logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz ATX 350-400W z podwójną linią +12V do ASROCK K8NF6G-VSTA?

Nolis 28 Gru 2006 11:40 1449 10
REKLAMA
  • #1 3377861
    Nolis
    Poziom 11  
    Konfiguracja:

ASROCK K8NF6G-VSTA
    Sempron 2800+
    1 x 512 MB/400MHz Kingston
    Seagate Barracuda 160 GB SATA II oraz Seagate Barracuda 60 GB 7200 ATA
    DVD-RW oraz CD-RW
    Obudowa coolermaster centurion z dwoma podświetlanymi wiatrakami 120 mm

Nie jest to absolutnie komputer do OC tylko bardziej do internetu, pisania i słuchania muzyki dlatego proszę o rozsądne porady odnośnie zasilacza :) W przyszłości pewnie będzie zakupiona karta graficzna ale nie wiem jaka, trudno sie teraz deklarować :)Na pewno dołożę RAMu. Zależy mi na ciszy ale ważniejsza jest dla mnie stabilność i niezawodność.

Myślałam o czymś takim:

http://www.znak.pl/index.php?cid=894&scid=901&prid=zasMod350+MC350ATX+PFC

http://www.allegro.pl/item152989108_mega_nowosc_fortron_350_w_atx_24pin_2x_sata_pc.html

ewentualnie

http://www.allegro.pl/item153451234_amacrox_warrior_ax400_pnf_sklep_gw_lodz.html

Pieniędzy na zasilacz nie będę żałować ale chodzi mi o to, żeby wybrać taki adekwatny do wymagań :)

Podałam takie z podwójną linią +12V bo jest to nowocześniejsze rozwiązanie. Przy tej konfiguracji chyba warto skupić się na mocnym +12V? Może powinien mieć większą moc? Wiem, że w sieco są kalkulatory mocy ale chciałam sie poradzić Forumowiczów :)

Ten komputer za jakiś czas będzie sprzętem dla mojej Mamy więc nie zakładam jego radykalnej modernizacji dlatego szukam zasilacza odpowiedniego a nie nastawionego na jakąś niesamowitą rozbudowę w przyszłości :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3377934
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    wybierz zasilacz ktory ma większa moc oczywiscie zeby nie kosztował smiesznie tanio np 400W i cena 60zł. najlepiej idz do sklepu popytaj jakie firmy sie licza na rynku i maja niezawodne zasilacze i takiej firmy zasilacz kup.
  • REKLAMA
  • #3 3377952
    Nolis
    Poziom 11  
    Ja wiem, że nie można kupować megabajtów, tracerów czy innych wynalazków ;) Orientuję się w tym, które liczą się na rynku dlatego podałam te 3 do wyboru, które wydaja mi sie w miarę ok ale muszę wiedzieć coś więcej dlatego chciałam sie poradzić:) O tego fortrona to nie mam co pytać w sklepie bo one tylko na allegro;) Oprócz mocy istotne jest jeszcze napięcie na poszczególnych liniach dlatego o to też sie pytam w poście:) Wiem, że im więcej mocy tym lepiej ale nie chcę też przesadzać:D Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.
  • #4 3377970
    danielkk
    Poziom 31  
    skoro zasilacz jestATXto napiecia sa w poszczegulnych wyprowadzeniach takie same i to nie gra roli. chodzi tutaj bardziej o jego jakosc o wykonanie i czy on nie padnie po roku lub mniej......
  • #5 3378008
    Nolis
    Poziom 11  
    W tych zasialczach właśnie są podobne te napięcia na poszczególnych liniach tzn. modecom ma chyba najwieksze z tych wszystkich na +12V. Ale to znaczy, że to nie ma znaczenia, że jeden zasilacz ma obciażenie na +5V 30 A a drugi 21A? Mi się do tej pory wydawało, że to właśnie jest ważne. Chyba, że źle Cię zrozumiałam? Pozdrawiam i dzięki:)
  • #6 3378030
    danielkk
    Poziom 31  
    oczywiscie bierz tego ktory ma wieksza wydajnosc prądową czyli w tym przypadku 30A ale osobiscie zastanawiam sie jakie urzadzenie w PC pracujace pod napieciem 5V potrzebuje az 30A pradu?????? to nie ekonomiczne :D:D:D
  • REKLAMA
  • #7 3378079
    Nolis
    Poziom 11  
    Przy tych starszych konfigach pracowały właśnie pod +5V. Tutaj jest ciekawy wątek na ten temat - http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_134751.html
    Więc dla tych starszych komputerów te 30A było wielce wskazane:) Są fortrony, które na +5V mają te 30A a są takie, które stawiają na podwójną linię +12V. Ale zostawmy to +5V :) Właśnie dlatego pytałam sie o +12V w swoim poście bo przy moim konfigu chyba na nią trzeba zwrócić uwagę:) Dzięki za uwagi, przynajmniej czegoś się nauczę:D

P.S. Różnie to bywa z tymi radami w sklepie, mogę trafić na sprzedawcę, który po prostu będzie chciał mi wcisnąć jakiś trefny towar dlatego prosiłam tutaj o radę:) Inaczej bym głowy nie zawracała;)
  • #8 3380927
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    ja poelcam tego ModeCom'a z pierwszego linka.. sam mam 300W wlasnie tej firmy, konfig powiem skromnie ze mocniejszy (3 dyski, nagrywarka, mocno podkrecony procesor) i naprawde ladnie daje rade..jesczczce mnie nie zawiodl.. dodam ze jest bardzo cichy co dla mnie ma duza wage..
    ten z Twojego linka ma 350W i napewno Ci wystarczy.. naprawde dobre i w miare tanie zasilacze.. :)

pozdro
  • #9 3381329
    Nolis
    Poziom 11  
    Dziękuje Ci bardzo, prawie byłam na niego zdecydowana a Ty zapieczętowałeś moją decyzję:D Jutro mam nadzieję już będzie u mnie śmigał:) Pozdrawiam, już drugi raz mi pomagasz , jeszcze raz dzięki :D

P.S. Gdzie tutaj jest ta tajemniczka zakładka "pomógł":?:
  • #10 3382377
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    nie ma za co.. :) a ta guziczek lub jak kto woli przycisk 'pomógł' powinien byc pod postem osoby odpowiadajacej w Twoim temacie..obok niego z tego co pamietam jest button 'podaruj punkty' lub cos takiego.. :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3382435
    Nolis
    Poziom 11  
    Ten sklep znak, który mi poleciłeś ma wyśmienitą obsługę:D Jestem Ci bardzo wdzięczna.

Nie wiem albo rzuciło mi sie coś na oczy i niewidzę tego "pomógł", tylko "ofiarowanie punktów" albo tego tam nie ma:| Na wszelki wypadek daję zrzuta z ekranu bo jeśli tam jest ten przycisk to liczę na to, że mi go ktoś pokaże czarno na białym:D

Pozdrawiam:D
    Załączniki:
    • Jaki zasilacz ATX 350-400W z podwójną linią +12V do ASROCK K8NF6G-VSTA? elektroda.JPG (125.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zasilacza ATX o mocy 350-400W z podwójną linią +12V do płyty głównej ASROCK K8NF6G-VSTA z procesorem Sempron 2800+, 512 MB RAM, dwoma dyskami Seagate Barracuda oraz napędami DVD-RW i CD-RW. Użytkownik poszukuje stabilnego, niezawodnego i cichego zasilacza adekwatnego do niewymagającego komputera do internetu i multimediów, z możliwością przyszłej rozbudowy o kartę graficzną i dodatkową pamięć RAM. Wskazano, że napięcia na liniach zasilania w standardzie ATX są stałe, a ważniejsza jest jakość wykonania i wydajność prądowa, szczególnie na linii +12V, która jest kluczowa dla nowoczesnych komponentów. Zwrócono uwagę, że starsze konfiguracje wymagały większego prądu na linii +5V, ale obecnie priorytetem jest linia +12V. Polecono zasilacz ModeCom o mocy 350W z podwójną linią +12V jako sprawdzony, cichy i wystarczający dla omawianej konfiguracji. Podkreślono, że warto wybierać zasilacze renomowanych firm, unikając tanich i mało znanych marek. Wskazano również na ostrożność przy zakupie w sklepach, gdzie sprzedawcy mogą oferować mniej pewne produkty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA