logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 PC na skrętce. Wysyła pakiety, żadnego nie odbiera.

jozekb 27 Gru 2006 22:37 1905 17
  • #1 3376541
    jozekb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam może to laickie pytanie ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić. połączyłem dwa PC kabelkiem według schematu
    1. b-pomarańczowy z b-zielonym
    2. pomarańczowy z zielonym
    3. b-zielony z b-pomarańczowym
    4. niebieski z niebieskim
    5. b-niebieski z b-niebieskim
    6. zielony z pomarańczowym
    7. b-brązowy z b-brązowym
    8. brązowy z brązowym
    Na PC z internetem jest komunikat, że kabel sieciowy jest odłączony, a na drugim PC we właściwościach połączenia widać że wysyła pakiety ale żadnego nie odbiera. Proszę o jakieś sugestie. Temat o połączeniach dwóch PC był już wałkowany ale nie mogę znaleźć analogi. Pozdrawiam
  • #2 3376582
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Uklad kabelkow jest ok. Moze w jednym z kabli bruciles koncowke jak zaciskales ;) Moze kabel jest uszkodzony. Jak zaciskarka jest stara i zaciskasz z duza sila, to potrafi pozaginac zastawki miedzy stykami i to moze byc powod.
  • #3 3376622
    jozekb
    Poziom 11  
    Jutro kupię nowe końcówki i spróbuję jeszcze raz zacisnąć zobaczę czy pomoże, dzięki
  • #4 3376644
    marian1977
    Poziom 17  
    Tylko pamietaj, kabelki ukladasz od lewej do prawej, jak wkladasz je do koncowki, to koncowki niech beda stykami do gory, czyli "zatrzaskiem" do dolu. Musi dzialac ;)
  • #5 3376651
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!
    Ja nigdy nie patrzę na kolory bo ważne jest na jakiej parze przewodów jest połączenie a nie jakiego jest koloru. Parą jest np pomarańczowy i biało-pomarańczowy, jeżeli podłączysz np +tx zielonym i -tx pomarańczowym to pomimo ciągłości przewodów możesz nie uzyskać połączenia.
    Druga rzecz sprawdź dokładnie czy dobrze "dopchnąłeś" przewody przed zaciśnięciem w rj-ce (wtyczce) i czy zacisk jest pewny. Czy zaciskałeś praską czy czymś? :).
    Aha i podstawa
    "Crossover" ( z przeplotem) przy połączeniu dwóch komputerów bezpośrednio ze sobą. Uwaga service pack2 niweluje problem z kablami można używać zarówno z przeplotem jak i bez. Musi być zainstalowany w obu komputerach.
    W razie wątpliwości postaram się pomóc.
    Posyłam link stronki, która w swoim czasie bardzo mi pomogła w problemach z siecią. Mam nadzieję, że okaże się pomocna również w Twoim przypadku.
    Pozdrawiam i zyczę udanych połączeń...

http://www.incentre.net/
  • #6 3376663
    jozekb
    Poziom 11  
    Jeżeli zatrzask od dołu to na pewno od lewej? ja włożyłem od prawej w lewą
  • #7 3376740
    marian1977
    Poziom 17  
    Standardowo robi sie kabelki tak jak napisalem, styki maja byc do gory, czyli zatrzask do dolu i kable tak jak pokolei napisales od lewej do prawej.

Oczywiscie, ze nie wazne sa kolory zyl, no ale taki jest "standard" w ulozeniu kolorow.
  • #8 3376833
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Nie działa bo dałeś kabel prosty a musisz dać skrosowany. W drugiej wtyczce zamień miejscami pary zieloną i pomarańczową i będzie chodziło.
  • #9 3377065
    marian1977
    Poziom 17  
    Przeczytaj jeszcze raz 1 post.
  • #11 3377112
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    pgibson napisał:

"Crossover" ( z przeplotem) przy połączeniu dwóch komputerów bezpośrednio ze sobą. Uwaga service pack2 niweluje problem z kablami można używać zarówno z przeplotem jak i bez. Musi być zainstalowany w obu komputerach.

Ze jak???? Instacja servicepacka pozwoli podlaczyc dwa kompy kabelm prostym?
  • #12 3377165
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    2 PC na skrętce. Wysyła pakiety, żadnego nie odbiera.
    może pomoże :)
  • #13 3377833
    Samuraj
    Poziom 35  
    Platon napisał:
    pgibson napisał:

Ze jak???? Instacja servicepacka pozwoli podlaczyc dwa kompy kabelm prostym?

Dokładnie to samo miałem napisać ale nie mogłem znaleźć tego cytatu w wątku.
    To nie SP2 niweluje problem z kablami z przeplotem czy bez a nowe karty sieciowe i urządzenia aktywne takie jak switche czy rutery.
  • #14 3380492
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    To co napisałeś w pierwszym poście jest źle. Kabelek z jednej strony ma mieć taki ciąg: pomaranczowy, b-pomaranczowy,niebieski,b-niebieski,zielony,b-zielony,brazowy,b-brazowy a druga koncówka ma mieć taki ciąg: zielony,b-zielony,niebieski,b-niebieski,pomaranczowy,b-pomaranczowy,brazowy,b-brazowy
  • #15 3380513
    marian1977
    Poziom 17  
    To co napisal w pierwszy poscie jest jak najbardziej dobrze, czego mieszasz jeszcze w glowie mu.
  • #16 3381132
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Kolego jozekb, jak sytuacja z kabelkiem? komputery już się "widza"?
    Przypomniałem sobie że miałem taką sytuacje kiedy komputer wysyłał pakiety a nie odbierał. kable były w porządku, chyba 4 razy zarabiałem końcówki, sprawdzałem połączenia i nic a okazało się że coś się ze sterownikami podziało... odinstalowałem kartę i ponownie ją zainstalowałem i sieć zaczęła działać :)
    Może tu tkwi problem :?:
  • #17 3381159
    Samuraj
    Poziom 35  
    galaxy_938 napisał:
    To co napisałeś w pierwszym poście jest źle. Kabelek z jednej strony ma mieć taki ciąg: pomaranczowy, b-pomaranczowy,niebieski,b-niebieski,zielony,b-zielony,brazowy,b-brazowy a druga koncówka ma mieć taki ciąg: zielony,b-zielony,niebieski,b-niebieski,pomaranczowy,b-pomaranczowy,brazowy,b-brazowy

Co to za standard, skąd to wziąłeś ??
    Wiadomo ze sygnał jest na parach 1 - 2, 3 i 6 i to te pary muszą być razem, a jaki to będzie kolor to już bez różnicy, lecz dla standardu przyjęło się ze 1 i 2 to pomarańcz a 3 i 6 to zielony.
  • #18 3381925
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Samuraj napisał:
    a jaki to będzie kolor to już bez różnicy,

no tak tylko że trzeba zaznaczyć ze dla lini sygnałowych 1-2 lub 3-6, musi być to ten sam splot, to znaczy nie można połączyć ich na samych kolorach pełnych. Musi to być 1-2: kolor(A) + biały/kolor(A); 3-6: kolor(B) + biały/kolor(B)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy połączenia dwóch komputerów za pomocą kabla sieciowego wykonanego na skrętce (RJ-45). Autor opisał własny układ połączeń przewodów, jednak na jednym komputerze pojawia się komunikat o odłączonym kablu, a drugi wysyła pakiety, lecz ich nie odbiera. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność stosowania kabla krosowanego (crossover) przy bezpośrednim łączeniu dwóch PC bez użycia switcha lub routera, gdzie pary przewodów pomarańczowa i zielona muszą być zamienione miejscami na jednej końcówce. Podkreślono, że ważne jest prawidłowe ułożenie przewodów w wtyczce RJ-45, z zachowaniem standardu kolorów i orientacji styków (styki do góry, zatrzask do dołu). Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia kabla lub złe zaciskanie końcówek, które mogą powodować brak połączenia. Wskazano również, że nowsze karty sieciowe i urządzenia aktywne (switche, routery) potrafią automatycznie dostosować się do rodzaju kabla, ale w przypadku starszych urządzeń konieczne jest stosowanie kabla krosowanego. Na koniec zasugerowano sprawdzenie sterowników karty sieciowej, gdyż ich błędna instalacja może powodować problemy z odbiorem pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA