logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Cyfry+ - zaniki sygnału, wymiana konwertera, zasada działania

watom 31 Sie 2003 12:20 4512 11
REKLAMA
  • #1 311517
    watom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przez jakiś czas oglądając kanały telewizyjne powstawały zaniki programów. I można było tylko oglądać np. tvp1 i tvn. wszystkie canały i zachodnie programy były niedostępne. Za każdym razem instalowałem od nowa programy. skutkowało. ale przedwczoraj wszystko szlak trafił i do terminala nie dochodził sygnał (informacja o poziomie sygnału w MENU).
    Przyjechał facet z serwisu i po raz drugi wymienił mi konwerter. Zapłacił ojciec 40 zł + 20 zł robocizny.
    Jak to się mogło stać i co było powodem ze siada konwerter na talerzu??
    Mówił ze prąd płynie ale nie dochodzi sygnał.
    Czy któryś z Was może mi wyjaśnić zasadę pracy konwertera?
    DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #2 311529
    Levisfan
    Poziom 11  
    Czy servisant sprawdzil jakie idzie zasilanie z tunera na konwerter, powinno byc w granicach 14-18V, moze tuner czasami daje szpile i pali konwerter. Albo jakis zbieg okolicznosci... :?
  • #3 311543
    muminek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Niestety konwenter jest narazony na rozne dzialania atmosferyczne co moze skrocic czasjego pracy.
  • REKLAMA
  • #4 311545
    pablo.k
    Poziom 11  
    Czasami przyczyną może być niewłaściwie założona końcówka na kablu antenowym,którą nakrecasz na konwerter i tuner.Wystarczy,że jeden drucik z o toczki kabla dotknie tego wewnętrznego.Często jest tak,że całość działa przez jakiś czas,a np. podczas sprzątania lub wyciągania tunera poruszysz kablem i następuje zwarcie.
  • REKLAMA
  • #5 314224
    luck678
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź też kabel! Niektórzy lubią go łączyć i tam też mogą robić się przywarcia! Tuner raczej mało prawdopodobne żeby tak się popsuł.
  • #6 316119
    wojtm
    Poziom 12  
    Witam
    najprawdopodobiej może byc tu przyczyna w zasilaniu konwertera chociaż nie wykluczone ze może byc również odpowiedzialny kabel ze źle nałożonymi końcówkami typu F-75, parokrotnie sie spotkałem z tym (jestem instalatorem tv-sat cyfra, polsat i bez abonamentu) jak również może też być źle dostrojona antena jeżeli chodzi o obraz że zanikają niektóre programy dzieje się to gdyż niektóre transpondery na których jest nadawany sygnał danego programu tv jest słabszy a niektóre posiadają bardzo silny sygnał, więc zanim będziemy wymieniac kable bądź znowu konwerter prosiłbym o sprawdzenie anteny czy nie jest czasem źle ustawiona w sumie każdy instalator posiada specjalny przyrząd dzięki któremu można perfekcyjnie ustawić sygnał z satelity a dopiero po tym można sprawdzać pozostałe rzeczy takie jak kabel czy konwerter, ale jeszcze jedno nalerzy zwrócić uwagę czy czasami antena z której odbieramy sygnał czasem nam się nie powyginała to również może byc przyczyną złego odbioru sygnału, więc jeżeli antena jest dobrze ustawiona i nie jest powyginana możemy sprawdzic kabel, konwerter, nalerzy równiez zwrócić uwagę aby konwewrter był lekko skręcony w prawą stronę na uchwycie (każdy instalator wie jak powinno sie go skręcić) to jest jakieś 3-4 stopnie. jeżeli wszystko jest sprawdzone i nadal jest problem w odbiorze to proszę udać się do najbliższego dystrybutora cyfry+ aby został sprawdzony sprzęt u niego, proszę równiez zabrać umowę abonencką gdyż będzie potrzebna przy wymianie sprzętu na nowy jeżeli sie okaże że trzeba będzie wymienić wadliwy tunerek. (kiedyś miałem podobny przypadek u jednego klienta odbyly sie aż dwie wymiany sprzętu gdyż dwa pierwsze były wadliwe co do odbioru programów i akurat były podobne przyczyny jak u ciebie)
    pozdrawiam :D :twisted:
  • #7 325555
    SANDRA
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    A nie pomysleliscie o tym ze konwertery za 40zl. to uzywki! Wiem co mowie w Gorzowie po 30 zl. niestety po regeneracji. 3/4 nich pada przed uplywem 6 miesiecy. I kolko sie zamyka. HI HI Polak potrafi!
  • #8 325598
    lego
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Na gieldzie nowy konwerter mozna kupic za 45 zł. Do uszkodzenia mogą sie przyczynic rowniez siadajace na nim duze ptaki np. golebie no i zmienne warunki atmosferyczne
  • REKLAMA
  • #9 325811
    Foka pl
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    poszukaj Konwerter Interstar 0,3dB w necie widzialem juz za 35 pln
  • #10 325845
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Te konwertery 0.3db to zwykła ściema. Wszystkie mają co najmniej 0.5db.
    Ja porównywałem swojego starego Alpsa 0.7db z wynalazkiem 0.3db i różnicy w sygnale nie było.
  • #11 325922
    wojtm
    Poziom 12  
    z tymi konwerterami 0,3 to wielka ściema tylko naklejka o tym mowi ze to jest 0,3 dB nic wiecej bo gdyby to byl rzeczywiscie taki dobry 0,3 dB konwerter to by nie kosztował groszy a tutaj chodzi o to aby sprzet poszedl szybko bo go zapewne narobili jak kroliki, a nie ma praktycznie roznicy miedzy tymi konwerterami a konwerterami 0,5 dB :twisted:
  • #12 334666
    adique
    Poziom 2  
    muminek napisał:
    Niestety konwenter jest narazony na rozne dzialania atmosferyczne co moze skrocic czasjego pracy.

Dokladnie tak. Czasami zdarza sie, ze konwerter po prostu traci szczelnosc, woda dostaje sie do srodka i urzadzenie nadaje sie tylko do wyrzucenia. Gdy ostatnio montowalem kabel ze zlaczka F do konwertera (a konwerter nie ma takiej nakladki na zlaczke F), to otwor wylotowy konwertera uszczelnilem slilikonem - mam nadzieje, ze jakos wytrzyma.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z zanikiem sygnału w dekoderze Cyfry+ mogą wynikać z kilku przyczyn, w tym uszkodzenia konwertera, niewłaściwego zasilania (14-18V) z tunera, złego połączenia kabli antenowych lub uszkodzeń mechanicznych i atmosferycznych. Konwertery są narażone na działanie warunków atmosferycznych, co może prowadzić do utraty szczelności i dostawania się wody do środka, skutkując awarią. Częstą przyczyną problemów są także źle założone końcówki typu F na kablu antenowym, które mogą powodować zwarcia. Niewłaściwe ustawienie anteny satelitarnej lub jej uszkodzenia mechaniczne również wpływają na jakość odbioru i mogą powodować zaniki niektórych programów, zwłaszcza gdy sygnał z niektórych transponderów jest słabszy. Na rynku dostępne są konwertery o różnych parametrach tłumienia (np. 0,3 dB lub 0,5 dB), jednak różnice w praktyce są minimalne, a tanie lub używane konwertery często szybko ulegają awarii. Zaleca się sprawdzenie poprawności zasilania, jakości kabli i połączeń, a także precyzyjne ustawienie anteny za pomocą specjalistycznych mierników sygnału. Uszczelnianie złączy silikonem może przedłużyć żywotność konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA