logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9700Pro - artefakty po zmianie pasty termoprzewodzącej, co robić?

kawasek 24 Gru 2006 15:19 1555 9
REKLAMA
  • #1 3366165
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam mam o to taki problem wyciagnalem swojego radka z komputera i sciaglem radiator, zmienilem paste, po czym uruchamiam go, a tu bardzo duzo artefaktow prawie nic nie widac, radiator sie nagrzewa!
    Na samym poczatku jak sie wlacza komputer i pokazuje sie czarny screen z iloscia pamieci artefakty sie juz pojawiaja.
    Moja konfiguracja:
    ECS k7s5a athlon xp 2.0Ghz 512 ram zasilacz Enermax 365 wat.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3366202
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Albo uszkodziles karte (rdzen lub przez przypadek jakies elementy wokolo ) lub nie dokladnie radiator zalozyles choc sie nagrzewa.Jak on jest mocowany ? Zapewne wczesniej tam byla tasme termoprzewodzaca??

Wesołych Świąt
  • REKLAMA
  • #3 3366208
    muir86
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    A moze przesadziles z iloscia pasty ;>
  • REKLAMA
  • #4 3366230
    kawasek
    Poziom 17  
    byla tasma termo przewodzaca, nie widac zebym cos uszkodzil.

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Jest sens dawac ja naprawic?? Czy kupic cos innego??
  • #5 3367750
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A jaka paste zastosowales? Jesli byla to pasta z drobinami srebra itp to zobacz czy nie usmarowales nia jakis elementow wokol i czy naprzyklad nie napchales gdzies po sciezkach karty lub pod uklady. Moj kumpel tak athlona pomalowal ze sie wlaczyc nie chcial ale na szczescie po wyczyszczeniu zadzialal ponownie.
  • Pomocny post
    #6 3368073
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Po twoim opisie wydaje mi się że jednak uszkodziłeś coś mechanicznie.
    Stawiał bym na urwany (uszkodzony) rezystor podający Vref dla GPU
    To częsta usterka z uwagi na jego lokalizację zaraz obok kołka mocującego radiator .

• REKLAMA
  • #7 3368995
    kawasek
    Poziom 17  
    Zastosowalem paste silikonowa H jakas polska, sprawdzilem to i zadnych ukladow nie posmarowalem, to co piszesz telemax moze byc prawda masz moze jakies zdjecia lepszej jakosc, z tym rezystorem zebym mogl porownac?
    z gory dziekuje.

Ile powinno byc w tym miejscu co pokazuje strzalka rezystorow?
    Ja mam tylko dwa. Jesli powinny byc trzy to prosze podac wartosci tego rezystora. Pozdrawiam

Dodaje obrazki z tylem radeona 9700 i tam widac ze sa trzy, teraz pytanie co to jest to trzecie i jakie ma wartosci?
    Radeon 9700Pro - artefakty po zmianie pasty termoprzewodzącej, co robić?.Radeon 9700Pro - artefakty po zmianie pasty termoprzewodzącej, co robić?.Radeon 9700Pro - artefakty po zmianie pasty termoprzewodzącej, co robić?
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być, ale jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #8 3413631
    kawasek
    Poziom 17  
    Prosze o podanie wartosci rezystora ktory jest wskazany przez biala strzalke na zdjeciu.Pozdrawiam

Mielismy sobie pomagac, sa ludzie ,ktorzy wiedza jaka ma wartosc rezystor i niechca podac. Panie Telemax podobno jest to czesta usterka, czy moglby pan odpowiedziec na mojego posta, pisalem do pana na priva, ale niestety bez odezwu, rozumie ze jest to kwestia pieniedzy, wiec pytam sie ile??
  • Pomocny post
    #9 3420924
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    To nie jest kwestia pieniędzy tylko brak czasu.
    rezystorów faktycznie powinno być 2 i jeden kondensator (jeden brązowy i dwa czarne).
    Wartość rezystora zaznaczonego na ostatnim foto to 75 lub czasami 76ohm.
    jeśli brak rezystora (lub np. pęknięty) ze zdjęcia po uzupełnieniu karta będzie działać poprawnie.
    nakrętki trochę duże koniecznie podkładki izolujące trzeba dać.
  • #10 3422646
    kawasek
    Poziom 17  
    Dziekuje bardzo panu, za odpowiedz i bardzo przepraszam jesli pana urazilem. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

Temat uwazam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie pasty termoprzewodzącej na karcie graficznej Radeon 9700Pro pojawiły się liczne artefakty graficzne już na czarnym ekranie startowym, mimo że radiator się nagrzewa. Przyczyną problemu może być uszkodzenie mechaniczne karty, zwłaszcza rezystora odpowiedzialnego za podawanie napięcia Vref dla GPU, który znajduje się blisko mocowania radiatora. Wskazano, że na karcie powinny znajdować się dwa rezystory i jeden kondensator w tym obszarze. Wartość rezystora pod wskazaną strzałką to około 75-76 omów. Usunięcie uszkodzenia lub uzupełnienie brakującego/pękniętego rezystora może przywrócić poprawne działanie karty. Zwrócono też uwagę na możliwość niewłaściwego nałożenia pasty termoprzewodzącej, zwłaszcza past z drobinami metali, które mogą powodować zwarcia. Wymiana pasty silikonowej na odpowiednią oraz dokładne sprawdzenie elementów wokół rdzenia jest zalecane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA