logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie wpisać adres IP i port przy przekierowaniu portów w routerze?

Dawid.wielun 27 Gru 2006 20:00 1913 12
REKLAMA
  • #1 3375809
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Proszę o pomoc w tym co już pisałem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic650675.html
    czy ja mam tam w to miejsce wpisać i jak tak to co bo próbowałem kilka rzeczy to zawsze się nie udaje. Za pomoc punkty lub "pomógł".
  • REKLAMA
  • #2 3376221
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Jezeli masz standardowo tego non-steama to port jest 27015. I przekierowujesz port 27015 na 27015. Tylko jakos niejasno ta strona jest. Powinienes jeszcze wpisac na ktorego kompa chcesz przekierowac ten port. No ale sprobuj wpisac tylko port od 27015 do 27015.
  • #3 3376418
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    No to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Nie wiem czy to wogóle jest sensowne ale w każdym bądź razie wyskakuje:
    Enter proper redirect address from
  • REKLAMA
  • #4 3376496
    marian1977
    Poziom 17  
    A nie masz na stronie konfiguracyjnej od liveboxa, czegos takiego jak serwery lan ?
  • #5 3376736
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    No owszem mam i co dodać tam wpis czy co i tylko tam? Spróbowałem:

i to akurat nic nie daje no ale z pewnością to nie tak. Jeżeli to trzeba w tym miejscu to co tam powpisywać?
  • REKLAMA
  • #6 3376757
    marian1977
    Poziom 17  
    Jezeli lokalny komp na ktorym stawiasz serwer hlds ma ip 192.168.1.10 a serwer nasluchuje na porcie 27015 to jest to jak najbardziej wporzadku. Nigdzie wiecej nie trzeba tego dodawac. Z jakimi parametrami odpalasz tego hldsa ?
  • #7 3376859
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    No właśnie z takimi:

no i jak wezmę start serwera to nadal mam IP serwera wewnętrzne.
  • REKLAMA
  • #8 3377077
    marian1977
    Poziom 17  
    To moze masz jakiegos firewalla lokalnego, ktory zamyka Ci ten port. Sprawdz w jakis prosty sposob, czy port jest dobrze przekierowany, np. w mulu se go dodaj i zrob test.
  • #9 3377874
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Dawid.wielun napisał:
    No właśnie z takimi:

no i jak wezmę start serwera to nadal mam IP serwera wewnętrzne.

Bo będziesz miał bo stawiasz na lokalnym IP serwer.
    Te IP jest przekierowane i dopiero widać z zewnątrz że jest zewnętrzne.
  • #10 3378456
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Jednak z zewnatrz nie widać bo jak wpisuje moje IP zewnętrzne w programie Xfire czy w grze to nie odnajduje żadnego serwera. Czy na pewno wszystko dobrze wpiałem i czy to już wszystko. Wszystko mam tak jak tam na screenach. Np. jak stawiam serwer to ma być wybrane Internet czy LAN? Czy w konfiguracji liveboxa już wszystko? Tylko ma być dodany ten serwer LAN? Nic np. w zaporze sieciowej już nie trzeba robić? Właściwie to samo tam dodało w konfiguracja zaawansowana>zapora sieciowa>NAT>NAT wg zasad. W konfiguracja zaawansowana>zapora sieciowa>zasady też ma wpis z tym portem i z filtrem zezwól. Wszystko jest na interjfecie ppp0? Co to wogóle znaczy? W konfiguracja zaawansowana>zapora sieciowa>NAT>Interfejsy NAT mam ppp0 jako jedyny ustawiony na włączone. Co właściwie router po tej zmianie robi że serwer ma być widoczny z IP zewnętrznym?
  • Pomocny post
    #11 3379935
    marian1977
    Poziom 17  
    Tak na liveboxie to wszytko. Ppp0 to interfejs wyjsciowy routera. To, ze przekierowuje porty znaczy, ze wszystkie zapytania na porcie 27015 ktore przychodza do routera przekierowywane sa na Twoj komputer. Albo masz jakiegos firewalla na kompie albo zle konfigurujesz hlds`a. Zrob taki test jak mowilem.

I jeszcze przy uruchamianiu hldsa dodaj parametr: +ip xxx.xxx.xxx.xxx

Gdzie x to adres zewnetrzny.
  • #12 3380125
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Wsztystko już jest dobrze. Znaczy nie wszystko bo jak ktoś próbuje się dołączyć to staje na trzeciej kresce i dalej nie idzie. Nie wie ktoś co tu może być? Ja się pomyliłem i do xfire zamiast wpisać 192.168.1.10 to wpisałem swoje IP zewnętrzne i dlatego nie widziałem tego serwera oraz nie tylko to było bo trzeba było przy tworzeniu serwera wybrać LAN a nie Internet bo inni wogóle nie widzieli no ale teraz jak inny wpiszą moje IP zewnętrzne to widzą a o to mi chodziło tylko szkoda że nic z tego bo nie mogą się potem dołączyć :cry: zainstalowałem najnowszego patcha i też nic, dziwne mój kolega miał ta samą instalkę i do niego przez hamachi mogłem się dołączyć a do mnie i przez hamachi i właśnie w ten sposób zawsze staje na tych trzech kreskach
  • #13 3380307
    marian1977
    Poziom 17  
    Co do tego to juz nie to forum, board.counter-strike.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego wpisania adresu IP i portu przy przekierowaniu portów na routerze Livebox, aby umożliwić dostęp do serwera gry HLDS (Half-Life Dedicated Server) z zewnątrz sieci lokalnej. Standardowy port dla HLDS to 27015, który należy przekierować na ten sam port na lokalny adres IP komputera, na którym działa serwer (np. 192.168.1.10). Konfiguracja w panelu Livebox obejmuje dodanie serwera LAN z odpowiednim IP i portem oraz ustawienie reguł NAT i zapory sieciowej (firewall) na interfejsie ppp0, który jest interfejsem wyjściowym routera. Problemem może być lokalny firewall na komputerze blokujący port lub błędna konfiguracja serwera HLDS, np. brak parametru +ip z adresem zewnętrznym przy uruchamianiu serwera. Serwer powinien być uruchamiany w trybie LAN, a do łączenia się z nim z zewnątrz należy używać zewnętrznego adresu IP routera. Pomimo poprawnej konfiguracji przekierowania portów i zapory, użytkownicy z zewnątrz mogą mieć problem z dołączeniem do serwera, co może wynikać z dodatkowych ustawień serwera lub problemów z połączeniem. Wskazano również, że dalsze szczegóły dotyczące konfiguracji serwera HLDS warto szukać na forach dedykowanych grom, np. board.counter-strike.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA