Witam Dostałem kiedyś decka 502 , nie było w nim płyty strującej , wiec kupiłem uszkodzonego na allegro MDS 500 Ktory po właczeniu do prądu i nacisnieciu obojetnie jakiego przycisku załanczałs ie na chwile i wyłaczył , lecz nie do standby.Wyłączyłs ie w tai sposob ze nic nie swieciło nawet standby!! Po odczekaniu jakis 5 sekund i nacisnieciu obojetnie jakiego przycisku problem sie znuów pojawił.Dodam ze w MDS 500 do płytki sterowania był podpiety cieniutki czerwony kabelek był on przylutowany jednym koncem do "rogu" procesora (obok nóżki rogowej procka) , drugim koncem zaś był w lutowany w pierszą noge US2 na płycie głównej.
W 502 nie było sladu po kabelku w tym miejscu wiec go nie podpinałem.
Czy to moze byc przyczyną ? CZytałem ze takie zachowanie z brakiem sterowania może tez powodować kondensator 1mikro obok procka.
Prosze o pomoc.
Dodano po 50 [minuty]:
Dodam ze silniki cały czas kręcą.
Dodano po 42 [minuty]:
wymieniłem kondensator 1 mikro i sutuacja sie poprawiła.
Teraz po włozeniu płytki do 502 mozna ja załączyc (wyjsc z standby) lecz po nacisnieciu play lub przewijania wraca on do standby.
Natomiast gdy włoze płytke do MDS 500 , to lewy mechnizm tebz napisem na klapce MDS 500 zaczyna charczeć jak by jakaś zebatka objezzała. Pokreci tak troche i sie całkowicie wyłączy - nawet standby nie swieci.Aby go uruchomić trzeba wyłaczyć i właczyć ponownie do sieci.
Wolałbym jednak aby ta płytka sterowania z MDS 500 podeszła do 502 bo jest on w lepszym stanie ,a pozatym na tej płycie MDS 500 ktoś grzebał i na radiator przykrecił BDP 279 i mam watpliwosci czy to odpowiedni tranzystor na to miejsce.
Proszę o pomoc.
Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:
Z 500 juz sie uporałem , po wymianie kondensatora i naprawieniu mechnizmu (koło z amachowe nie umiało pociagnać mechnizmu) działa.
Jednak problem jestz 502.
Diody w nim świeca o połowe słabiej , załancza sie jednak przy wcisnieciu pley , wyłancza sie całkowicie.
Problem z zasilaniem ? Co go moze powodować ?
Wyschniete kondensatory raczej takie spadku chyba nie daja?
Prosze o pomoc.
W 502 nie było sladu po kabelku w tym miejscu wiec go nie podpinałem.
Czy to moze byc przyczyną ? CZytałem ze takie zachowanie z brakiem sterowania może tez powodować kondensator 1mikro obok procka.
Prosze o pomoc.
Dodano po 50 [minuty]:
Dodam ze silniki cały czas kręcą.
Dodano po 42 [minuty]:
wymieniłem kondensator 1 mikro i sutuacja sie poprawiła.
Teraz po włozeniu płytki do 502 mozna ja załączyc (wyjsc z standby) lecz po nacisnieciu play lub przewijania wraca on do standby.
Natomiast gdy włoze płytke do MDS 500 , to lewy mechnizm tebz napisem na klapce MDS 500 zaczyna charczeć jak by jakaś zebatka objezzała. Pokreci tak troche i sie całkowicie wyłączy - nawet standby nie swieci.Aby go uruchomić trzeba wyłaczyć i właczyć ponownie do sieci.
Wolałbym jednak aby ta płytka sterowania z MDS 500 podeszła do 502 bo jest on w lepszym stanie ,a pozatym na tej płycie MDS 500 ktoś grzebał i na radiator przykrecił BDP 279 i mam watpliwosci czy to odpowiedni tranzystor na to miejsce.
Proszę o pomoc.
Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:
Z 500 juz sie uporałem , po wymianie kondensatora i naprawieniu mechnizmu (koło z amachowe nie umiało pociagnać mechnizmu) działa.
Jednak problem jestz 502.
Diody w nim świeca o połowe słabiej , załancza sie jednak przy wcisnieciu pley , wyłancza sie całkowicie.
Problem z zasilaniem ? Co go moze powodować ?
Wyschniete kondensatory raczej takie spadku chyba nie daja?
Prosze o pomoc.