logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać rozproszone światło z diody LED i jak działają diody RGB w zapalniczkach?

MZ TROPHY 26 Gru 2006 10:52 1790 5
REKLAMA
  • #1 3370380
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jak zrobic zeby dioda swiecila switlem rozproszonym??Zeby swiecila tak jak zwykla zarowka

Dodano po 2 [minuty]:

I mam pytanie.Na jakiej zasadzie dzialaja te diody co sa w zapalniczkach??ze zmieniaja kolory??

Dodano po 11 [sekundy]:

I mam pytanie.Na jakiej zasadzie dzialaja te diody co sa w zapalniczkach??ze zmieniaja kolory??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3370433
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Przeniosłem z Tuning Sam.
  • REKLAMA
  • #4 3372659
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    gdy spiłujesz soczewkę, dioda świeci słabiej, ale oświetla większą powierzchnię
  • REKLAMA
  • #5 3375079
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    jak zwykla zarowka nie moze zaswiecic, bo tam zarzy sie dlugi drut wolframowy cala swoja powierzchnia, na sporym odcinku, a w diodzie tylko malutki obszar zlacza. zwroc uwage ze w latarkach i lampach wykorzystujacych diody swiecace stosuje sie ich kilka, a do tego odpowiednio uksztaltowane zwierciadla.

jesli chodzi o zmienianie kolorow, to albo dwie diody w jednej obudowie(jak np. w monitorze komputerowym zielona i pomaranczowa) albo jak napisal lord_blaha rgb czyli trzy diody w jednej obudowie wysterowywane jednoczesnie roznym pradem(czerwona, zielona, niebieska) i z nich mozesz uzyskac dowolna barwe swiatla ;)
REKLAMA