logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Operą, błąd po chwili od włączenia strony

Albercik 321 23 Gru 2006 11:04 1208 7
REKLAMA
  • #1 3361645
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Mam zainstalowana Operę 7.54pl.Problem w tym,że jak chce przeczytać poczte,to po wegraniu się stronki,po kilku sekundach wyskskuje błąd.Chciałem odinstalować i zainstalować na nowo ten program,ale okazuje się,że po zainstalowaniu na nowo,stare pliki również się instalują(adresy,historia).Usuwałem przez "dodaj/usuń programy",z folderu "program files" usunąłem cały folder z Opery.Gdzie jeszcze mogą siedzieć stare pliki z adresami,historią itp.?Jak ją odinstalować całkowicie?Dodam,że jak sprawdzam pocztę przez Internet Exploer,to nie ma żadnego problemu.Dlatego sądzę,że to wina samego programu Opera.
  • REKLAMA
  • #2 3361696
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Zainstaluj najnowsza Opere 9.02, pliki profilu masz w katalogu domowym uzytkownika X:\Documents and Settings\xxxxx\Dane aplikacji\Opera\
  • REKLAMA
  • #3 3361757
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    a ja tylko dodam ze najnowsza wersja Opery to 9.10 a nie 9.02.. :)

pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3362104
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Albercik 321 napisał:
    po kilku sekundach wyskskuje błąd.
    - a nie uważasz, że gdybyśmy poznali ten błąd, to byłoby łatwiej?
  • REKLAMA
  • #5 3363107
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Witam ponownie i wielkie dzięki za chęć pomocy.Kolobos - plików w katalogu użytkownika,o których piszesz,wogóle nie mam.W folderze Documents And Setting ,mam takie foldery:All Users i folder z nazwą profilu.W tym folderze są następujące foldery:cookies,Gadu Gadu,Menu start,Moje dokumenty,Pulpit,Ulubione,User date.Nigdzie nie znalazłem plików o których piszesz,żeby je wyczyścić.
    Druga sprawa,to obojętnie jaką wersję Opery bym nie zainstalował,to wszystkie wpisane adresy w poprzednich wersjach pojawiają się w tej nowej wersji.A powinno ich nie być.Przypuszczam,że plik z błędem,który zamyka mi przeglądarkę przy odczytywaniu poczty znajduje się też gdzieś w jakimś katalogu,który nie usuwa się przy odinstalowywaniu Opery.
    Forestx - a jakie dane cię interesują z tego błędu?Samego raportu nie będę ci pisał,bo zajęło by to chyba z pięć stron w elektrodzie(takie przecież raporty o błędach są wysyłane do Microsoftu).No chyba,że chodziło ci o jakiś inny raport z tego błędu.
    Aha,dodam,że mam XP Profesional.
  • #6 3363134
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, ten katalog jest ukryty, włącz pokazywanie plików ukrytych w opcjach folderów. Katalog z profilem może być też w katalogu do którego instaluje się Opera (Program Files\Opera). Powiedz na jakiej stronie występuje błąd ?

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 3365011
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Wiesz, zawsze możesz wkleic ten błąd w załaczniku.
    Dane Opera przechowuje w katalogu:
    Cytat:
    C:\Documents and Settings\Forest\Dane aplikacji\Opera\Opera\mail
  • #8 3571882
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Usunąłem folder z katalogu podanego przez forestxi po kłopocie.WQielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzysta z przeglądarki Opera 7.54pl i doświadcza błędu pojawiającego się kilka sekund po załadowaniu strony poczty, co powoduje zamknięcie programu. Próba całkowitego odinstalowania Opery i ponownej instalacji nie usuwa starych danych, takich jak historia i zapisane adresy, które są automatycznie przywracane. Problem wynika z obecności ukrytych plików profilu użytkownika, które nie są usuwane podczas standardowego odinstalowania. Pliki te znajdują się w ukrytym katalogu użytkownika systemu Windows XP, pod ścieżką: X:Documents and Settings[nazwa_użytkownika]Dane aplikacjiOpera. Zalecane jest włączenie pokazywania ukrytych plików w opcjach folderów, aby uzyskać do nich dostęp. Usunięcie tego katalogu rozwiązało problem z błędem i przywracaniem starych danych. W dyskusji pojawiła się także sugestia aktualizacji do nowszej wersji Opery (9.02 lub 9.10), jednak kluczowe było usunięcie profilu użytkownika. Internet Explorer nie wykazuje problemów z pocztą, co wskazuje na błąd specyficzny dla Opery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA