logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 63DE32Tx - przetwornica piszczy, wypalone rezystory SMD, co sprawdzić?

goblinus 31 Sie 2003 12:33 2542 11
REKLAMA
  • #1 311526
    goblinus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Telewizor Thomson 63DE32Tx nic nie działa - na wyjściu przetwornicy pojawiają się napięcia tylko przez chwilę (gdy piszczy przetwornica) w okolicach trafopowielacza przy nóżce 8 były dwa wypalone rezystory smd. Od czego powinienem zacząć sprawdzanie takich uszkodzeń??
    Z góry dziękuję za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 311553
    djtomi
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Od schematu przedewszystkim pozniej tranzystora linii i w kierunku trafopowielacza.
  • #3 311554
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    goblinus napisał:
    Od czego powinienem zacząć sprawdzanie takich uszkodzeń?

Od ustalenia jakie jest to chassis i zaopatrzenia się w odpowiedni schemat (o ile to możliwe) :!:
  • REKLAMA
  • #4 312375
    goblinus
    Poziom 11  
    co to jest chassis i gdzie to można sprawdzić jakie mam??
  • #5 312384
    djtomi
    Poziom 22  
    Oddaj TV do autoryzowanego serwisu !!!
  • REKLAMA
  • #7 312684
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Chyba djtomi ma rację. podejrzewam trafopowielacz a normalnie nie można go dostać.
  • REKLAMA
  • #8 312693
    goblinus
    Poziom 11  
    z akupem nie ma problemu - odpowiednik Hrt kosztuje 70zł
  • #9 313098
    djtomi
    Poziom 22  
    Mialem podobnego Thomsona gdzie impuls poszedl z przebitego trafa przez ABL wzmacniacz wizji padl i zasilacz takze bez schematu mozesz nie dac rady, a jezeli pytasz co to "chassis" to mam uzasadnione watpliwosci co do twoich zdolnosci, wedlug mnie thomsony sa trudne w naprawie wlasnie ze wzgledu na zabezpieczenia, trzeba wiedziec jakie usterki powoduje ich zadzialanie:(
  • #10 313924
    goblinus
    Poziom 11  
    Dzięki, mam chassis tx 92 i wypalone rezystory RL06 i RL 08 których nie znam wartości i nie mogę znaleźć schematu i proszę o podpowiedź z tymi układami zabezpieczającymi. Z góry dziękuję
  • #11 313975
    lasertv
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    najpierw sprawdż czy niema zwarcia gdześ na odchylaniu.
  • #12 314391
    djtomi
    Poziom 22  
    Dokladnie te rezystory same sie nie wypalily:(

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 63DE32Tx ma problem z przetwornicą, która piszczy i na wyjściu pojawiają się napięcia tylko chwilowo. W okolicach trafopowielacza przy nóżce 8 znaleziono dwa wypalone rezystory SMD (RL06 i RL08). Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od schematu urządzenia, szczególnie od tranzystora linii i układu trafopowielacza. Konieczne jest ustalenie typu chassis (w tym przypadku TX 92) i zdobycie odpowiedniego schematu, co jest kluczowe do dalszej naprawy. Wskazano, że rezystory nie wypaliły się bez powodu, a uszkodzenia mogą być związane z zabezpieczeniami układu oraz możliwym przebiciem trafopowielacza lub uszkodzeniem wzmacniacza wizji. Zaleca się również sprawdzenie, czy nie ma zwarcia w obwodzie odchylania. Wymiana trafopowielacza jest możliwa, dostępny jest odpowiednik HRT w cenie około 70 zł. Naprawa Thomsonów jest trudna ze względu na zabezpieczenia i wymaga znajomości specyfiki usterek oraz dostępu do schematów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA