logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i niby po zalaniu niewłącza się POMOCY

---Andrzej--- 23 Gru 2006 18:48 2428 13
  • #1 3363311
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich mam ogromny problem kupiłem nokie 6230i śmigała jak marzenie nosiłem ją w silikonowym pokrowcu, ale ostatnio po prostu się wyłączyła zaniosłem na gwarancje a oni trzymali ją 3 tygodnie i mi powiedzieli ze interwencja cieczy normalnie w szoku byłem serwisant powiedział ze telefon się „spocił” czy coś takiego. Oczywiście gwarancje mi przekreślili i odesłali z kwitkiem normalnie szok .Wymoczyłem płytkę główną w spirytusie osuszyłem polałem tponikiem i wygrzałem ale nic nie pomogło tylko jak wkładam baterie i próbuje ją załączyć to się grzeje strasznie to miejsce co zaznaczyłem na fotce. Czy jest jeszcze jakaś nadzieja?? Proszę o pomoc z góry dziękuje.
  • #2 3363489
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Spróbuj dokładnie określić który element się grzeje, bo tam jest ich wiele. I wiem że nawet bez pewnych elementów telefon może działać. A jeśli to jakiś większy scala to to telu. Zmierz jeszcze opór na stykach + i - od baterii na płytce.
  • #3 3364800
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    ja bym jeszcze sprobowal dobrze wykapac plyte w wanience ultradzwiekowej...wkoncu takie czyszczenie jest duzo dokladniejsze niz stary i poczciwy sposob moczenia w spirytusie (a poza tym marnotractwo spirytusu:)a szkoda:))
  • #4 3364979
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 236
    a z drugiej strony plyty UEM. wg mnie plyta w kosz
  • #5 3365255
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    ja bym pomierzył tak jak pisali koledzy potem do wanienki ale z izopranolem. Następnie porządnie wygrzać i spróbować czy bedzie komunikował się z boxem jakimś.
  • #6 3365559
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Więc niestety opór miedzi + i – to „zero” czyli totalne zwarcie. Jest jeszcze nadzieja? czy po prostu trup ??
  • #7 3365737
    marik_te
    Poziom 22  
    To podłącz baterie pod płytke i zobacz które element się grzeje, bo przy takim zwarciu powinno się coś grzać. Tylko miej baterie naładowaną. Jak zlokalizujesz co się grzeje to pomyślimy.
  • #8 3365898
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Na karcie usterki w skrucie napisali tak napisali tak Ingerencja cieczy zawierającej związki mineralne (ślady cieczy na złączy ładowania w okolicy układu „TEA5767” i przy złączu LCD)
  • #9 3366033
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    mało wazne co napisali.. tam zobaczyli ślady wody to napisali.. wazne czemu telefon sie nie odpala.. co do grzania tak jak napisał slawko_k w miejscu gdzie Ci się grzeje po drugiej stronie masz UEM.. układ zasilający.. pod krótym zwierają kuleczki albo został uszkodzony wewnatrz.. dlatego też masz zwarcie + z -.. a Uem jest klejony więc nie wróże nic dobrego temu telefonowi i naprawie.. oczywiście możesz próbować podnieść klejony układ nic nie tracisz ale roboty jest cholernie dużo a jak nigdy tego nie robiłeś to lepiej znajdź kogoś kto podnosił już klejone układy.. mam nadzieję że wyjaśniłem wszystko i dokładnie:)
    Pozdrawiam
    Michał
  • #10 3366057
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Nigdy nie podnosiłem klejonych układów ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Nic nie strace chyba a co do tego grzania się to się pomyliłem D200 się grzeje i to nawet bez włączania wystarczy tylko podłączyć baterie i od razu się grzeje.

Dodano po 54 [sekundy]:

Jeśli ktoś podnosił już klejone układy to porosiłbym o wskazówki z góry dziękuje.
  • #11 3366071
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    dokładnie D200 to Uem.. a co do klejonych układów to ludzie kiedyś podawali na elce wskazówki jak to podnosić:) poszukaj a napewno znajdziesz..
    Ze świątecznym pozdrownieniem
    Michał
  • Pomocny post
    #12 3366160
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    witam
    moze to Ci troche pomoże... jest to czesc pakietu gsm service pack II dotyczaca wlasnie noki 6230.
    pozdr
    Załączniki:
    • 6230.rar (4.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3366217
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    dziękuje ci bardzo "Krzysiek-b11" jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosiłbym o pomoc
  • #14 3366963
    marik_te
    Poziom 22  
    Skoro grzeje się ten układ to jest do wymiany i nic innego nie zrobisz, niestety. Ja miałem neca też miał zwarcie i sie grzał. No i już nie dało się go zrobić, poszedł na części.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6230i po zalaniu przestała się włączać, a serwis stwierdził ingerencję cieczy i unieważnił gwarancję. Telefon wykazuje zwarcie między biegunami baterii, a miejsce grzania to układ D200, czyli UEM (układ zasilający). Próby oczyszczenia płyty głównej spirytusem i wygrzewania nie przyniosły efektu. Zalecane jest dokładne zlokalizowanie elementu grzejącego się przy podłączeniu baterii oraz pomiar oporu na stykach baterii. Proponowano czyszczenie płyty w wanience ultradźwiękowej z użyciem izopropanolu oraz ponowne wygrzewanie. Uszkodzenie UEM jest poważne, gdyż jest to układ klejony, co utrudnia naprawę i często wymaga jego wymiany lub podnoszenia z płyty przez doświadczonego serwisanta. W przypadku zwarcia i grzania UEM telefon może być nie do uratowania i nadaje się na części. Dodatkowo wskazano na ślady cieczy mineralnej przy złączu ładowania i układzie TEA5767, co potwierdza uszkodzenie przez wilgoć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA