logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL GX150 komputer nie widzi stacji dysków CDi HDD

24 Gru 2006 20:30 4343 6
REKLAMA
  • #1 3366783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3367822
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Proponuje zdjąć obudowe i podociskać kable sygnałowe od dysku i napędu. Jeżeli to nie pomoże to można sprawdzić na innym kablu sygnałowym czy zadziała, jeżeli nie to prawdopodobnie dysk i stacja są zepsute.
  • REKLAMA
  • #3 3367879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3367938
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Prawdopodobnie zepsuł się kontroler IDE. Lub w BIOS-ie jest wyłączona identyfikacja kanałów IDE.
  • Pomocny post
    #5 3368066
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Dociśnij jeszcze raz taśmę od CD/FDD w miejscu, gdzie dotyka cdka. Mnie wypada przy każdym otwieraniu obudowy. Co do HDD to przypadkiem nie podłączyłeś odwrotnie taśmy (niebieskie złącze do matki). Przysłuchaj się też dyskowi, czy w ogóle startuje. Jesli nie to popraw kabel zasilający i odłącz taśmę sygnałową, zobacz czy startuje.

PS: Reset biosa nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3368838
    rapcio1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam ten sam Komputer i u mnie zworki w napędach są ustawione w pozycji, CS
    Zobacz może to pomoże.
    Chociaż nie powinno mieć to wpływu.
    Jak chcesz to mogę wysłać ci plik z najnowszym biosem, jest to wersja A11
  • #7 3374845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Komputer DELL OptiPlex GX150 z procesorem Intel PIII 1000 MHz i płytą główną Intel i815 nie wykrywa napędu CD-ROM oraz dysku twardego 10 GB, co uniemożliwia instalację systemu Windows. Problem nie ustąpił po wymianie kabli sygnałowych i użyciu sprawnych dysków z innego komputera. Możliwe przyczyny to uszkodzony kontroler IDE lub wyłączona identyfikacja kanałów IDE w BIOS-ie. Zalecane było sprawdzenie poprawności podłączenia taśm sygnałowych i zasilających, reset BIOS-u oraz kontrola ustawień zworek (jumperów) na napędach, szczególnie pozycji CS. Ostatecznie problem rozwiązano przez wyjęcie baterii BIOS i zmianę ustawień zworek na napędach CD i HDD, co przywróciło wykrywanie urządzeń i umożliwiło instalację oprogramowania.
REKLAMA