logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować generator 10kHz-1MHz z płynną zmianą częstotliwości?

eudajmonion 22 Gru 2006 12:22 3576 8
REKLAMA
  • #1 3358718
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    witam,
    potrzebuję zbudować taki generator przebiegu prostokątnego jak w tytule. układ ma generować 12 różnych częstotliwości (konkretnie ustawionych) w podanym zakresie. popełniłem następujący schemat (w załączniku poniżej), ale schemat ma jedną poważną wadę. podczas przełączania między pozycjami (sekcje przełącznika) jest krótka chwila w której pojawia się przerwa. w tej krótkiej chwili generator przestaje pracować-tak być nie może. dowiedziałem się, że są przełączniki, których sąsiednie sekcje podczas przełączania zostają na chwile zwarte-taki przełącznik jest lepszy, ale też nie rozwiązuje mojego problemu-częstotliwość chwilowo wzrośnie za sprawą równoległego połączenia rezystancji.
    do zmieniania zakresów częstotliwości wcale nie musi być przełącznik 12 pozycyjny. chodzi o zachowanie idei.
    dobrze byłoby jeśli układ mógłby sam (za pomocą dodatkowego przycisku/przełącznika) zwiększyć częstotliwość od 10kHz-1MHz w przeciągu kilku sekund a potem by była możliwość ręcznej regulacji częstotliwości.
    chciałbym by układ był zasilany napięciem ok. 12V
    Załączniki:
    • Jak zbudować generator 10kHz-1MHz z płynną zmianą częstotliwości? generator.gif (13.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3358763
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Witam
    NE555 nie pociągnie do 1MHz, musisz zrobić generator na cyfrówce i w niej rozwiązać synchroniczny przełącznik zakresów.
  • REKLAMA
  • #3 3358899
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Jeśli nie chodzi Tobie o regulacje tych częstotliwości to w czasopiśmie Nowy Elektronik w aktualnym numerze jest opisany właśnie taki generator, 1 10 100 1k 10k 100k 1M i 10MHz.
  • #5 3360196
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Dar.El napisał:
    Witam
    NE555 nie pociągnie do 1MHz, musisz zrobić generator na cyfrówce i w niej rozwiązać synchroniczny przełącznik zakresów.

wg specyfikacji nawet ponad 2MHz, tyle że wersja CMOS (a to nie przeszkadza) a nie bipolarna (150kHz). przykład tutaj: http://www.icbase.com/pdf/TI/TI23510106.pdf
    w innym katalogu widziałem fmax=3MHz

madart napisał:
    Jeśli nie chodzi Tobie o regulacje tych częstotliwości to w czasopiśmie Nowy Elektronik w aktualnym numerze jest opisany właśnie taki generator, 1 10 100 1k 10k 100k 1M i 10MHz.

pomiędzy 10kHz a 1MHz muszę mieć do dyspozycji 12 zakresów różnych częstotliwości

Bonkot napisał:
    Witam
    Na stronie „edw” jest zamieszczonych kilka generatorów wraz z opisami. Zajrzyj tam może któryś dopasujesz do swoich potrzeb: http://www.edw.com.pl/index.php?module=Conten...ex&func=display&ceid=63&meid=17#K11generatory
    Pozdrawiam.

patrzyłem ale żaden się nie nadda
  • REKLAMA
  • #6 3361581
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Jeżeli ten schemat (poza wspomnianą wadą) zaspokaja oczekiwania, to trzeba zmienić ideę działania przełącznika.
    Widzę 2 metody:
    1. Nastawnik - przełącznik dołączający odpowiednie z 4 przewodów do wspólnego - zgodnie z ustawionym na pokrętle numerkiem (od 0 do F).
    Ale jak się ustawi częstotliwości dla pozycji 1 i 2 to pozycja 3 już ma ustawione R1 i R2 połączone równolegle.
    2. Przełącznik bardzo podobny do pokazanego, ale łączący wszystykie kontakty od lewej do pozycji suwaka. Czasem można spotkać takie obrotowe, w sprzęcie pomiarowym. Można to też zrealizować na (dużych) Isostatach. Można dać szereg zwykłych przełączników i instrukcję, że zawsze ma być n z lewej w dół i 12-n z prawej w górę. No i można na przekaźnikach, z udziałem logiki.
  • REKLAMA
  • #7 3361955
    eudajmonion
    Poziom 17  
    :arrow: qrdel
    mógłbyś rozwinąć 1 punkt bo nie bardzo rozumiem.
    kłopotliwym mogłoby być znalezienie tego przełącznika z punktu drugiego. oprócz tego układ musi być prosty w obsłudze i niezbyt rozbudowany (gabarytowo).

prawdopodobnie zrobię to na multiplekserze/demultiplekserze 4067 i każde wyjście połączę za pomocą rezystor/potencjometr z wejściem 2 i 6 kostki NE555 oraz do każdego takiego wyjścia podepnę diodę LED (przez tranzystor) w celu sygnalizacji optycznej wybranej pozycji. wejście 1 kostki 4067 dam do plusa oraz zastosuję rewersyjny licznik binarny 40193 a do niego podłączę odpowiednio dwa switch'e UP, DOWN.
    należy jeszcze skrócić cykl zliczania do 12 (od góry) oraz do zera (od dołu).
    idea zwiększania częstotliwości byłaby zrealizowana na dodatkowym generatorze podłączonym do wejścia CU licznika 40193 ("równolegle" do przycisku UP). po zliczeniu 12 impulsów (czas ok 3sek.), generator zostałby odłączony i możliwa byłaby regulacja ręczna (na początku tylko przycisk DOWN).
    tak bym to widział.
    na procku byłoby najłatwiej (najmniej elementów zewnętrznych) i dość wygodnie, lecz na razie odpada.

może ma ktoś jakieś propozycje jeszcze? byłoby miło.
    pozdrawiam
  • #8 3362158
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Istnieją przełączniki nazywane niekiedy nastawnikami, które łączą 4 styki oznaczane 0,1,2,3 ze stykiem wspólnym w sposób "dwójkowy".
    Pozycja 0 wszystko rozwarte, 1 - "0" zwarte, 2- "1" zwarte, 3 - "0" i "1" zwarte, 4 - "2" zwarte, 5 - "0" i "2" zwarte, 6 - "1" i "2" zwarte, ... , F - "0", "1", "2", "3" zwarte.
    Oczywiście jest to kodowanie 1 cyfry heksadecymalnej H=a0 * 2^0 + a1 * 2^1 + a2 * 2^2 +a3 * 2^3 na liczbę 4-bitową.
    Problemem jest to, że występowałyby tylko 4 zestawy rezystorowo-potencjometrowe, ustawienia dla pozycji 7 byłyby np. twardo zadane przez ustawienia na stykach 0, 1 i 2.
    Przy niektórych zastosowaniach (np. przetwornik C/A) takie rozwiązanie działa, ale zupełnie nie wiem jakie mają być wartości częstotliwości w Twoim układzie.

Ale ten multiplexer też chyba realizuje 1 z N. Tylko że w miarę szybko.
  • #9 3363563
    eudajmonion
    Poziom 17  
    teraz rozumiem :D. słyszałem o takim przełączniku, ale jakoś nie skojarzyłem.
    przełączenie styków np. z pozycji 1 - "0" zwarte na pozycję 2- "1" zwarte, powoduje rozwarcie "0" a zwarcie "1" w określonym czasie-przełącznik mechaniczny. więc i ten przełącznik nie nadda się bezpośrednio do tego układu.

qrdel napisał:

Przy niektórych zastosowaniach (np. przetwornik C/A) takie rozwiązanie działa, ale zupełnie nie wiem jakie mają być wartości częstotliwości w Twoim układzie.

Ale ten multiplexer też chyba realizuje 1 z N. Tylko że w miarę szybko.

teraz dopiero przeliczyłem jakie mają być częstotliwości układu:
    pozycja | f[kHz]
    12----------10,0
    11----------11,0
    10----------12,2
    9 -----------13,8
    8 -----------15,7
    7 -----------18,3
    6 -----------22,0
    5 -----------27,5
    4 -----------36,7
    3 -----------55,0
    2 -----------110
    1 -----------ok. 1MHz

nie wiem ile mniej więcej trwa przełączenie sekcji przełącznika, ale zakładam, że raczej ponad 0,5ms, natomiast przełączanie wyjść demultiplexera jest bardzo szybkie. jeśliby nawet brakło parę impulsów (dla tych wyższych częstotliwości) to i tak jest to procentowo pomijalnie mało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy generatora przebiegu prostokątnego o częstotliwości od 10 kHz do 1 MHz z 12 ustalonymi pozycjami częstotliwości oraz płynną regulacją. Problemem jest przerwa w pracy generatora podczas przełączania zakresów za pomocą przełącznika, co powoduje chwilowe zaniki sygnału lub niepożądane zmiany częstotliwości spowodowane równoległym łączeniem rezystorów. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie cyfrowego generatora z synchronicznym przełączaniem zakresów, multipleksera/demultipleksera 4067 sterowanego licznikiem binarnym 40193 oraz wykorzystanie przełączników typu nastawnik (kod binarny) lub specjalnych przełączników łączących styki w sposób dwójkowy. Wskazano, że NE555 nie jest odpowiedni do pracy powyżej 150 kHz w wersji bipolarnej, ale CMOS może działać do około 2-3 MHz. Przełączniki mechaniczne mają ograniczenia czasowe (ok. 0,5 ms przełączenia), co może być problematyczne przy wysokich częstotliwościach, natomiast multipleksery oferują szybsze przełączanie. Podano konkretne wartości częstotliwości dla 12 pozycji, od 10 kHz do około 1 MHz, z uwzględnieniem wymagań dotyczących płynnej zmiany częstotliwości oraz możliwości automatycznego zwiększania częstotliwości w ciągu kilku sekund za pomocą dodatkowego generatora impulsów sterującego licznikiem. Dyskusja zawiera także odnośniki do źródeł z gotowymi generatorami i dokumentacją techniczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA