logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD CLATRONIC 592 DIVIX- problemy z przednim wyświetlaczem

cybergood 28 Gru 2006 14:00 1425 6
REKLAMA
  • #1 3378378
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam,
    Dostałem od sąsiada dvd o modelu jak w temacie no i jest problem z wyświetlaczem przednim oraz klawiaturą na panelu. Wyświetlacz po włączeniu DVD świruje. p\Pala się nie te sekcje co trzeba a klawiatura na panelu w ogóle nie działa. Po rozkręceniu zauważyłem czarne plamy na obudowie w okolicy przetwornicy zasilającej a także wymieniane kondensatory oraz tranzystory. Napięcia wychodzące z przetwornicy są takie same jak pisze na laminacie. Zauważyłem też to że jeśli włoże płyte "ręcznie" czyli podniose dociskacz to normalnie startuje i daje sie sterować z pilota lecz brak jakiejkolwiek reakcji z klawiszy przednich. Sterownik wyświetlacza bardzo sie grzeje, a jest nim ET16312 (µPD16312).
    Spotkał się ktoś juz z takim problemem?
    Czy sterownik do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 3381153
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    tak na 100 % procent masz uszkodzony ten uklad............dzis wlasnie go wymienialem w belku 301 chodzil wyswietlacz ale klawiatura lokalna nie okazalo sie ze ten ukladzik lezy

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, post kwalifikuje się do "Kosza". Proszę dbać o poziom tego działu.

• REKLAMA
  • #3 3382581
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Ja stawiam na silnik (łatwiej i szybciej podmienić niż wymienić układ)ale nie twierdzę że układ może być uszkodzony
  • REKLAMA
  • #4 3382966
    cybergood
    Poziom 16  
    Cytat:
    Ja stawiam na silnik (łatwiej i szybciej podmienić niż wymienić układ)ale nie twierdzę że układ może być uszkodzony

Silnik całkowicie odpada bo był wymieniany na nowy.Dziwi mnie jednak to że wyświetlacz swiruje,a teraz nawet włącza się całościa czyli wszystkie segmenty się świecą a pózniej przygasa.

Cytat:
    tak na 100 % procent masz uszkodzony ten uklad............dzis wlasnie go wymienialem w belku 301 chodzil wyswietlacz ale klawiatura lokalna nie okazalo sie ze ten ukladzik lezy

Też tak od razu pomyślałem.Gdzie dostałeś taki układ i w jakiej cenie.Bo jak patrzyłęm na sklepy internetowe to ceny są szokujące

Pozdrawiam
  • #5 3384571
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Prawde mowiac ja go nie kupowalem .Mialem jakis front panel w zapasie z grundiga .
  • #6 3389560
    cybergood
    Poziom 16  
    Teraz poszukuje takiego układu w przystępnej cenie albo jakiegoś taniego zamiennika.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3442148
    cybergood
    Poziom 16  
    Winny był układ, tak jak podejrzewałem. Kupiłem go w poltroniku za ok. 9zł.
    DVD smiga sobie teraz normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ W modelu DVD Clatronic 592 Divix występował problem z przednim wyświetlaczem oraz klawiaturą na panelu. Wyświetlacz po włączeniu urządzenia działał nieprawidłowo – świeciły się niewłaściwe segmenty, a klawiatura lokalna nie reagowała. Po demontażu zauważono uszkodzenia w okolicy przetwornicy zasilającej oraz wymieniono kondensatory i tranzystory, jednak napięcia były prawidłowe. Sterownik wyświetlacza ET16312 (µPD16312) mocno się grzał. Po wymianie tego układu scalonego na nowy, zakupiony w sklepie Poltronik za około 9 zł, urządzenie zaczęło działać poprawnie, a wyświetlacz i klawiatura funkcjonowały prawidłowo. Wcześniejsze sugestie wskazywały także na możliwą usterkę silnika, jednak został on już wymieniony i wykluczono go jako przyczynę problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA