logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony port PS2 na płycie głównej i co dalej?

Ficek007 22 Gru 2006 10:11 5177 7
REKLAMA
  • #1 3358384
    Ficek007
    Poziom 14  
    Tak jak w temacie najprawdopodobniej jest walniety port PS2 na płycie głównej.
    Płyta jest chyba "szatla" oznaczenia AV41P. Na procki intela.

Co gorsze nie moge odpalic Biosu ani systemu by ustawic np. klawiature usb.
    Zresetowałem bios zanim zauważyłem uszkodzenie portu i teraz przy odpalaniu kompa prosi o nacisnięcie klawisza F1 by ruszyć dalej.
    Ale niestety nic to nie da bo klawiatura milczy.

ps. to nie klawiatura bo sprawdzałem na innych.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3358398
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    masz kilka możliwości

możesz przerobić BIOS za pom. AMIBCP (ami) lub AWDEDIT (award) tak aby nie czekał na F1

Możesz wymienić gniazdo PS/2 na nowe, ale bez stacji HotAir to jest dość trudne z uwagi na małą wytrzymałość nóżek.
    Możesz to zlecić komuś, jeśli jesteś zainteresowany to napisz PW.

Jeśli klawiaturą USB nie można wejść do BIOSu to mare szanse aby jakakolwiek opcja pomogła tutaj.
  • REKLAMA
  • #3 3358423
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Spróbuj przełożyć zworkę JP2 na płycie. Jeśli gniazdo PS2 jest "wyrobione", to poruszaj w nim wtyczką klawiatury - może "zaskoczyć" (poznasz to po błyśnięciu diod). Zobacz, czy płyta nie zobaczy klawiatury na gnieździe PS2 dla myszy - wydaje mi się, że widziałem płyty, w których można było tak zrobić.

Możesz spróbować reset CMOS, choć nie wiemy, jakie ustawienia domyślne załaduje sobie BIOS...
  • REKLAMA
  • #4 3358986
    Ficek007
    Poziom 14  
    Rzeczywiście wyrąbany port aż miło.

Gdy komp się uruchamia (co zajmuje mu trochę czasu na POSTcie Biosu) ruszałem wtyczką aż zaskoczył teraz na razie idzie a na Poscie Biosu już sie nie zatrzymuje.
  • #5 3359194
    wiezlak
    Poziom 35  
    Podeprzyj jakoś tą wtyczkę w gnieździe tak, żeby kontaktowała cały czas (np. pozginaną tekturą o brzeg tej wnęki na gniazda w obudowie i brzeg wtyczki) i włącz w BIOSie opcje "USB Controller" oraz "USB Device Legacy Support" - właśnie ta opcja odpowiada m.in. za obsługę klawiatury/myszy podłączonych do USB poza sterownikami systemowymi (czyli PC "zobaczy" klawiaturę USB już na starcie).
  • REKLAMA
  • #6 3363188
    Ficek007
    Poziom 14  
    Nietety problemów nie koniec.

Klawiatura na PS2 działa ale tylko bez myszki. Gdy podłącze mychę przestaje działąć.

I to już podczas postu Biosu. Śiwci już na klawaiturze Num Lock (podczas POSTu Biosu) a gdy podłącze myche gaśnie już nie widzi klawiatury potem w systemie.
    Gdy nie podłącze mychy klawiatura jest okay.

Co do podłączenia samej mychy jest tak iż w ogóle nie działa tak jakby włąśnie żródłem kłopotów był właśnie ten port.

Co do napięć na gniazdach mieszczą się w normie ale na wyjściu (miniDIN) nr. 5 na gnieżdzie mychy nie ma w ogóle napięć w opisie jest to Zegra klawiatury więc nie wiem czy ma tam włąśnie być napięcie 2 do 5 V
  • #7 3364082
    wiezlak
    Poziom 35  
    Powłączałeś opcje USB, które Ci podałem i klawiatura USB działa już od POSTu? Sprawdzałeś napięcie dla portu PS2 myszy od strony lutów na płycie czy tylko w gnieździe? Na dobrą sprawę mysz PS2 możesz podłączyć na przelotce do COMa albo kupić przelotkę USB->PS2 z gniazdami myszy i klawiatury - sam takiej używałem, jak już całkowicie uwaliłem gniazdo klawiatury na Abicie BX-133 a byłem bardzo przyzwyczajony do 10 letniej niezniszczalnej klawiatury (jeszcze na duży DIN - dodatkowo wisiała jeszcze na przejściówce DIN->PS2 :D ).
  • #8 3377822
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Jeżeli chcesz używać myszki na przejściówce PS2>COM to nie wszystkie myszki a już napewno nie te nowsze (gdzieś conajmniej od 3 lat) będą działac na porcie PS2.
    W jednej z "idiotycznych sieci hipermarketów" mieli kiedyś myszki na COM za cene coś około 10zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uszkodzonego portu PS/2 na płycie głównej oznaczonej jako AV41P z procesorem Intela, co uniemożliwia wejście do BIOS-u i korzystanie z klawiatury USB podczas startu systemu. Uszkodzony port PS/2 powoduje, że komputer zatrzymuje się na komunikacie o konieczności naciśnięcia F1, jednak klawiatura nie reaguje. Proponowane rozwiązania obejmują modyfikację BIOS-u za pomocą narzędzi AMIBCP lub AWDEDIT, wymianę portu PS/2 (co jest trudne bez stacji HotAir), oraz próbę użycia zworki JP2 na płycie. Uszkodzony port PS/2 działa niestabilnie – klawiatura działa tylko bez podłączonej myszy PS/2, a podłączenie myszy powoduje zanikanie sygnału klawiatury już podczas POST. Stwierdzono brak napięcia na pinie 5 (zegar klawiatury) w gnieździe myszy. Zalecane jest włączenie w BIOS-ie opcji "USB Controller" i "USB Device Legacy Support" dla obsługi klawiatury USB od startu. Alternatywnie można użyć przejściówki PS/2 na COM lub USB na PS/2, choć nie wszystkie myszy, zwłaszcza nowsze, będą działać na takich adapterach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA