logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Gamma Philips - zamiennik układu scalonego CSI CAT24C16PI 095128?

Gwizdek 22 Gru 2006 11:59 1944 3
REKLAMA
  • #1 3358649
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam,
    posiadam radio VW Gamma Philipsa z podświtlaniem zielonym. Po 15 minutowej wizycie w aucie 2-letniego dziecka radio przestalo działac :|

Podświetlanie działa a radio włącza się raz na 50 prób, jak sie uda właczyc to juz działa do momentu wyłączenia.

Oddałem je do serwisu gdzie stwierdzono ze uszkodzony jest jeden z układów na płycie główej radia. Jest to układ mający 8 nóżek i oznaczenie CSI CAT24C16PI 095128. Serwisant powiedzial ze nie wie jaki można wstawic zamiennik w miejsce tego układu i musiałby miec taka sama, sprawna Gamme, to by pomierzył układ a inaczej nie naprawi radia.

Może Wy orientujecie sie co to za układzik i czy można go zastąpic jakimś ogólnie dostępnym zamiennikiem?

Pozdrawiam
    robert
  • REKLAMA
  • #2 3358673
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Myślę że serwisant nie bardzo wiedział co mówi. Jeśli uszkodzona była by zawartość tego układu to radio zapytało by o kod nie pozwoliło wogóle się włączyć. Uszkodzenia raczej szukałbym w samej klawiaturze, włączniku, który dziecko mogło uszkodzić, w wyświetlaczu lub układzie resetu procesora. Pamięć ta (szeregowy eeprom) nie ma nic do tego, zamienników jej jest wiele ale ważne jest to co ona pamięta.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3368267
    djmaverick
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Slawek ma rację. Ja tez szukałbym raczej gdzieś na panelu czołowym.
    Ten scalak to bardzo popularny eeprom 24c16. Wymiana na nowy tylko pogorszy sprawę bo w nim zapisane są ważne dane. Z nowym radio wogóle się nie włączy. Trzeba by go zaprogramować odpowiednim wsadem.
  • #4 3369370
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Ja bym zaczął od poszukania w radiu metalowych przedmiotów. Dziura na kasetę jest bardzo inspirująca dla dwulatków.
REKLAMA