logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Samsung CK-5012Z - Jak naprawić buczenie foni na kanałach?

emre27 27 Gru 2006 11:25 1629 4
REKLAMA
  • #1 3373870
    emre27
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Dostałem od koleżanki taki telewizorek problem tkwi w tym ze z fonia jest coś nie tak ponieważ na kanałach strasznie buczy telewizorek musi być ściszony by coś usłyszeć.
    Czytałem inne posty sprawdziłem go na AV działa super bez zająknięcia.
    Teraz moja prośba może ktoś by mnie pokierował jakie elementy musiał bym wymienić by fonia działała jak powinna.
    Wiem że temat był poruszany ale jak by ktoś napisał co mam po kolei kupić i wymieniać był bym wdzięczny.
    Bronie się przed wymiana scalaka.
    Druga sprawa to krótki zasięg pilota w tym telewizorku ale to już inna sprawa najpierw chciał bym poradzić sobie z tą fonia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3374105
    emre27
    Poziom 12  
    Kolego "pankracy 2" w jaki prosty sposób mam zestroić te filtry.Można powiedzieć łopatologiczny.Druga sprawa nie mam schematu do tego telewizora ponieważ nie mam wystarczajacej ilości punktów, może ktoś wysłał by mi na meila ten schemat.
    Dzięx za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3374202
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Filtry znajdują sie koło scalaka TDA8305 w metalowej ekranującej obudowie a oznaczenia są na płycie ( chassis ) , korygowanie zestrojenia polega na delikatnym i ostrożnym pokręceniu rdzeniem dostrojczym żeby go nie uszkodzić ,pokręcić w filtrze jeden obrót w prawo lub w lewo i ewentualnie wrócić do pozycji początkowej jeżeli brak efektu .
  • #5 3386068
    emre27
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc „pankracy 2” dostrojenie za pomocą filtrów pomogło jak na razie, chociaż troszkę się trzeba było pomęczyć.
    Telewizorek jak na razie chodzi doskonale jedynie na dwóch kanałach tzn. TVP1 i TVP2 jest troszkę gorzej ale da się oglądać.
    Pozdrawiam i dziękuje.
REKLAMA