logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid SONY SLV-E1000 - głowica nie wiruje, problem z odtwarzaniem kaset

ATPAW 29 Gru 2006 12:12 2373 11
REKLAMA
  • #1 3382174
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Witam magnetowid jak wyżej .

Po włożeniu kasety nie działa play. Kaseta jest rozprowadzona prawidłowo po rolkach . Ośka się kręci rolka gumowa dociskowa także.

Problem jest w braku wirowania głowicy. To znaczy w czasie gdy rolka dociskowa zaczyna się kręcić głowica się tak jak by zakleszczała . Bez załączania play dysk kręci się swobodnie. Przy przewijaniu jest ten sam problem . Dysk po prostu staje w miejscu. i Taśma się zsuwa.

Może to wina uszkodzonego sterownika silnika pod wirnikiem.

Czekam na pomoc .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3382243
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witaj.
    Sprawdz czy dzialaja funkcje przewijania.Jesli raz dzialąja a raz nie to wina tego wszystkiego moze tkwic w tzw switchu .Rozbierz go a jesli nie ma mozliwosci przeczysc plynem typu Kontakt i powinno byc ok.
  • REKLAMA
  • #3 3382291
    ATPAW
    Poziom 20  
    Przewijanie działa za każdym razem ale tylko przez 2s. I zaraz się zatrzymuje. A wina blokowania głowicy spowodowana jest napięciem taśmy na wirniku.
    Ale wirnik powinien jakieś ruchy wykonywać , a jest martwy .
  • REKLAMA
  • #4 3382414
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Sprawdź czy w trybie PLAY są napięcia: MTR 12V oraz D VS (ok.2,5V) na złączu zasilającym DRUM.
  • REKLAMA
  • #5 3382532
    ATPAW
    Poziom 20  
    A więc napięcia na złączu drum:

Wyprowadzenia(oznaczenia na płycie)

1. 0V - MTR GND
    2. 0.1V - D FG
    3. 3.6V - D PG
    4. 5.3V - D VS
    5. 13V - MTR 12V

A więc skoro napięcia są prawidłowe , to dlaczego nie kręci się dysk ?
    Jakieś jeszcze propozycje , chętnie coś jeszcze pomierzę.
  • #6 3382748
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Obok pomiarów pozwoliłem sobie dopisać ich znaczenie. Jak widać na p.4 napięcie sterujace wynosi 5,3V a to oznacza, że silnik nie będzie pracował.
    Jednocześnie widać, że brak jest sygnału prędkości D FG (p.2) i to jest przyczyną, że napięcie sterujące jest niewłaściwe (nie wdając się w skomplikowaną pracę pętli serwomechanizmu).
    Co z tego wynika? Albo jest uszkodzony sterownik silnika DRUM albo czujnik prędkości (hallotron na płytce silnika). Najlatwiej byłoby podstawić samą płytkę ew. cały silnik.
  • #7 3382791
    ATPAW
    Poziom 20  
    Dziękuje za dopisanie(sprostowanie moich pomiarów).

Szukałem wszędzie silnika do tego moedelu VCR . Ale nigdzie nie znalazłem . Nieznalazłem nic do tego modelu.

Więc moje pytanie jest nastepujące - od jakiego modelu pasowałby silnik albo płytka .

Kolega miał na myśli sterownik DRUM znajdujący się na płytce. ?
  • #8 3382939
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W tym modelu zastosowano mechanizm typu H czyli należy szukać wśród modeli z tym mechanizmem. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę na stronie NORTH/ASWO mechanizm SONY-10A lub SONY-10B i otrzyma sie wszystkie modele z tym mechanizmem.
    Jeżeli chodzi o sterownik to ten na płytce napędu silnika, nie pamiętam jego symbolu.
  • #9 3383153
    ATPAW
    Poziom 20  
    Na NORTH i SAWO wymagają rejestracji , więc zanim uzyskam dostep to potrwa jeśli go uzyskam - brak działalności gospodarczej.

Ale chyba coś mają w sklepie KONING w łodzi . Może dadzą(do sprawdzenia jak by co to będe mógł zwrócić), ale to dopiero załatwie po imprezach Nowo rocznych.
  • #10 3399426
    ATPAW
    Poziom 20  
    No i niestety okazało się że nie mają tego w sklepie. Może ktoś z Kolegów wie gdzie na terenie Łodzi dostanę ten sterownik silnika . Jest tam scalak BA6415AFS.

Pozdrawiam

ATPAW
  • #11 3472981
    Adam40
    Poziom 1  
    Witam serdecznie. Mam problem z vcr SONY SLV-E1000 jak w temacie. Nie wiem jak przestawić kanał w modulatorze. Tan Modulator nie ma ani włącznika testu ani trymera do strojenia. Nie mam do niego instrukcji obsługi, w menu tego vcr nie znalazłem funkcji przestawiania madulatora. Może się go ustawiaw menu serwisowym. Jeżeli ktoś z kolegów wie jak to zrobić proszę o pomoc. Wielkie dzięki za wszystkie cenne rady.

How to change RF modulator channel on Sony SLV-E1000 ?
  • #12 3565797
    ATPAW
    Poziom 20  
    Podmieniłem scalak na sterowniku, i nic głowica stoi .

Co może by jeszcze ?

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid SONY SLV-E1000 ma problem z odtwarzaniem kaset – głowica nie wiruje podczas próby odtwarzania, mimo że taśma jest prawidłowo rozprowadzona, a rolka gumowa dociskowa się obraca. Dysk silnika pozostaje nieruchomy, co powoduje zsuwanie się taśmy. Przewijanie działa tylko przez około 2 sekundy, po czym zatrzymuje się. Pomiar napięć na złączu DRUM wykazał prawidłowe wartości (m.in. 13V na MTR 12V i 5,3V na D VS), jednak brak sygnału prędkości D FG wskazuje na uszkodzenie sterownika silnika lub czujnika prędkości (hallotron na płytce silnika). W modelu zastosowano mechanizm typu H, co sugeruje poszukiwanie części kompatybilnych z mechanizmami SONY-10A lub SONY-10B. Próby znalezienia zamiennika silnika lub sterownika w sklepach internetowych i lokalnych nie przyniosły efektu. Wymiana scalaka sterownika nie rozwiązała problemu. Dodatkowo pojawiło się pytanie o ustawienie kanału modulatora RF, jednak brak instrukcji i opcji w menu utrudnia konfigurację.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA