logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer - spalona klawiatura. Płyta spalona czy port?

siwy18 15 Gru 2006 17:39 2536 8
REKLAMA
  • #1 3334401
    siwy18
    Poziom 11  
    Witam otoz mam problem ze starym komputerem(niewazne sa parametry) otoz spalila sie w nim klawiatura (plytka w niej i to dosyc bardzo) Wlozenie nowej klawiatury nie daje efektow;/
    Wiec mam pytanie port spalony czy plyta jest juz uszkodzona a moze cos innego??
    i czy moge cos sam zrobic np sprawdzac itp czy trzeba miec specjialistyczne narzedzia do tego?? i raczej nic nie moge zrobic...

Komputer oczywiscie sie wlacza i staje na komunikacie : (wyjecie bateri bylo)

Prosze o jakies sugestie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3334440
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    A przez co ta klawiatura byla podlaczana? Moze masz mozliwosc podlaczenia innej klawiatury - PS/2, DIN a moze USB. Napisz jak stary jest to komputer (szczegolnie co to za plyta glowna tam siedzi)
  • #3 3334470
    Marcinbike
    Poziom 11  
    Witam,

Jeżeli podłożenie nowej klawiatury nie dało rezultatu to wiemy, że płyta główna została uszkodzona. Tak jak napisał przedmówca jeśli masz możliwość podłączenia klawiatury pod inne złącze np. USB to nie ma problemu, a jeśli to jest stara płyta główna z gniazdem DIN która będzie bez USB to chyba nic się nie da zrobić.

Jeśli to jest bardzo stary komputer to używana taka płyta główna powinna być za grosze na giełdzie komputerowej lub jakimś komisie komputerowym bo w wielu takich miejscach walają się jeszcze starsze komponenty.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3334512
    siwy18
    Poziom 11  
    Niestety niewiem co to za plyta-tylko moge odczytac z plyty nazwe INTEL(siedzi w niej procesor Celeron 300)-Klawiatura byla podlaczona przez port narmalny ps2 / plyta ma dwa wejscia usb-czyli gdybym mial przejsciowke z usb-na ps2 to klawiature wychwyciloby??
  • REKLAMA
  • #5 3334534
    Marcinbike
    Poziom 11  
    Witam,

Tak, powinno wyłapać klawiaturę.

pozdrawiam
  • #6 3334636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3334757
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    michna3 napisał:
    Wcale nie powinno znalesc klawiatury. Klawiatura musi byc przystosowana pod USB. Zazwyczaj taka ma w zestawie przejsciowke z PS/2 na USB lub na odwrot. Tak samo z myszkami.

Jak nie, jak tak :D. Przecież jeśli zastosujemy wspomnianą przejściówke/konwerter USB->PS2 (ja miałem taką z portem PS2 dla klawiatury oraz myszy), to można używać starej klawiatury PS2 - sam tak zrobiłem, kiedy rozleciało mi się gniazdo klawiatury PS2 w Abicie BX 133 a byłem przyzwyczajony do układu ulubionej 10-letniej klawiatury (dodatkowo jeszcze wisiała na przejściówce z DIN na PS2).
  • REKLAMA
  • #8 3334920
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam! Receptą może być wymiana bezpiecznika znajdującego się na płycie głównej w okolicach mocowania gniazda do płyty głównej....
  • #9 3335540
    Marcinbike
    Poziom 11  
    Witam,

Jest to dobra myśl z tym bezpiecznikiem, teraz trzeba byłoby go tylko zlokalizować i po sprawie. Natomiast w razie czego to przejściówka i po krzyku.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy starego komputera z uszkodzoną klawiaturą, której płytka uległa spaleniu. Włożenie nowej klawiatury nie przynosi efektu, co sugeruje uszkodzenie płyty głównej lub portu PS/2, do którego była podłączona klawiatura. Komputer uruchamia się i zatrzymuje na komunikacie. Dyskusja wskazuje, że jeśli płyta główna posiada porty USB, można spróbować użyć przejściówki USB na PS/2, aby podłączyć klawiaturę USB, jednak wymaga to, by klawiatura była przystosowana do USB. W przypadku bardzo starej płyty z portem DIN lub PS/2 bez USB, naprawa może wymagać wymiany płyty głównej lub lokalizacji i wymiany bezpiecznika przy gnieździe klawiatury. Wymiana bezpiecznika na płycie głównej jest wskazywana jako potencjalne rozwiązanie, jednak wymaga specjalistycznej wiedzy i narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA