logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piszczący zasilacz w Clatronic DVD 592 DIVX - czy wymiana P2NA60 pomoże?

dennis79 10 Kwi 2008 22:16 2019 1
REKLAMA
  • #1 5016703
    dennis79
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szukałem ... szukałem ... i nie znalazłem :( Mam problem z DVD który objawia się tym iż DVD uruchamia się, stara się odczytać płytę (sam czytnik z głowicą porusza się), ale sama płyta tylko drgnie. Sprawdzałem napięcia na wyjściu zasilacza pod obciążeniem i są poprawne. Słychać jedynie pisk trafo po stronie wysokiego napięcia i zmienia się ono przy każdym poruszeniu głowicy. Sama głowica przy każdym uruchomieniu cofa się do ścieżki "zerowej", następnie w czterech skokach wyjeżdża na krawędź płyty and that's it :( Stwierdziłem iż jest to wina tranzystora P2NA60 ... ale czy to wszystko ? Nie wymieniłem jeszcze owego tranzystora ale zadaje to pytanie ponieważ może jest ktoś kto posiada taki sam model i też miał już z tym problem, bądź posiada schemat tego modelu. Byłbym ogromnie wdzięczny bo Pan Google :) troszeczkę mnie zawodzi w poszukiwaniach :) Pozdrawiam i czekam na szybką reakcję :)

PS. Sprawdzałem resztę podzespołów na płycie zasilacza i nie widzę żadnych innych usterek.
  • REKLAMA
  • #2 5017598
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Ten tranzystor, skoro przetwornica pracuje, jest dobry.Wymienić trzeba na początek kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej.

Pozdrowienia.
REKLAMA