logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Blaupunkt Pasadena DJ z procesorem MC68HC05B16 do Xprog?

hebis 25 Gru 2006 17:44 2240 6
REKLAMA
  • #1 3368874
    hebis
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    witam!Mam radyjko blaupunkt pasadena na procesorze mc68hc05b16
    mam programator xprog podłączam się według schematu w programie xprog
    no i próbuję odczytać i brak komunikacji.moje pytanie
    w jaki sposób się podłączyć czy musi być napięcie podane na radio
    jest to pierwsze radio jakie robię na procesorze (mogę uwalić ale poco :-) )
    mam stację hot(dostałem na gwiazdkę od żony :-) ) ale nie mam odpowiedniej dyszy do procesora więc jak podłączyć się w układzie.

Nie pisać nie umiesz nie rób czy inne rzeczy w tym stylu

bo nie chcesz to nie pomagaj,nie mam zamiaru odbierać wam kasy poprostu zawsze się elektroniką interesowałem a niestety na naukę mnie nie stać więc tylko zostaje się pytać fachowcom niestety na ręce patrzeć nie pozwalają a szkoda :-)
  • REKLAMA
  • #2 3369047
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ja w hocie rzadko zmieniam dyszę, z reguły wystarcza na największa ale obawiam się że pierwsze procesory uwalisz przez upieczenie nim się nauczysz nią posługiwać. Tego można wyjąć praktycznie bez dyszy. Tutaj naprawdę warto spojrzeć jak ktoś kto ma praktykę to robi.
    Ja swojego Xproga wywaliłem do śmietnika mimo że mam opanowane jako tako procesory, wolę już robić w układzie zwykłym interfacem. Poproś następnego Mikołaja o oscyloskop byś mógł sprawdzić poziomy na pinach bo tu zwykle kłopot.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3369167
    hebis
    Poziom 19  
    a jakie ustawić parametry na hocie ?powietrze temperatura podziałke na powietrze od 1 do 8 tem.cyfrowy wyświetlacz

Dodano po 18 [minuty]:

podłączyłem się i odczytałem procka proszę o sprawdzenie czy dobrze
  • REKLAMA
  • #4 3369259
    SlaweK
    Poziom 43  
    Załącznik usunąłem, nikt Ci nie powie na 100% czy odczyt jest dobry czy zły. Na moje oko dobry. Zasada jest prosta, jeśli odczyt jest powtarzalny to znaczy że dobrze czytasz a jeśli za każdym razem coś się zmienia to żle.

Parametry hota musisz ustawić na wyczucie, nie ma recepty a skalowania w takich chińczykach są z kosmosu chyba brane. Za gorące to usmażysz procka, za zimne też przegrzejesz bo długo będziesz musiał grzać, za duży wydmuch to pizzę zrobisz w okolicach. Nie zapomnij o topniku.

SławeK
  • #5 3369925
    hebis
    Poziom 19  
    mam pytanie czy xprogiem podłącze się pod motorole hc11P2 znalazłem opis że podobno można ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic283808-0.html )ale niestety mi nic z tego nie wyszło jeżeli ktoś miał by opis podłączenia (wypróbowany)to poproszę,lub sposób jak ją ruszył
  • REKLAMA
  • #6 3369969
    SlaweK
    Poziom 43  
    Chcialem Ci zwrocić uwagę na zrozumienie podłączenia się a nie samo podłączenie, ten spis jest wzięty komercyjnej wersji Xprog M a nie tej którą firma udostępniła za darmo i wiele z tych układów nie zaprogramujesz. Zrozumienie to też architektura i rejestry procesora, to wszystko jest na stronach Motoroli (Freescale).

SławeK
  • #7 3576056
    hebis
    Poziom 19  
    zamykam temat nic nie zrobiłem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem radia Blaupunkt Pasadena wyposażonego w procesor MC68HC05B16 do programatora Xprog. Użytkownik ma trudności z nawiązaniem komunikacji i pyta o prawidłowy sposób podłączenia, w tym czy radio musi być zasilane podczas programowania. W odpowiedziach zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia procesora przez niewłaściwe użycie stacji hot air (gorącego powietrza) oraz konieczność stosowania topnika i odpowiednich parametrów temperatury i przepływu powietrza. Zalecane jest sprawdzenie poziomów sygnałów oscyloskopem. Podkreślono, że odczyt jest poprawny, jeśli jest powtarzalny. Poruszono także temat podłączenia Xproga do procesora Motorola HC11P2, wskazując na potrzebę zrozumienia architektury i rejestrów procesora oraz ograniczenia darmowej wersji oprogramowania Xprog. Ostatecznie autor tematu nie podjął dalszych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA