Zamierzam zbudować sterownik silnika krokowego bipolarnego {200-krokowy) na mikroprocesorze.
Założenia:
-końcówka na IRLZ
-procesor 89c2051 czy lepiej atmega
Jeśli 89c2051 to łącznie z układem PWM zrealizowanym na NE555.
Atmega ma już w sobie PWM więc chyba warto skorzystać.
Sygnały wejściowe wg ogólnie przyjętych oznaczeń w maszynach CNC
CLK , ENA , CC/CCW , H/F
Znalazłem sporo wiadomości na ten temat na elektrodzie i cnc.info (także inne portale), ale nie ma w zasadzie konkretnych rozwiązań. No może nie do końca to prawda, bo schematy są. Brak natomiast jakichś konkretnych wskazówek nt. programów. Nie liczę na jakieś gotowce, ale sugestie (bascom, C ,asembler?) co wybrać?
Jeśli zbuduję ten sterownik i stworzę program do niego (szczególnie jeśli to się uda na 89c2051) zamieszczę go na forum, pewnie przyda się bo nic takiego nie spotkałem, a może źle szukałem?
Założenia:
-końcówka na IRLZ
-procesor 89c2051 czy lepiej atmega
Jeśli 89c2051 to łącznie z układem PWM zrealizowanym na NE555.
Atmega ma już w sobie PWM więc chyba warto skorzystać.
Sygnały wejściowe wg ogólnie przyjętych oznaczeń w maszynach CNC
CLK , ENA , CC/CCW , H/F
Znalazłem sporo wiadomości na ten temat na elektrodzie i cnc.info (także inne portale), ale nie ma w zasadzie konkretnych rozwiązań. No może nie do końca to prawda, bo schematy są. Brak natomiast jakichś konkretnych wskazówek nt. programów. Nie liczę na jakieś gotowce, ale sugestie (bascom, C ,asembler?) co wybrać?
Jeśli zbuduję ten sterownik i stworzę program do niego (szczególnie jeśli to się uda na 89c2051) zamieszczę go na forum, pewnie przyda się bo nic takiego nie spotkałem, a może źle szukałem?