logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9700 - awaria, artefakty, gry się nie uruchamiają.

tardo 02 Lut 2007 00:13 1760 4
  • #1 3517476
    tardo
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam poważny problem z w/w kartą. Kilka dni temu podczas grania pojawiły się bardzo wyraźnie uszkodzenia grafiki - artefakty. Chwile póżniej gra wylaczyła się i pojawił się dziwny komunikat odnośnie hardware'u. Od tamtej pory żadna gra nie chce sie uruchomić. Zmienialem, aktualizowałem sterowniki i nic. O przegrzaniu karty tez nie moge mówić bo zamontowantowałem dodatkowy went ktory chłodzi kartę od góry. Czyściłem karte, sprawdzałem styk doprowadzający napiecie i wszystko jest chyba w porządku. Co gorsza artefakty te pojawiają się także w DOSIE!.

Oto komunikaty z 3Dmark03:
    Hardware does not support bilinear texture
    -----||--------------- support cube texture
    ----||----- support comresed texture
    -----||---- support framebuffer alpha
    Your system cannot run any test of 3dmark03

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy da sie to naprawić?.
    Czy możliwe ze padł bios karty?
    Karta pracuje na standardowych 277/270 MHz.
    Czekam na odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • #2 3517644
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Wygląda na to, że karta (jednak) uległa uszkodzeniu na skutek przegrzania...
  • #3 3517912
    Biszkopcik
    Poziom 12  
    niekoniecznie wskutek przegrzania.
    w niektórych kartach tego typu (ja mam 9500, odblokowane 8 potoków, trochę podkręcona) padają kondensatory w układach zasilania.
    Obejrzyj kondensatory na karcie, czy nie są spuchnięte, sprawdź czy nie grzeje się żaden ze stabilizatorów zasilających pamięć lub GPU.
    może jeszcze coś z tej karty będzie ;]
  • #4 3518147
    tardo
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Oto co udało mi się zrobić:
    Zmieniłem bios karty na wersję R9700Pro z obniżonymi taktowaniami do wersji non-pro. Efekt jest taki: Gry i 3Dmarki uruchamiają się lecz artefakty pozostały. Kondensatory na pierwszy rzut oka wyglądają na sprawne, co do stabilizatorów napięcia to nie wiem gdzie ich szukać, na tej karcie praktycznie wszystkie układy scalone grzeją się.

Czy wie ktoś w jaki sposób zmodyfikować bios karty, aby móc wyłączać poszczególne banki pamięci? To pomogło by wyeliminować, być może, uszkodzoną kość pamięci.
  • #5 3776330
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    muszę cię zmartwić najczęstszą przyczyną padania Radków serii 9500- 9700 jest złe chłodzenie ( procek r 300 grzeje jak piec)i padają procki .Drugim powodem są pamięci szczególnie te w kartach niskobudżetowych rzadziej infeony lub hynixy . przy obecnych cenach kart na rynku wtórnym naprawa procka lub pamięci nieopłacalna.
REKLAMA