logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Livebox - problem z podłączeniem innej karty sieciowej

newiim 23 Gru 2006 22:21 11710 7
REKLAMA
  • #1 3364137
    newiim
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Posiadam Livebox'a, który podłączony jest do głównego komputera za pomocą kabla USB. Drugi komputer działa na bezprzewodowym odbiorniku WI-Fi, który był w zestawie neostrady. Natomiast trzeci komputer podłączyłem do Livebox'a za pomocą bezprzewodowej kart sieciowej firmy EDIMAX (Wireless Lan PCI Adapter). Po podłączeniu karty wszystko wykrywa: siła sygnału z modemu bardzo dobra, itp. Jednak internetu brak... ;( ... Wogóle nie mogę połączyć się z internetem, a wszystko wskazywało by na to, że ta karta sieciowa dobrze współpracuje z Livebox'em. Pomóżcie proszę bo już mnie krwe zalewa...

p.s." Aha, zapomniałem dodać, że próbowałem już przyciskać przycisk "REG" na modemie ale to nic nie dało".
  • REKLAMA
  • #2 3364664
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    To wpisz ręcznie MAC karty do listy autoryzowanych na stronie konfiguracyjnej routera.
  • REKLAMA
  • #3 3364787
    newiim
    Poziom 13  
    Już wpisałem, ale to nic nie daje. Aha, nie powiedziałem ważnej rzeczy: ten internet chodził jakiś czas na tym komputerze z kartą bezprzewodową, ale po jakmś czasie przestał działać, choć siła sygnału i wszystkie połączenia wydają się być w porządku. Czy ktoś ma jeszcze inne sugestie?
  • REKLAMA
  • #4 3366704
    R.K
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wyłącz w LB WEP i filtrowanie, zrestartuj go, sprawdź czy nie ma komputer statycznie wpisanego IP. Nie ma opcji, musi się połączyć ;-)
  • REKLAMA
  • #5 3514946
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem na Sagemie i pomogło wpisanie adresu DNS (np.:192.168.0.1)!
  • #6 3515142
    Xsir
    Poziom 13  
    Najpierw rozlacz karte sieciowa Wifi ( w pasku, prawy klawisz i rozłącz) Pozniej kliknij przycisk REG i wtedy szybko wlacz karte. Wystarczy ze raz sie zalapie i router zapamieta adres MAC. Albo tak jak kolega wczesniej, wpisz recznie adres MAC karty.
  • #7 4177531
    Milten
    Poziom 1  
    Znajdzie się ktoś kto zapyta prędzej czy później jak sprawdzić

Danej karty adres MAC wystarczy aida32 i wszystko wiesz co kompie piszczy
  • #8 4178518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia bezprzewodowej karty sieciowej EDIMAX (Wireless Lan PCI Adapter) do Liveboxa, gdzie mimo wykrycia silnego sygnału i poprawnej konfiguracji brak jest dostępu do internetu. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują ręczne wpisanie adresu MAC karty do listy autoryzowanych na stronie konfiguracyjnej routera, wyłączenie zabezpieczeń WEP i filtrowania MAC w Liveboxie oraz restart urządzenia. Zalecane jest także sprawdzenie, czy komputer nie ma statycznie przypisanego adresu IP oraz wpisanie adresu DNS (np. 192.168.0.1). Dodatkowo, procedura synchronizacji adresu MAC poprzez przycisk "REG" na modemie i szybkie włączenie karty sieciowej może pomóc w nawiązaniu połączenia. Wskazano metody uzyskania adresu MAC karty sieciowej poprzez narzędzia systemowe (Panel sterowania > Połączenia sieciowe > Szczegóły) lub program AIDA32.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA