logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MDS 502 z płytka sterującą MDS 500 Szaleje. NAPRAWA

alien139 23 Gru 2006 16:50 2840 8
REKLAMA
  • #1 3362888
    alien139
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam Dostałem kiedyś decka 502 , nie było w nim płyty strującej , wiec kupiłem uszkodzonego na allegro MDS 500 Ktory po właczeniu do prądu i nacisnieciu obojetnie jakiego przycisku załanczałs ie na chwile i wyłaczył , lecz nie do standby.Wyłączyłs ie w tai sposob ze nic nie swieciło nawet standby!! Po odczekaniu jakis 5 sekund i nacisnieciu obojetnie jakiego przycisku problem sie znuów pojawił.Dodam ze w MDS 500 do płytki sterowania był podpiety cieniutki czerwony kabelek był on przylutowany jednym koncem do "rogu" procesora (obok nóżki rogowej procka) , drugim koncem zaś był w lutowany w pierszą noge US2 na płycie głównej.
    W 502 nie było sladu po kabelku w tym miejscu wiec go nie podpinałem.
    Czy to moze byc przyczyną ? CZytałem ze takie zachowanie z brakiem sterowania może tez powodować kondensator 1mikro obok procka.
    Prosze o pomoc.

Dodano po 50 [minuty]:

Dodam ze silniki cały czas kręcą.

Dodano po 42 [minuty]:

wymieniłem kondensator 1 mikro i sutuacja sie poprawiła.
    Teraz po włozeniu płytki do 502 mozna ja załączyc (wyjsc z standby) lecz po nacisnieciu play lub przewijania wraca on do standby.
    Natomiast gdy włoze płytke do MDS 500 , to lewy mechnizm tebz napisem na klapce MDS 500 zaczyna charczeć jak by jakaś zebatka objezzała. Pokreci tak troche i sie całkowicie wyłączy - nawet standby nie swieci.Aby go uruchomić trzeba wyłaczyć i właczyć ponownie do sieci.
    Wolałbym jednak aby ta płytka sterowania z MDS 500 podeszła do 502 bo jest on w lepszym stanie ,a pozatym na tej płycie MDS 500 ktoś grzebał i na radiator przykrecił BDP 279 i mam watpliwosci czy to odpowiedni tranzystor na to miejsce.
    Proszę o pomoc.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Z 500 juz sie uporałem , po wymianie kondensatora i naprawieniu mechnizmu (koło z amachowe nie umiało pociagnać mechnizmu) działa.
    Jednak problem jestz 502.
    Diody w nim świeca o połowe słabiej , załancza sie jednak przy wcisnieciu pley , wyłancza sie całkowicie.
    Problem z zasilaniem ? Co go moze powodować ?
    Wyschniete kondensatory raczej takie spadku chyba nie daja?
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3364966
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Gdybyś bardzo potrzebował sterowanie do 502 to mam na luzie a nawet cały magnetofon,lecz bez procesora.Wariacje mechanizmu to głównie paski bezwzględnie wymienić na nowe.Jeśli na płycie stoi w zasilaczu 5V bd279 lub podobny serii 200 wymienić na inny np 2N6488 lub BD 911.
    Pozdrawiam.
  • #3 3366253
    alien139
    Poziom 15  
    Witam, dzięki za zainteresowanie tematem.
    Udało mi sie odpalic juz oba magnetofony.
    Lecz teraz mam problem z kieszenią REC/PLAYBACK , po włozeniu kasety i nacisnieicu play załancza sie mechanizm i po około 3 sekundach sie wyłancza.Podobny efekt jak wtedy gdy nie ma kasety.
    Co moze byc przyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3366815
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Za talerzykiem jest czujnik auto stop szukaj tam.
  • REKLAMA
  • #5 3366822
    alien139
    Poziom 15  
    Talerzykiem ? Mozna prosić jaśniej? Chodzi o koło zamachowe - te napedzane płaskim paskiem, tym nejwiekszym)?
  • #6 3379592
    alien139
    Poziom 15  
    Wyjaśni mi ktos gdzie tego szukać ?
  • #7 3380113
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Jak jest kieszeń na kasetę to po odjęciu plastikowej płytki maskującej mechanizm zobaczysz dwa koła przypominające talerzyki.I na nich są te czujniki halotrony itp.Często lubią sie odkleić i wtedy magnetofon wyłącza się po ok 5s jak po wciśnięciu Stop.
  • REKLAMA
  • #8 3380195
    alien139
    Poziom 15  
    dziekuje, sprawdze to .
  • #9 3384540
    alien139
    Poziom 15  
    Powodem był czujnik autostopu, podmieniłem cała płytke z czujnikami z drugiego decka i działa.
    Dziekuje za pomoc.

P.S.
    Co myslicie o zamontowaniu STANDBY z MDS 502 do CD 502 ?
    Jest to możliwe ?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic651459.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada magnetofon MDS 502 bez oryginalnej płytki sterującej, którą próbował zastąpić uszkodzoną płytką z modelu MDS 500. Po podłączeniu i włączeniu urządzenia pojawił się problem z samoczynnym wyłączaniem się magnetofonu, bez przejścia do trybu standby. W MDS 500 istniał cienki czerwony kabel łączący procesor z elementem US2 na płycie głównej, którego brakowało w MDS 502. Podejrzewano, że może to być przyczyną problemu, a także kondensator 1 µF obok procesora, który po wymianie poprawił działanie urządzenia. Dodatkowo pojawił się problem z kieszenią REC/PLAYBACK, gdzie po włożeniu kasety i naciśnięciu play mechanizm uruchamiał się, ale po kilku sekundach wyłączał, jakby kaseta nie była obecna. Przyczyną okazał się czujnik auto stop umieszczony przy talerzykach napędzanych paskiem, który często ulega odklejeniu. Po wymianie całej płytki z czujnikami z innego magnetofonu problem został rozwiązany. W dyskusji pojawiła się także sugestia wymiany tranzystora 5V w zasilaczu (np. BD279 na 2N6488 lub BD911) oraz pytanie o możliwość zastosowania funkcji standby z MDS 502 w modelu CD 502.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA