logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki to procesor? Radyjko Blaupunkt Kopenhagen rcr 45.

SebastianTychy 17 Kwi 2008 21:17 1692 6
REKLAMA
  • #1 5042086
    SebastianTychy
    Poziom 11  
    Witam, mam radyjko Blaupunkt Kopenhagen rcr 45 i w nim procesor z opisem:
    zc99307cnf
    8 925 901 912
    OD6OJ
    qqhv9736, 52 nóżki
    podpowiedzcie jaki to procesor.
    Mam Xproga z gotronika i probowalem go podlutowac z podniesieniem nóg jako MC68hc05b16 ale mam brak komunikacji. Pracuje na win 98.
  • REKLAMA
  • #2 5042131
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Urok czytania w okładzie gównoprogiem. Jak się człowiek zna na programowaniu w okładzie to gównoproga nie potrzebuje nawet. Dobrze wybrałeś procesor ale gdybyś jeszcze przeczytał PDFa producenta i zrozumiał go trochę to wiedziałbyś dlaczego. Serwisanci nie lubią pytań typu "kupiłem, przylutowałem i nie działa..."

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 5042327
    SebastianTychy
    Poziom 11  
    Kilka miesiecy temu miałem Blaupunkt Car300 z tym procesorem i jakos poszło, tez podnosiłem nóżki, teraz nie mogę sobie przypomnieć w czym tkwi knif, wiem ze z tym HI i LO jest cos namieszane.
  • #4 5043000
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1409
    To wylutuj i czytaj na zewnątrz :idea:

Dziwne że ten SC303 był z HC05 ;) bo tam są HC11
  • REKLAMA
  • #5 5043200
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    SebastianTychy napisał:
    Kilka miesiecy temu miałem sc303 z tym procesorem i jakos poszło, tez podnosiłem nóżki, teraz nie mogę sobie przypomnieć w czym tkwi knif, wiem ze z tym HI i LO jest cos namieszane.

A po co Ty podnosiłeś te nóżki? W SC303 nie trzeba wyjmować mechaniki, ani nawet zdejmować górnej blachy. Dojście do tego wymaga niestety myślenia w zdobywaniu wiedzy.
  • REKLAMA
  • #6 5043299
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Tak naprawdę SC303 nie wymaga nawet rozbierania. A na RCR45 normalne, że się sparzyłeś. Lubi płatać figle na prymitywnych bootloaderach (to w zasadzie nie są programatory).
  • #7 5043379
    SebastianTychy
    Poziom 11  
    Dziękuje za wskazówki, nie znam j. ang. więc instrukcji nie doczytam, lecz czy opcje Hi i Lo w Xprogu nie dotyczą przypadkiem zastosowania napięcia z VppR? W wersji Hi to piny z Hi i Vppr a Lo to pin z Lo i tylko zasilanie z Vcc?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem identyfikacji i programowania procesora oznaczonego jako zc99307cnf, 52-pinowego, znajdującego się w radiu Blaupunkt Kopenhagen RCR 45. Próba programowania procesora za pomocą programatora Xprog z Gotronika, traktując go jako MC68HC05B16 i podnosząc nóżki, zakończyła się brakiem komunikacji. Uczestnicy wskazali, że procesor może być powiązany z rodziną HC11, a nie HC05, co tłumaczyłoby problemy z programowaniem. Zwrócono uwagę, że w modelu SC303, który również wykorzystuje podobny procesor, nie jest konieczne podnoszenie nóżek ani rozbieranie mechaniki, a problemy mogą wynikać z ograniczeń prostych bootloaderów stosowanych w tych urządzeniach. Dyskutowano także o ustawieniach napięć VppR w programatorze Xprog, gdzie opcje Hi i Lo mogą odnosić się do różnych konfiguracji pinów i napięć zasilania, co ma wpływ na skuteczność programowania. Podkreślono konieczność zapoznania się z dokumentacją producenta procesora, mimo bariery językowej, aby zrozumieć specyfikę i wymagania programowania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA