logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty odbiornik do namierzania nośnika na CB?

Tomek Leszczynski 28 Gru 2006 23:36 7702 37
REKLAMA
  • #1 3380986
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam mam u siebie w okolicy nosnika jest bardzo upierdliwy chcialbym go znalesc oczywiscie chodzi o CB no i tak to bywa z bezmozgami .
    Wiem ze jak bym mial reczniaka sprawa byla by prosta .
    Potrzebny by byl jakis odbiornik antenka kierunkowa i wskaznik (s-meter) Wiec prosba o jakis prosty schemat
    Jak go znajde to bedzie mial klocki (policja radiowa) moze oni mu wytlumacza jak sie obsluguje radyjko od 6 miesiecy dostaje bialej goraczki pewnie ci na 19 tez. :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3381106
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1664
    Co mu zrobisz jak go złapiesz?
    Policja radiowa? A co to za instytucja?
    Pasmo CB jest pasmem niestrzeżonym i poza użytkownikami nikogo nie interesuje co się tam dzieje.
    A co do namierzania, to sprawdza sie tłumik o zmiennym tłumieniu i antena szczelinowa.
    Nie ma tylu anten do w latach 90, także znalezienie typa, to będzie pestka.
    Michał
  • #3 3381573
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Żadnego schematu tutaj nie potrzeba. Należy tylko znależć dwóch innych użytkowników CB mieszkających od siebie w odległości 5 - 10 km, wyposażyć ich w anteny kierunkowe i oznaczyć 3 azymuty (kiwrunki) nadającej stacji. Nanieść te azymuty na mapę terenu i na ich przecięciu ( w pobliżu) nadaje ten delikwent. Przy sprzyjającej lokalizacji czasem wystarczy tylko dwóch namierzających.
  • #5 3381847
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Dokładnie jak napisał kolega Preskaler. Wprawne ucho dwóch a najlepiej trzech CB-stów rozstawionych o kilka kilometrów poradzi sobie nawet na zwykłych antenach korzystając z s-metrów. Ale tu trzeba mieć wyczucie i doskonale znać swoje radio. Zawsze u jednego kolegi będzie słychać delikwenta lepiej a u drugiego gorzej. Dzięki wymianie informacji pomiędzy sobą można ustalić kierunek i orientacyjną odległość, to skuteczna metoda. Chyba, że masz go na "lokalu" to wtedy pozostaje ci ręczniak. Ręczniak jednak ma antenę o odpowiedniej charakterystyce odbioru i musisz pamiętać, że kierunek jaki wskazuje antena o najsilniejszym sygnale wcale nie musi byc kierunkiem z którego ktoś nadaje. Mój emerytowany kolega z eteru miał na to taki wynalazek, sprawdzony w praktyce ale nie mam pojęcia na ile skuteczny. Zwijał z folii aluminiowej bardzo wąski lejek, taką tubę i umieszczał w środku antenę od ręczniaka ... taka ekranowana antena z otworem z przodu. Nic tylko szukać :D
  • #6 3382056
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    [/code][/quote]SP5IT
    Co mu zrobisz jak go złapiesz?
    Policja radiowa? A co to za instytucja?
    Pasmo CB jest pasmem niestrzeżonym i poza użytkownikami nikogo nie interesuje co się tam dzieje.

No taki pewien to bym nie byl ze nie jest pilnowana (nasluchiwana) ta instytucja moze sie juz tak nie nazywa :D a kto zapuka do dzwi jesli ktos wejdzie na pasmo 2m i zacznie nadawac bez swojego znaku, poza tym CB ma miec 4 waciki a nie 100w dlatego bo pali cala skale w trzech miastach .
    Z antenka sobie poradze bardziej mnie interesuje sam wskaznik natezenia sygnalu na to pasmo cos podobnego do SWRa z dwoma wycieraczkami tam jest antenka do pomiaru wypromieniowanej mocy z anteny tylko ze to dziala w promieniu kilkadziesiat metrow.
  • #7 3382663
    ubidigi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Anteny kierunkowe mają jakiś kąt "widzenia" który może nam punkty przecięcia liń obarczyć znacznym błędem.
    Dla zaoszczędzenia czasu winno wziąć się zwykły dipol, który ma charakterystykę promieniowania jak poniżej.
    I aby delikwenta namierzyć należy wyznaczać punkt przecięcia za pomocą "listka" bocznego tj. szukając na s-miarce najsłabszego sygnału a nie najsilniejszego, chyba że chcesz ganiać po całym zagłębiu.
    Jak zbudować prosty odbiornik do namierzania nośnika na CB?
  • #8 3383009
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    :arrow: ubidigi
    Skąd masz ten wykres ? Spotkałeś to gdzieś w literaturze czy wynika to z Twoich eksperymentów/pomiarów ?
    Pytam, bo nigdy się nie spotkałem z czymś podobnym - mam na myśli listki boczne dipola. Oczywiście zakładam, że chodzi o dipol półfalowy.
  • REKLAMA
  • #9 3383172
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Te boczne listki to chyba minimum promieniowania tej anteny - wynika to z postu z tym rysunkiem.
  • #10 3384940
    ubidigi
    Poziom 15  
    sq6ade napisał:
    Te boczne listki to chyba minimum promieniowania tej anteny - wynika to z postu z tym rysunkiem.

Wyjąłeś mi to z ust. Rysunek jest w duuuużym uproszczeniu oczywiście.

SP1AQU napisał:
    Skąd masz ten wykres ? Spotkałeś to gdzieś w literaturze czy wynika to z Twoich eksperymentów/pomiarów ?

Nie spotkalem go w żadnej literaturze (bo go nawet nie szukałem) ani nie sprawdzałem empirycznie. Narysował mi go w pewnym uproszczeniu pracownik URTiP'u, PAR'u a wcześniej PIR'u opowiadając, jak to uganiał się po mieście (w dawnych) czasach za piratami.
    Ale zasada namierzania za pomocą minimum promieniowania składa się w logicznie uzasadnioną całość.

SP1AQU napisał:
    bo nigdy się nie spotkałem z czymś podobnym

A z jakim wykresem się spotkałeś ?
    Przy założeniu:
    - dipol pólfalowy
    - polaryzacja pozioma
    - wykres w płaszczyźnie horyzontalnej.
  • #11 3385066
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    ..Kol.Ubidigi z pelnym uszanowaniem, ale popraw swoj wykres ,gdyz obraza on Sz.P.Hertza.Jezeli juz sie cos podaje to trzeba sprawdzic.......na marginesie spytaj sie swojego informatora o sukcesy w namierzaniu....Adam
  • #12 3385139
    sq6ade
    Poziom 40  
    Koledzy - myśle że diabeł tkwi w nieczytaniu wszystkich postów w temacie - a jeśli chcecie superową charakterystykę to taki jeden gościu na forum sciągnął sobie z neta kalkulatorek antenowy i może wam narysuje te 2 listki dipola jak sie nie obrazi w międzyczasie. Choć rysowane były tu wielokrotnie.
  • REKLAMA
  • #13 3385632
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jest prawie poprawny (choć prawie robi tu wielką różnicę).
    Pan z urzędu miał zapewnie właściwości kierunkowe dipola (a tu sie komuś coś pomyliło). Ten rysunek to schemat pewien.
    Lepiej szuka się na najsłabszym sygnale.
    Jak namierzałem takie tam różne rzeczy to robiłem to na najsłabszym sygnale (na zaniku sygnału). Tam kierunek jest bardziej precyzyjny i najlepiej można go określić.
    Jak ktoś nie wierzy to wziąść w ręce proste radio z ferrytową antena i kombinować na maks sygnału i na minimum sygnału który będzie bardziej precyzyjny.
  • #14 3387119
    ubidigi
    Poziom 15  
    sq6ade napisał:

Kolega najbardziej precyzyjnie wyjaśnił o co chodziło.
  • #15 3387402
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Kolego Tomku Leszczynski, co za problem wziąć swoje radio z bazy, wsadzić do mobila na kawałku drutu jako antena i pojeździć po mieście?
  • #16 3390086
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Tak latwo sie nie poddam !!!
    A i szczesliwego nowego roku:D
  • REKLAMA
  • #17 3391433
    3fazy
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Domyslam sie ze ty ani twoi korespondenci niedysponują antenami kierunkowymi.
    Najlepsza bybyla antena Magnetyczna o malych rozmiarach.
    Poszukaj w postach na elektrodzie.
    "Prosze nie mylic z mobilowymi antenami na podstawie magnetycznej przyklejanej do dachu pojazdu".
    Wystarczyly by 2-3 punkty pomiarowe rozsiane na obrzeżach miasta z ktorych wykreslilbys linie na mapie.
    Miejsce przeciecia sie tych linii wskazuje lokalizacje nadajnika.
    Antene kierunkowa z ktorej namierzasz ustawiaj na najslabszy odbiór namierzanego.Dolacze rysunek.Anteny kierunkowe maja zawsze w swej charakterystyce punkt o najwiekszym tlumieniu zazwyczaj latwiej okreslic kierunek na najslabszy sygnal.Wynika to z szerokosci wiązki danej anteny.
    Znajdź dwoch kolegow i umow sie telefonicznie z nimi na taka sesje pomiarowa.Musieliby prowokowac swa rozmowa tego "upierdliwca".
    Powinii rozmawiac robiąc przerwy tak zebys mógl pomiedzy relacjami namierzac dokladnie kierunek sygnalu.
    Uzywajac zwyklej dookulnej anteny samochodowej musisz dokonac jak najwekszą liczbe pomiarow sygnalu i zaznaczac pukty na mapie.
    Wiem z doswiadczenia że powiedzenie takiemu delikwentowi na jakiej ulicy mieszka i w jakim miejscu uspokaja go,przestaje być anonimowy.
    Wiem że jestes wzbóżony jego przeszkadzaniem ale zadnych poczynań niezgodnych z prawem nie podejmuj.
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty odbiornik do namierzania nośnika na CB? RAMKA.JPG (11.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować prosty odbiornik do namierzania nośnika na CB? wi anteny.JPG (16.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3391927
    medicb
    Poziom 28  
    Jestem ciekaw jakie wymiary powinna mieć ta antena "Jogi" hehe z załącznika? I czy zmieści sie do auta, czy raczej na jego dachu?
  • #19 3392686
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ciekawe czy sprawdziłaby się antena wykonana na pręcie ferrytowym.
    Takie radia z anteną ferrytową na fale średnie miały kiedyś nawet gałę do kręcenia anteną co była wewnątrz zamontowana.
    (Takie stare lampiaki czasami z magicznym okiem) :D
  • #20 3392878
    romek696
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    witam w elblągu też jest taki koleś co go wiecznie ( boli boli boli boli du.......... boli) i tak potrafi gadać cały dzień i jak tam jezdze od 2 lat to nikt z nim nic nie zrobił. pozdrawiam
    :D
  • #21 3392924
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1664
    My kiedyś robiliśmy antenę szczelinową.
    30cm rurki naciętej wzdłuż - szczelina 2mm.
    Wewnątrz miedziany drut. Drut do "gorącego" rurka na masę. Pozwala to precyzyjnie wyznaczyć kierunek.
    Michał
  • #22 3393094
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Moze sie powtarzam ze z antenka to nie ma problemu kolega SP5IT ma racje jest jeszcze jedno dobre wyjscie i sprawdzone cewka na ferycie i ekran podobny jak anteny siatkowe tylko w miniaturze
    Ale tak jak mowie nie antena jest problemem
    Potrzebne jest cos podobnego jak Polowanie na lisa ale wskaznik wychylowy
    A i jedno pytanko czy karta tv fm jest wstanie skanowac widmo czestotliwosci w pasmie CB oczywiscie w laptopie zaznaczam ze nie mam jeszcze karty
    Pozdrawiam was w tym roku :D
  • #23 3395299
    maser81
    Poziom 19  
    Karta TV Fm nie jest w stanie skanować pasma CB.
    Zakres częstotliwości odbioru takiej karty zaczyna się od ok 46MHz. (i nieco inna bajka)
    Jak chcesz skanować przy udziale kompa częstotliwości to warto mieć coś takiego:
    http://www.icompolska.com.pl/pdf/en/IC-PCR1000.pdf
    Tylko nie pytaj mnie ile to może kosztować...
  • #24 3395323
    niunio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Tomek, chyba sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Moje pytanie to: dlaczego sąsiad jest upierdliwy?, czy nie chodzi o głupią zasadę: kto mocniejszy ten lepszy?.

Pozdrawiam, wiele serdeczności oraz wyrozumiałości w nowym 2007 roku.
  • #25 3398806
    3fazy
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    medicb napisał:
    Jestem ciekaw jakie wymiary powinna mieć ta antena "Jogi" hehe z załącznika? I czy zmieści sie do auta, czy raczej na jego dachu?

Zaspokoje twoja ciekawosc.Zajrzyj http://ve3sqb.com/

Pomysl z anteną szczelinową jest jak najbardzej trafny.
    Polecam rownież ramowa wielozwojowa.
    Wielkość ramki dowolna.Długość nawiniętego drutu około 1λ.
    Antena była używana podczas 2 wojny światowej do radiopelengacji oraz w lotnictwie.
  • #26 3398883
    medicb
    Poziom 28  
    3fazy napisał:
    ... Zaspokoje twoja ciekawosc ...

To wytłumacz wszystkim w jaki sposób sprawnie namierzyć kolesia anteną o wymiarach jak w tabeli poniżej :D
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty odbiornik do namierzania nośnika na CB? ant.jpg (25.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 3402298
    medicb
    Poziom 28  
    Być może zmylił mnie temat postu :) hehe
  • #29 3402616
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Tomek Leszczynski napisał:
    od 6 miesiecy dostaje bialej gorączki

A jeśli taki oszołom przyjeżdżałby do twojej miejscowości trzy razy w tygodniu po 5-7 godzin od trzech lat !!!!!

Ile można słuchać ciągłego: - "...mysia pysia, mysia pysia...", albo "...dupa boli oj jak dupa boli...".
    I tak kilka godzin dziennie.
    No, to tylko łeb urwać przy samej d.....

A temat jak nabardziej potrzebny i wart rozwinięcia.
  • #30 3410375
    maser81
    Poziom 19  
    SP5IT

A jak ją zrobię szczelinówkę na średnicy gniazda SO239 to nie ma to nie ma to jakiegoś szczególnego znaczenia?
    Zaintrygowałęś mnie tematem anten szczelinowych do namierzania. Szukałem w necie ale to wszystko z grubsza temat 2,4GHz...
    Masz jakiegoś sprawdzonego linka?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego odbiornika do namierzania zakłócającego nadajnika CB (Citizen Band). Podstawową metodą jest wykorzystanie anteny kierunkowej, np. szczelinowej lub ramowej, oraz wskaźnika siły sygnału (S-metra). Namierzanie polega na wyznaczaniu azymutów z kilku punktów pomiarowych i nanoszeniu ich na mapę w celu określenia miejsca nadawania. Anteny kierunkowe charakteryzują się szerokim kątem wiązki, dlatego skuteczniejsze jest szukanie minimum sygnału (punktu największego tłumienia) niż maksimum. Proponowane anteny to dipol półfalowy, antena szczelinowa wykonana z rurki z drutem wewnątrz, ramowa wielozwojowa lub antena magnetyczna (pętla) o średnicy około 1 m z trymerem powietrznym. Do skracania dipola stosuje się cewki indukcyjne na wałkach teflonowych, a jako zasilanie używa się kabla koncentrycznego RG58. Do odbioru można wykorzystać przenośny radiotelefon CB, prosty odbiornik tranzystorowy na pasmo 11 m lub specjalistyczny skaner (np. Icom IC-PCR1000), choć karty TV FM nie nadają się do odbioru pasma CB. Namierzanie wymaga współpracy kilku osób z antenami kierunkowymi, które podczas przerw w rozmowie lokalizują kierunek sygnału. Wskazane jest korzystanie z metody triangulacji i uwzględnianie charakterystyki anteny, by uniknąć błędów wynikających z bocznych listków promieniowania. Temat porusza także kwestie prawne i praktyczne związane z zakłóceniami na paśmie CB oraz sugestie dotyczące zmiany kanału jako alternatywy dla namierzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA