logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamrażarka Liebherr GSN2403 - zbyt niska temperatura i brak sygnalizacji pracy

makar42 22 Gru 2006 11:34 7237 13
REKLAMA
  • #1 3358592
    makar42
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Witam. Od rodziny w Niemczech przejąłem zamrażarkę LIEBHERR GSN2403. Jej stan techniczny oceniam na dobry, z wyjątkiem: niezależnie od ustawienia regulatora temperatury, mrozi stale do ok. -20°C oraz nie świeci sygnalizacja pracy (jest to sprawna neonówka - sprawdziłem). Czy ktoś może mi powiedzieć, z jakiego ±rocznika może być to sprzęt i czy gdzieś znajdę do niego manual (szukałem w necie, ale bezskutecznie)
  • REKLAMA
  • #2 3358652
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    pracuje nonstop ?
  • REKLAMA
  • #3 3359036
    makar42
    Poziom 16  
    Nie pracuje non stop, tylko niezależnie od ustawienia regulatora, mrozi do 18-20°C i wyłącza się. Podobno jest wniej trochę elektroniki, więc oprócz manuala przydałaby się i serwisówka ze schematem elektr.
  • #4 3361144
    makar42
    Poziom 16  
    Nie mam wielkiej nadziei na znalezienie serwisówki, wobec czego zabrałem się do naprawy sam. Wystąpił jednak problem z całkowitym wyjęciem modułu sterowniczego (patrz załączone zdjęcie) . Wysunąłem go ok. 3 cm do przodu i dalej ani rusz. Nie chcę użyć siły, bo do widocznego na zdjęciu z lewej strony termometru doprowadzona jest kapilara, którą mógłbym uszkodzić. Mam pytanie, czy ktoś z szanownych kolegów wyjmował może podobny moduł z innego typu zamrażarki LIEBHERR i mógłby mi podsunąć jakiś pomysł ?
    Załączniki:
    • Zamrażarka Liebherr GSN2403 - zbyt niska temperatura i brak sygnalizacji pracy zamraz.JPG (21.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3361678
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Jeśli mrozi Ci -20°, włącza się i wyłącza to daj sobie spokój, niech sobie tak chodzi.
    Jakim cudem sprawdziłeś neonówkę jeśli nie możesz wyciągnąć panelu? :D
  • #6 3362160
    makar42
    Poziom 16  
    Do neonówki dostałem się, zdejmując od frontu czerwoną plastikową przesłonkę (na 4 zatrzaskach).
  • #7 3362789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3362998
    makar42
    Poziom 16  
    Zielona, sygnalizująca podłączenie do sieci, świeci się stale. Czerwona, sygnalizująca pracę, nie swieci się choć agregat pracuje. Jej stan sprawdziłem po zdjęciu plasikowej czerwonej osłony, gdy dotknąłem metalowym prętem trzymanym w ręku do jednej jej elektrody, słabo się zajarzyła. Wnioskuję stąd, że nie dochodzi do niej sygnał sterujący(może konektor zsunięty). Po włączeniu "S", zapala się pomarańczowa neonówka i jeżeli agregat był w stanie spoczynku, to startuje. Nie przetestowałem, przy jakiej temperaturze wtedy się wyłącza.
  • #9 3363032
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Czerwona zazwyczaj sygnalizuje awarie, a nie prace
    Dobrze, że na tej nóżce nie było fazy.... :crazyeyes:
  • #10 3363131
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Ta zamrażarka jest sprawna i zostaw ją w spokoju, bo jeszcze zepsujesz.
    Pomarańczowa lampka oznacza ciagłą pracę sprężarki - funkcja przydatna podczas zamrażania.
  • REKLAMA
  • #11 3363189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3364513
    makar42
    Poziom 16  
    Faktycznie, gdy ją pierwszy raz podłączyłem po przywiezieniu, czerwona lampka paliła się, nie zauważyłem jak długo, ale być może, że do osiągnięcia tych -18st. Przy następnych włączeniach agregatu już nie świeciła. Kłania się brak instrukcji obsługi!
  • #13 3365205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3366364
    makar42
    Poziom 16  
    "Bleble" - dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie sygnalizacji. Gdybyś jednak posiadł informację, jak dobrać się do tego modułu (jak go bezkolizyjnie wyjąć), byłbym Ci wdzięczny. Chciałbym mimo wszystko sprawdzić regulator nastawy temperatury. Jeżeli dobrze dojrzałem , pokrętło regulatora (to z prawej strony na zdjęciu), steruje potencjometrem poprzez plastikową wydłużkę, która albo się zsunęła z osi potencjometra, albo na końcówce jest pęknięta. Ale by to sprawdzić, muszę wyjąć cały moduł.

Podsumowanie tematu

✨ Zamrażarka Liebherr GSN2403 mrozi stale do około -18 do -20°C niezależnie od ustawienia regulatora temperatury i wyłącza się okresowo. Sygnalizacja pracy (czerwona lampka) nie świeci, mimo że agregat działa, natomiast zielona lampka sygnalizująca podłączenie do sieci świeci się stale, a pomarańczowa zapala się przy włączeniu funkcji "super". Czerwona lampka pełni funkcję alarmu temperatury i zapala się przy nieprawidłowej temperaturze, świeżo załadowanym towarze lub otwartych drzwiach. Autor ma trudności z całkowitym wyjęciem modułu sterującego ze względu na delikatną kapilarę termometru i podejrzewa uszkodzenie lub zsunięcie się plastikowej wydłużki łączącej pokrętło regulatora z potencjometrem. Poszukuje instrukcji obsługi i schematu serwisowego, które nie zostały znalezione w internecie. Wskazano, że pomarańczowa lampka oznacza ciągłą pracę sprężarki, a czerwona sygnalizuje awarię temperatury, co wyjaśnia brak świecenia czerwonej lampki przy normalnej pracy agregatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA