logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza ATX: Fortron 450W czy 400W do Sempron 2800+ i FX5500?

BROWAReq 13 Lut 2008 16:05 2253 21
REKLAMA
  • #1 4800841
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Chce zmienić zasilacz w moim już wiekowym komputerku.
    procek: sempron 2200+
    ram 2 x 256MB 400Mhz
    hdd 80 gb
    grafa dotychczasowo GF4mx440 teraz idzie do mnie FX5500
    zasilacz, który teraz pracuje to codegen 300W
    Jako, że dorzuciłem do poprzednich 256 ramu kolejną taką kość i zmieniam grafikę na troszkę lepszą, i mam zamiar jeszcze zmienić procka na semprona 2800+ (niestety na moją płytę z socket A to wszystko co można tam włożyć) mam pytanie czy powinienem zmieniać zasilacz na wydajniejszy?
    myślę o jakimś tańszym ale w miarę bezpiecznym jak
    fortron 450W lub Fortron 400W
    Który z nich warto byłoby wybrać, bo wiem że ten mój codegen do bezpiecznych to nienależy, chociaż staram się go czyścić regularnie i nie widać niepokojących objawów - no i wentylatorek wymieniłem i jest cichutko ;]
    pozdrowionka i z góry dzięki za odpowiedzi.

Moderowany przez jankolo:

Niedozwolone linki do aukcji usunąłem

• REKLAMA
  • #2 4801525
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jak na taką konfigurację to "normalna" 400 spokojnie wystarczy.. Tylko wiadomo żaden mode../codag.../fee... Już lepiej Chieftec 350 i nie będzie problemów.
  • #3 4801581
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Czokus napisał:
    Cytat:
    ak na taką konfigurację to "normalna" 400 spokojnie wystarczy.. Tylko wiadomo żaden mode../codag.../fee... Już lepiej Chieftec 350 i nie będzie problemów.

W pełni się z nim zgadzam, nie kupuj żadnego szajsu tylko rozejrzyj się za jakimś Chiefteciem. W tej chwili słabsze modele z pasywnym PFC są śmiesznie tanie a tych Fortonów nie lubię są szajsowate.
  • REKLAMA
  • #4 4802302
    BROWAReq
    Poziom 14  
    A ja właśnie przejrzałem kilka wątków i ludzie chwalili sobie fortrony dlatego się nimi zainteresowałem...
    Skoro chieftec 350 to pociągnie to koszt jeszcze ujdzie.
    Mam stary dysk twardy czyli raczej nie sata więc czy takie zasilacze jeżeli pisze że mają złącze sata to czy starsze hdd też obsłużą??
  • #5 4802700
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Tak, każdy zasilacz atx ma złącza molex, nie będzie problemu.
  • #6 4802796
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Proponował bym coś z Mode-com (tanie i jeszcze względne)
    a nawet I-BOX bo ostatnio sie podciągneli w zasiłkach

Ale jak sie ma troszkę więcej grosza to oczywiście Chiftech
  • #7 4803598
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Czyli jednym słowem Fortronów nie polecacie??
  • #8 4803737
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    BROWAReq napisał:
    Czyli jednym słowem Fortronów nie polecacie??
    Nie polecają Ci co niewiele o nich wiedzą. Mam w firmie kilka i jak najbardziej polecam. Oczywiście są różne modele i w mogą być w różnym stanie, ale jak się kupi odpowiedni typ i u pewnego dostawcy, to są to bardzo dobre zasilacze, zwłaszcza jak się ma ograniczenia budżetowe. Polecam poczytać tu -> http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=2516.0 . Kupiła dziewczyna Fortrona i jest cała szczęśliwa !
    Pozdrawiam :D
  • #9 4804141
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    ModeComy MC to właśnie Fortrony (tylko często z mocą zawyżoną o 50W w stosunku do tego co podaje Fortron). Modecomy FEEL to już mają bliżej do Megabajta czy Tracera, tylko są 3x droższe od nich.
  • REKLAMA
  • #10 4804171
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Z czystym sumieniem mogę polecić fortrona.
    Od paru lat uzywam wersji 300W i ciągnie zestaw z Athlonem X2...

S.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4804770
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    I-BOX to pomyłka. ModeCom LC to również zły wybór (L&C i tyle...). FSP to może nie idealne zasilacze ale bardzo dobre. Lubie bardzo serie MDN i BT. Ten drugi, wersja 400W zaskoczyła mnie totalnie. Jakością wykonania rozpierdziela Chiefteca GPS.

Wogóle to polecam jeszcze trzy marki. Delta (robi dla chiefteca wersje GPS tylko że pod własną marką jest 2.5x tańsza). HEC (Herolchi) - do kupienia w Vobisie. Solidna aplikacja drivera KA7500B z kontrolą napięć na komparatorze TL393 z dużymi elektrolitami na wyjściu (zasilacz cichy, ciężki). Seasonic - dobry zasilacz, po wymianie zaledwie elek w stand-by wersje SS300 śmigają u znajomych do dziś, lata na wyspecjalizowanym TDA.

Z tym zgromieniem FSP to kolega rzeczywiście gafe strzelił. Kolega Mazzji chyba nie miał "gołych" chiefteców i fortronów w rękach. Jedynie wersja HPC Chiefteca to jeszcze coś. Seria GPS za takie pieniądze to śmiech na sali. Traktuje te zasilacze na równi z mocniejszymi Feelami. Chiefteców też troche miałem. Generalnie bardziej szanowana seria HPC wykonana jest podobnie do FSP (ba... nawet na wyjściu dobre elektrolity TEAPO są wsadzone) jednak GPS to taka sobie Delta.

Więc moje zdanie jest takie:

- Chieftec to szajs za te pieniądze
    - jak kolega ma kase i chce pofolgować, to polecam Fortrona Sage albo jakiegoś Amacroxa który jest rozwiniętym FSP.
    - jak ekonomicznie to Fortron 350, ew. Delta 350 (patrzyć na prądy, żeby wziąść coś z mocną +12V! bo z tymi 400-450W fortronami to jest tak, że mają potężną linie ale +5V która zabardzo się nie przydaje dziś)
  • #12 4806874
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Bardzo przydatne odpowiedzi, dzięki. Napiszcie jeszcze tylko jaką wydajność powinien mieć zasilacz na szynie 12V, bo te fortrony 400 i 450W mają tam 15A, fortron 350W ma 25A, czyli mimo tych 50W czy 100W mniej jest lepszy tak? Corsair ma aż 41A ale to już po za zasięgiem ;]
    pozrowionka.
  • Pomocny post
    #13 4807713
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    U kolegi damniana który ma FSP350-60THA-P, to ten zasilacz ciągnie athlona FX 4000 1xHDD 1xDVD Gf7300 Gt, tuner tv, sb audigy i dwie kości pamięci. Wcześniej jeszcze miał 2x Dvd i 2x Hdd w raidzie. Też używam tego zasilacza u brata i jeszcze nie ukląkł. Za 50zł to strzał w 10. Jednak na allegro trafić trzeba, jak już. Bo jes taki jeden który potrafi sprzedać używane więc trzeba patrzyć w opis aukcji czy zaznaczone jest że jest nowy.

Co do mocy linii 12V to trzeba patrzyć jaka jest maksymalna obciążalność dla tej linii. Są fakt faktem podane dwa prądy, ale to jest max jaki oddaje KAŻDA POJEDYŃCZO, NIE OBIE NARAZ. Z reguły na stickerze powinna być jeszcze podana obciążalność w watach. Chieftec tak ma podane naprzykład.
  • #14 4808328
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Ten model, który podałeś ma 15 A na linii 12V, a ja znalazłem model FSP400-60PFN, który też ma 15A na tej linii, więc powinien wystarczyć bo podobne parametry, a na dodatek 45 zeta i odbiór niedaleko mnie ;]
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #15 4808630
    tojaa
    Poziom 13  
    Zastanawiam sie czy to konkurs kto znajdzie drozszy zasilacz?
    Do tego komputera wystarczy 350W, jezeli chcesz miec spokoj to kupujesz lepszy model i ModeCom wcale nie jest zly. Awaryjnosc wcale nie jest duza (jak walnie piorun to nie ma silnego) i podstawowy plus jest taki ze leci sam zasilacz a nie caly komputer. Polecam wersje MC 350. Nie mowie tego na podstawie jednego czy dwoch zestawow, bo takich zasilaczy sprzedalem w zestawach setki.
    Co do nowych chieftecow to mam ograniczone zaufanie, cos za lekkie sie zrobily.

Oczywiscie iboxy, codegeny, deery, itp. to nizsza polka i taki bym sie odwazyl kupic tylko w zestawie z gwarancja na calosc.
  • #16 4808699
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    tojaa nie mieszaj już chłopakowi w głowie tymi modecom'mami. Wcale nie jest to dobry zasilacz i weź pod uwage, że planuje rozbudowe Pc. Więc ta 350-tka niskiej półki to kiepski wybór. Sugerujesz się opiniami innych użytkowników którzy zazwyczaj twierdzą, że chodzi to musi być dobry.
  • #17 4808814
    tojaa
    Poziom 13  
    Tak jak napisalem czego ty nie przeczytales: takich zasilaczy sprzedalem setki o ile nie tysiace. jako ze to nie byla sprzedaz typowo sklepowa to przez 3 lata mam obraz jak wygladaja reklamacje. na pewno nie ma sie co zastanawiac nad zakupem takiego jak w planach ma sie wymiane na quada q6600 do tego gf8800, dyski w raidzie itd... przy takim komputerze to polecam 500w albo i wiecej w zaleznosci od reszty.
    jezeli czlowiek chce wydac na modernizacje kompa zalozmy 1k zl to zasilacz super hiper extra z podswietlaniem po prostu jest mu zbedny.
    jedyna funkcja zasilacza jest zasilic wszystkie komponenty i w razie awarii (przepiecia) ma sie tylko on psuc.
  • #18 4808991
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Równie dobrze każdy jeden sklep komputerowy może się szczycić tym, że wcisnął klientom tysiące zasilaczy Codegen i że w ten niby sposób ma podgląd na statystyki sprawności tych urządzeń bo wiadomo jak to sprzedawca zawsze powie, że jest świetne bezawaryjne i słynne ''bierz pan będzie pan zadowolony 500W to megahiper moc'', wg mnie jest to bzdura polecając coś o czym się nie ma pojęcia przede wszystkim po względem budowy, zabezpieczeń i użytych elementów. Potwierdzając tą teze od Ciebie to jedyna funkcja zasilacza nie kończy się na dostarczeniu jakiegoś tam napięcia.
  • #19 4809166
    deviator
    Poziom 14  
    Witam. Też się pod tym podpiszę. Diagnozę każdego kompa którego spotykam z problemami w wieku około 2 - 2,5 roku z zasiłką modecom feel zaczynam od rozebrania zasilacza. Zawsze widok jest ten sam spuchnięte lub wylane kondony. Allegro ugina się od kompów w obudowie take me z zasilaczem 350W. Przeciąg w tym 30 dkg zasilaczu jak w codegenie 300. A sprzedaż mają w tysiącach, większość pewnie dociągnie do 2 lat a jak się gwarancja skończy to padną i dla jaj zabiorą ze sobą np mobo albo dysk:)
  • #20 4813257
    tojaa
    Poziom 13  
    Koncze dyskusje w tym temacie bo widze ze lubicie pisac cos co nie do konca ma ekonomiczne uzasadnienie. Mozesz mi na priva napisac jakie sa jeszcze funkcje zasilacza to z mila checia to przeczytam. Sa funkcje w zasilaczach bardzo wazne i przydatne, ktore podnosza komfort uzytkowania (regulowana predkosc wentylatora, czy wrecz wersja bez wentylatora), sa tez zabezpieczenia ktore eliminuja zaklocenia, zabezpieczaja sam zasilacz przed uszkodzeniem, ale nie po to zostal zaprojektowany zeby cicho chodzil.
    Nie wiem skad nagle sie pojawil Feel w dyskusji ale tego tez nie polecam, natomiast Fortron jest bardzo dobra propozycja do przecietnego komputera.
    Niestety Cheftec tez umie liczyc pieniazki i mocno odchudzil swoje zasilacze co nie wplynelo pozytywnie na ich jakosc.
    Specyfika mojej sprzedazy jest taka ze kazda awaria uderzy mnie po kieszeni a nie klienta wiec wiem co mowie...chieftec po pojawieniu sie w zasilaniu 2-3 krotnie wiekszego napiecia nie ochronil niczego.
  • #21 4814306
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Widzę ładna dyskusja rozgorzała ;]
    zakupiłem Fortrona FSP400-60PFN i muszę tylko wymienić wentylator bo troszkę za głośny wieczorem jest ;] ale przynajmniej liczę na to, że w razie awarii pójdzie tylko zasilacz a nie reszta kompa i to jest dla najważniejsze jak na razie. Moc te 400 W ale na szynie 12V jest 15 A - czy wystarczy to dla
    semprona 2800+
    2 hdd jeden 80GB drugi 120 GB,
    nagrywarka dvd
    nagrywarka cd
    2 x 256 Ram ddr
    GF 5500 ??
    pozdrawiam
  • #22 4814413
    tezarrus
    Poziom 10  
    ja mam do podobnej konfiguracji Fortron 350 W HLN i śmiga bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru zasilacza ATX do komputera z procesorem Sempron 2800+, kartą graficzną FX5500 oraz pamięcią RAM 2x256MB. Obecny zasilacz Codegen 300W jest niewystarczający i niezalecany ze względu na niską jakość. Użytkownicy rekomendują zasilacze o mocy około 350-400W, zwracając uwagę na jakość wykonania i stabilność napięć, szczególnie na linii 12V. Modele Fortron 400W i 450W budzą mieszane opinie – niektórzy polecają je jako dobre i budżetowe rozwiązanie, inni preferują marki takie jak Chieftec, FSP, Seasonic czy Delta ze względu na lepszą jakość i niezawodność. Podkreślono, że moc na linii 12V (np. 15A vs 25A) jest ważniejsza niż nominalna moc całkowita zasilacza. Zasilacze z złączami SATA obsługują również starsze dyski z molexami. Wskazano, że zasilacz o mocy 350-400W z odpowiednią linią 12V powinien wystarczyć do planowanej konfiguracji, a wybór powinien uwzględniać jakość komponentów i zabezpieczenia. Autor ostatecznie zakupił Fortron FSP400-60PFN z mocą 400W i 15A na 12V, planując wymianę wentylatora ze względu na hałas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA