logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN - problem z udostępnianiem połączenia internetowego

marcin1700 27 Gru 2006 13:36 1644 13
REKLAMA
  • #1 3374340
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam

Zaznaczam ze nie znam sie dobrze na sieciach, i pewnie stad moj problem, a wyglada to tak:

Jest siec rozdzielona routerem lub hubem (nie jestem pewny, chociaz to chyba malo istotne). Wszystkie komputery kozystaja z internetu na winXP.
    Ostatnio na jednym z komputerow nagle zniknal internet, po sieci mozna chodzic, adres ip jest przypisany. Sprawdzilem na innym kablu z innego komputera i problem jest ten sam.
    Nawet jak pinguje komputer z serwerem (ping 192.168.0.1) pisze ze host jest nie osiagalny. To samo jak wpisuje ip innego komputera. Dodam ze uinstalowywalem sterowniki od karty sieciowej i to nic nie pomoglo.
    Mysle ze wszystko jasno powiedzialem..
    Prosze o pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3374455
    Krook
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Trochę mało szczegółów, ale spróbujemy:
    sprawdź firewalle
    sprawdź udostępnianie internetu czy jest włączone
    sprawdź poprawność nadanych adresów (IP, brama, DNS)
    To na początek :)
  • REKLAMA
  • #3 3374530
    marcin1700
    Poziom 17  
    Nie mam narazie niestety dostepu do sieci, dopiero po nowym roku :|.
    A co jesli brama albo dns jest inny?
    Albo jak przydzielic inne IP?
  • #4 3375048
    bmatonog
    Poziom 11  
    mi sie cos z tej wypowiedzi wydaje ze padl ci port w tym hubie
  • REKLAMA
  • #5 3375249
    marcin1700
    Poziom 17  
    bmatonog napisał:
    mi sie cos z tej wypowiedzi wydaje ze padl ci port w tym hubie

Na innyk kablu, z innego portu dzieje sie to samo...
  • REKLAMA
  • #6 3382053
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    na problemy z siecią pod windows xp format c: :D
    przeinstaluj windowsa (ale najpierw zobacz czy masz zapisane gdzieś (ip brama dns....) jak nie pomoże to pisz
  • #7 3382114
    marcin1700
    Poziom 17  
    WIndows byn naprawiany, ale nie instalowany od nowa...
    Co by to moglo jeszcze byc?
  • #8 3382519
    kamikaze
    Poziom 14  
    najpierw format c a później instalujemy, naprawianie to to jest tak jak byś pojechał do szpitala ze ci palec urwało a na izbie przyjęć ci plaster przykleili.
  • #9 3382684
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ze format dysku pomoze to ja wiem :D. Klopotliwe jest tylko pozniejsze ustawianie i instalowanie wszystkiego....
  • #10 3382775
    kamikaze
    Poziom 14  
    Jest duża szansa. Raz na jakiś czas trzeba przinstalowac windowsa. Jesli jakiś abonent ma problemy z internetem a wiemy że wszystko z naszej strony działa to prosimy takiego delikwenta żeby przeinstalował system i to pomaga (zazwyczaj)
  • #11 3382810
    marcin1700
    Poziom 17  
    Przeinstalowanie systemu jest po prostu pojsciem na latwizne...
    Wiem ze to jest sposob na wszystko ale gdybym mial sie do tego tak zabrac to nie pisal bym tego tematu. Myslalem ze da sie to inaczej rozwiazac
    Pozdrawiam
  • #12 3394609
    kamikaze
    Poziom 14  
    jeśli tak dla Ciebie rozwiązanie najprostsze i najbardziej prawdopodobne jest zbyt łatwe to pozostaje mi tylko życzyć dobrej zabawy
  • #13 3432081
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Ja bym zaczął od sprawdzenia karty sieciowej w komputerze. Najprostszy sposób to podmiana na inną, sprawną.
  • #14 3432112
    keychi
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    owszem że się da rozwiązać... gdybyś posłuchał się rady kolegi w bodajrze 2 poście to ping by Ci sie pojawił, 2 skoro już wiesz co to adres ip, poprostu zmieniasz go w ustawieniach ręcznych,
    3 skoro widza się komputery w sieci, a ty nie udostępniasz internetu, tylko ktoś Ci, pamiętaj mógł Twój mac karty sieciowej wpisac na czarna liste ;)

mnie tak łoił administrator że w końcu dał mi za wygraną, do póki nie zaczniesz szukać od podstaw nigdy nie znajdziesz problemu,

a jesli z tylu karty sieciowej mrugaja diody oznacza to ze jest sprawna, komunikacja jest tylko w sofcie masz cos schrzanione

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci LAN z komputerami podłączonymi do internetu przez router lub hub, gdzie na jednym z komputerów z systemem Windows XP nagle zanikł dostęp do internetu mimo przypisanego adresu IP i możliwości przeglądania sieci lokalnej. Próby pingowania adresów IP innych urządzeń w sieci kończą się komunikatem o braku dostępności hosta. Wymiana kabla i portu w hubie nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie ustawień firewall, udostępniania internetu, poprawności konfiguracji adresów IP, bramy i DNS oraz ewentualną wymianę karty sieciowej na sprawną. Dyskutowano także o możliwości uszkodzenia portu w hubie oraz ostatecznym rozwiązaniu, jakim jest reinstalacja systemu Windows XP, choć autor wątpi w tę metodę i szuka alternatywnych rozwiązań. Zwrócono uwagę, że problem może leżeć w konfiguracji sieciowej lub oprogramowaniu, a niekoniecznie w sprzęcie, podkreślając konieczność diagnozy od podstaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA