logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy padł mi konwerter czy tuner(zasilanie konwerteraztunera)

krzysiekrk 05 Sie 2006 12:34 2541 6
REKLAMA
  • #1 2882733
    krzysiekrk
    Poziom 11  
    Witam
    Mam czasze 90 cm.Mam slaby konwerter chyba skymax 0,6decybela.Nie chodzi mi sporo kanalow.Kanaly ktore nie chodza to tvp1,tvp2,tvny canal+ hbo i wiele innych na nich jest sygnal siła -99procent,jakosc 0 procent.Te ktore chodza tv4,discovery,axn,planette sygnal jest sila- 99procent jakosc 99 procent.Probowalem ustawiac antene ale dalej to samo.(Napewno to nie wina listy,softu,pogody,ustawien).Te ktore chodza sa z polaryzacji V,a z cyfry i polsatu zadne kanaly nie chca chodzic z polaryzacji H.Ale np. z polaryzacji chodza inne kanaly zagraniczne.2 dni temu mi wszystko chodzilo.Powiedzcie czy mi padl konwerter czy po prostu zasilanie konwertera (po prostu tuner -mam fergusona 3018).
    Pomozcie blagam

Dodano po 2 [godziny]:

a dzisiaj zauwazylem ze obraz z tunera strasznie drgnie szatkuje na kanalach ktore chodza i nie chodza w menu tez szatkuje czy tuner mi sie psuje i na dodatek konwerter
  • REKLAMA
  • #2 2883136
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam użytkownika z forum dvhk :D
  • REKLAMA
  • #3 2883176
    krzysiekrk
    Poziom 11  
    jak myslicie padl tuner ferguson 3018 i czy naprawi mi go elektronik jakis no i czy dodatkowo poszedl konwerter? czy po prostu procesor nawala w tunerze i zasilanie konwertera?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

mogl mi pasc przelacznik 4053? i do tego konwerter lub w tunerze zasilanie konwertera?pomozcie
    niewiem czy zanosic do elektronika obraz mi szatkuje tak jak byloby kommodore i dzwiek szatkuje i paski w obrazie
  • REKLAMA
  • #4 2884796
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    kolego na początek zmień liste na nają nową bo mogli prowidery pozmieniać co prawda ostatnio nie zmieniali ale zmień liste

I zapraszam jednak na www.forum.dvhk.pl
  • #5 2885181
    krzysiekrk
    Poziom 11  
    powtarzam to nie wina listy softu ustawien napewno to wina w sprzecie

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

odlaczylem tuner od anteny satelitarnej i dalej sa paskie takie na ekranie i trzeszczy czy to wina przelacznik 4053 w tunerze i trzeba go naprawic ?
  • REKLAMA
  • #6 2885420
    krzysiek80
    Poziom 12  
    Widzac po twoich wypowiedziach, moge tylko stwierdzić jedno;
    czy padł mi konwerter czy tuner(zasilanie konwerteraztunera)
  • #7 2885776
    strazak26
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Kolego padł Ci konwerter. Zmień na inny i zobaczysz a nie naprawiac tuner.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę satelitarną 90 cm z konwerterem Skymax 0,6 dB oraz tuner Ferguson 3018. Problem polega na braku odbioru wielu kanałów (TVP1, TVP2, TVN, Canal+, HBO) z polaryzacji H, mimo że sygnał jest wykazywany jako siła -99% i jakość 0%. Kanały z polaryzacji V działają poprawnie z jakością 99%. Ustawienia anteny, lista kanałów, oprogramowanie i warunki pogodowe zostały wykluczone jako przyczyny. Obraz na działających i niedziałających kanałach drga i szatkuje, również w menu tunera. Podejrzenia dotyczą uszkodzenia konwertera lub problemów z zasilaniem konwertera w tunerze, ewentualnie uszkodzenia przełącznika 4053 w tunerze. Jeden z uczestników forum sugeruje wymianę konwertera jako pierwsze rozwiązanie, zamiast naprawy tunera. Inne porady dotyczą zmiany listy kanałów, jednak autor wyklucza tę możliwość. Problemy z obrazem i dźwiękiem wskazują na uszkodzenie sprzętowe, najprawdopodobniej konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA