineskopu. Sa trzy takie katody po jednej dla kazdego koloru (czerwonego, zielonego i niebieskiego). Mówiac o odlaczeniu katody niebieskiej mialem na mysli odlaczenie rezystora doprowadzajacego sygnal do katody B kineskopu. Jesli niebieski by zgasl, to bylibysmy w dobrej sytuacji bo mozna by jeszcze winic wzmacniacz wizji. Jesli nadal by swiecil > patrz recepta wyzej z dodatkowym żażeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 28PW8504/12 po włączeniu wyświetla niebieski ekran i wyłącza się po kilku sekundach, a czerwona kontrolka miga. Problem może wynikać z uszkodzonego kineskopu (kinola). Trafopowielacz, będący elementem z potencjometrami FOCUS i SCREEN, reguluje ostrość i napięcie siatki drugiej kineskopu; niewłaściwe ustawienie może powodować nadmierny prąd i automatyczne wyłączanie telewizora. Odlączenie niebieskiej katody kineskopu (elektrody sterującej kolorem niebieskim) pozwala sprawdzić, czy problem leży w kineskopie czy we wzmacniaczu wizji. Po zdjęciu płytki z kineskopu telewizor nie wyłącza się, co potwierdza uszkodzenie kineskopu. Niebieski ekran może być spowodowany przywartą katodą do żarnika. Naprawa wymaga doświadczenia i ostrożności ze względu na wysokie napięcia w trafopowielaczu. W przypadku braku umiejętności zaleca się skorzystanie z pomocy fachowca lub rezygnację z naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA