logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę zrobić wzmacniacz. Nie wiem skąd mogę wziąć kostki TDA?

inka111 26 Gru 2006 21:27 1854 10
REKLAMA
  • #1 3372559
    inka111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam prośbę! Chcę zrobić wzmacniacz, ale nie wiem skąd wziąć kostki TDA itp. Chciałbym żebyście mi podali adresy do kompletnych płytek bez zasilania (jak najtaniej i jak najłatwiej do montażu!!!) ! Chciałbym też żeby ten wzmacniacz miał 8 ohm. Czy takie wzmacniacze mają dobrą jakość dźwięku?? Z góry dzięki! Czekam!!!

(!!) – ozdobnik?
    Nie używaj "Wielka prośba" w tytule, tylko przedstaw swój problem. [h]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3372600
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    A ile ty człowieczku masz lat? Są sklepy internetowe, są sklepy elektroniczne. Jest google. Jest Elektroda, gdzie roi się od opisów wzmacniaczy. Są zestawy typu kit do samodzielnego składania. Wzmacniacz nie ma 8 ohm. Może być przystosowany do obciążenia 8 ohm. Nic nie napisałeś o mocy wzmacniacza. Więc odrobinę własnej pracy, a nie jęczenia!
  • #4 3372676
    inka111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam 12 lat i zajmuje się tym od niedawna! Nie musisz być od razu niemiły :-)

Dodano po 3 [minuty]:

PS.

inka111
    Poziom 4

punktów: 3.61
    Down: 2.43MB
  • REKLAMA
  • #5 3373135
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    inka111 napisał:
    Mam 12 lat i zajmuje się tym od niedawna! Nie musisz być od razu niemiły :-)

No i proszę nic dodać nic ująć :arrow: Panie Błażej mi się wydaje ,że nikt nie jest odrazu geniuszem i nie trzeba od razu z grubej rury... kogoś upokarzać i nazywać go człowieczkiem czy maluczkim.
    Chłopak dopiero zaczyna i nie wiadomo co sobą zaprezentuje za 10 lat. Moim zdaniem dobrze ,że pyta kto pyta nie błądzi i od tego jest forum by pomagać. I kolega inka111 nawet nie prowokuje, bo się nie wymądrza jak co poniektórzy na tym forum nie mając odpowiedniej wiedzy jak sie czyta takie mądrości to sie nóż w kieszeni otwiera.
    Ale przejdźmy do meritum sprawy są sklepy internetowe np. AVT mnie chciało pogmerać i znalazłem dla Ciebie propozycje http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45660 wzmacniacz na popularnym układzie , niemocny niesłaby zasilany pojedyńczym napieciem prosty do złożenia - w sam raz na początek.
    Powodzenia pozdrawiam wszystkich łącznie z Błażejem - nie gniewaj się :)
    Michał
  • #6 3373203
    adameczek89
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    popieram kolege michas co do Błażeja

Jesli masz wiecej pieniedzy moze ten by Ci sie spodobał http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=27121z tego co widze nie daja w sklad tego kitu zasilania... A jezeli szukasz koniecznie z TDA to polecam raczej na 7294 jest mocniejszy...jezeli tez o moc Ci chodzi...
  • #7 3373264
    Błażej
    Nie wnikam w wiek piszących. Ale zasadą tu panującą (przynajmniej w założeniu) jest obowiązek posiadania jakiejś wiedzy teoretycznej, by nie robić tu totalnej piaskownicy. Więc jeśli ktoś czymś się zajmuje, to zakładam, że zadanie pytania POPRZEDZIŁ jakąś pracą własną, choćby w tym przypadku wklepaniem w google hasła TDA i przeglądnięciem kilku datasheetów. Bo skoro potrafi się posługiwać internetem, to nie powinno to stanowić problemu.
    Użytkownik Inka111 nie określił parametrów wzmacniacza, jaki chce zrobić, a podał jedynie niepoprawnie jeden parametr. Więc doradzanie w tym przypadku jest niemożliwe.
    adameczek89 doradzanie montażu wzmacniacza na kapryśnych czasem kostkach 7294, które wymagają sporych zasilań początkującemu, to raczej spore nieporozumienie. Nie raz i nie dwa były tu tematy o palących się i wybuchających właśnie tych układach. Więc jeśli już coś proponować, to na początek o zdecydowanie mniejszej mocy i łatwiejsze w uruchomieniu. Podobnie jak ten w podanym przez ciebie, zresztą błędnie, linku.
    I jeszcze raz powtarzam kolejność, jaka powinna obowiązywać w pracy na forum: własne poszukiwania,a dopiero potem zadawanie pytań. Bo temat prostego wzmacniacza był już wielokrotnie omawiany, choćby w tych działach:
    http://www.elektroda.net/audio/index.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum27.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum85.html , A tu szczególnie DYI Akustyka
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum25.html
    Lektury jest na kilka godzin, a dowiedzieć się można wielu ciekawych rzeczy...
  • #8 3373275
    michas
    Poziom 23  
    Zgadzam sie i tak powinien Błażej brzmieć 1 twój post w tej sprawie :)
    Pozdrawiam Michał :)
  • REKLAMA
  • #9 3373287
    Błażej
    NIE! Taki post w ogóle nie powinien mieć miejsca! Bo każdy nowy użytkownik, czy też uczestnik forum, powinien się zaznajomić z regulaminem i wykazać się samodzielną pracą. Wtedy może liczyć na pomoc. Bo zrzucanie całej pracy na innych jest oznaką lenistwa i doprowadza do spadku poziomu forum, które dzięki temu już staje się pośmiewiskiem internetu.
  • #10 3373303
    michas
    Poziom 23  
    Dobra to ja proponuje już teraz przenieść ten post do początkujących - teraz kolega :arrow: inka111 powinien sobie poradzić z problemem.
    Tak swoją drogą do początkujących rzadko kto zagląda ale teraz uważam ,że mozna ten post przenieść.
    Pozdrawiam Cię Błażej nie unoś sie tak ja wszystko rozumiem :).
    Ps Moim zdaniem ten temat był bardziej sensowny od tematu "co może dać dobry interconnect" który ciągnie sie przez całe 3 strony i nie wnosi nic konkretnego. Ale to już totalny offtopic wiec sie nie bede rozwodził.
  • #11 3373467
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować wzmacniacz audio i poszukuje informacji, gdzie można kupić układy scalone TDA oraz kompletne płytki wzmacniaczy bez zasilania, łatwe i tanie w montażu, przystosowane do obciążenia 8 omów. W dyskusji podkreślono, że wzmacniacz nie ma rezystancji 8 omów, lecz powinien być dopasowany do takiego obciążenia. Zwrócono uwagę na konieczność samodzielnej pracy i zapoznania się z dokumentacją techniczną (datasheet) układów TDA. Polecono sklepy internetowe, takie jak AVT, oferujące zestawy typu kit do samodzielnego montażu, w tym wzmacniacze o niewielkiej mocy na popularnych układach TDA, które są łatwe do uruchomienia i bezpieczniejsze dla początkujących. Wskazano, że układy TDA7294 są mocniejsze, ale bardziej wymagające i mogą być problematyczne dla początkujących ze względu na konieczność odpowiedniego zasilania i ryzyko uszkodzeń. Dyskusja podkreśliła znaczenie zdobycia podstawowej wiedzy teoretycznej przed rozpoczęciem budowy wzmacniacza oraz korzystania z dostępnych materiałów i forów tematycznych, takich jak Elektroda.pl.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA