logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikroprocesora do sterownika silnika krokowego: 89c2051 czy Atmega?

Mirek D 23 Gru 2006 19:41 2394 5
REKLAMA
  • #1 3363458
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zamierzam zbudować sterownik silnika krokowego bipolarnego {200-krokowy) na mikroprocesorze.
    Założenia:
    -końcówka na IRLZ
    -procesor 89c2051 czy lepiej atmega
    Jeśli 89c2051 to łącznie z układem PWM zrealizowanym na NE555.
    Atmega ma już w sobie PWM więc chyba warto skorzystać.

Sygnały wejściowe wg ogólnie przyjętych oznaczeń w maszynach CNC
    CLK , ENA , CC/CCW , H/F

Znalazłem sporo wiadomości na ten temat na elektrodzie i cnc.info (także inne portale), ale nie ma w zasadzie konkretnych rozwiązań. No może nie do końca to prawda, bo schematy są. Brak natomiast jakichś konkretnych wskazówek nt. programów. Nie liczę na jakieś gotowce, ale sugestie (bascom, C ,asembler?) co wybrać?
    Jeśli zbuduję ten sterownik i stworzę program do niego (szczególnie jeśli to się uda na 89c2051) zamieszczę go na forum, pewnie przyda się bo nic takiego nie spotkałem, a może źle szukałem?
  • REKLAMA
  • #2 3363775
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    masz rację na 89c2051 czy małe Atmele również nie znalazłem prostych sterowników , są za to na PIC można przeanalizować kod i na jego podstawie stworzyć własny
    co do sygnałów sterujących to raczej tylko 3 Step, Dir , Enable to zupełnie wystarczy
    co do języka to najlepiej w asemblerze , ale wybór należy do Ciebie i to w którym czujesz się dobry
  • REKLAMA
  • #3 3393581
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    ostatnio zrobilem taki sterownik na ATMega16PU w C++. Budowa bardzo prosta a koncowka na l298n (lub na 4 npn'ach dla silnikow 4-fazowych)

pamietaj o izolacji galwanicznej, bez niej bedzie ciezko, upalilem juz 2 procki przy wiekszych predkosciach. Jak chcesz to zamieszcze gotowy program i schemat ale jest to na tyle proste ze chyba dasz sobie rade bez tego.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3393694
    Mirek D
    Poziom 15  
    Sterownik jest w fazie końcowego dopracowywania. Na razie procesorek 2051, PWM na nieśmiertelnym 555, mostek na IRLZ34 ale nie bezpośrednio sterowanych (kilka BC547 jako bufor odwracający sygnał).
    Na razie na płytkach uniwersalnych i "pająk' ale kręci silniczkami. Po dokładniejszych testach załącze schematy i ewentualnie kod programu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3394722
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    wnioskuje ze jest to silnik 4-fazowy, wiec wysterowanie jest bardzo proste. Rzeczywiscie gotowych programow latwo nie znajdziesz w sieci ale glownie dlatego ze sa gotowe uklady scalone do sterowania (np. l297) w samym TME jest ich chyba 7 jesli mnie pamiec nie myli.

Jeszcze raz przypominam o transoptorach pomiedzy uC a koncowka i oczywiscie o szybkich diodach tlumiacych, przy wiekszych obrotach potrafi sie wyindukowac ponad 60V a to przebije transoptor lub uszkodzi koncowke.

p.s.
    oprocz bc547 daj jeszcze pnp bo przy wyzszych czestotliwosciach silnik bedzie skakal jak polityk na widok pieniedzy
  • #6 3395682
    Mirek D
    Poziom 15  
    Bufor wspomniany jest zbudowany oczywiści na tranzystorach komplementarnych (świetne powiedzonko o polityku). Myślałem już o zastosowaniu jakichś CNY jako izolacji, bo kilkanaście sztuk mam gdzieś w zapasach i w ten sposób znajdą swoje miejsce.
    Dzięki za sugestie.
REKLAMA