logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON 70DE32Tx TX92 - TV wyłącza się po starcie, brak impulsów odchylania H

rostv1 06 Lip 2004 22:28 3039 8
REKLAMA
  • #1 729713
    rostv1
    Poziom 11  
    TV THOMSON model: 70DE32Tx chassis TX92... problem juz byl przedstawiany na forum usterek ale jak widze jest to temat rzeka.. Objaw usterki to: po właczeniu TV nastepuje start wysokiego napięcia obraz i geometria oraz pozostałe funkcje sa prawidlowe..po czym TV sam sie wyłancza i przechodzi w san czuwania..i nie pozawala sie zalączyc.. napięcie USYS wynosi 130V rowniez napięcie na układzie TDA8139 ( wymieniony na nowy)podaje prawidłowe napiecia.Napiecie mierzono pod obciazeniem żarówką oraz w układzie.Reakcja na pilota jest prawidłowa co obiawia sie zaświeceniem żarówki na pare sekund po czym napiecie spada do 80V. w/w obiaw charakteryzuje sie brakiem imp.odchylania z generatora H układ STV2145 który również został podstawiony na nowy. Wszystkie warianty jakie opisywali koledzy zwiazane z podobna usterka zoastały przeanalizowane i zastosowane.Jedynie Transformator WN nie był podstawiany ale nic nie wskazuje na niego gdyz Tv potrafi sie załaczyc od czasu do czasu.Jedyna ewentualność nasuwa mi podstawinie procesora ale zwiazane z nim koszty powstrzymuja mnie przed jego wymiana. Chciałbym zasięgnac opini tych którym tak jak mnie THOMPSON spędził sen z powiek.
    P.S. Na samym początku usterce uległ czujnik podczerwieni .. po jego wymianie TV załanczał sie ale w momencie kiedy chciałem właczyc antenę w momencie kiedy łapał obraz i synchronizacje TV wyłanczał sie do stanu czuwania...niekiedy potrafił zaskoczyć i grał przez cały dzień..
    Tak że zwracam sie do każdego kto pomógł by mnie i innym w tej nietypowej usterce.
  • REKLAMA
  • #2 729895
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Ja bym nie wykluczał trafa . To , że czasami potrafi się załączyć , nie jest argumentem , bo często tak właśnie bywa .
  • REKLAMA
  • #3 730302
    c.k.
    Poziom 15  
    Moż jest zimny lut.

Z Pozdrowieniami C.K.
  • #4 730844
    rostv1
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o zimne luty i kondensatory elektrolityczne to sa podstawa jaka biore pod uwage i lupe...usterka jest nietypowa..
    Mam jeszcze jedno pytanie .. w jaki sposob pobudzic sztucznie generato odchyl. poziomego... wiem ze sterowny jest szyna IC2 ale sam powinien chyba generowac imp.H po podaniu napiecia!
  • REKLAMA
  • #5 732070
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Nie poda tak łatwo. Odłącz od magistrali IIC pamięć, podaj czy ruszyło H.
  • REKLAMA
  • #6 733017
    rostv1
    Poziom 11  
    Pamiec byla odłanczana oraz zastosowalem nowy wsad z takiego samego modelu...wszystko pozostaje bez zmian.. nawet wczoraj Tv potrafił sie załaczyc i grał przez pare godzin po czym sam sie wyłaczył i pozostaje na czuwaniu..od czasu do czasu ma taki zaskok ze potrafi zareagowac z pilota na załaczenie i moze sie wlaczyc na pare sekund lub minut.
    Ciekawi mnie jego reakcja na moment gdy sie zalaczy bez anteny a w momencie zblizenia jej do gniazdka antenowego gdy zaczyna lapac obraz i synchronizacje nastepuje momentalnie wylaczenie telewizora.
  • #7 733297
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Może to jakieś delikatne przepięcia w kineskopie?
    Dziwne uszkodzenie.
    Życzę wiele szczęścia.
  • #8 733429
    gabikam
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Miałem podobne objawy w Telefunkenie, telewizor raz sie załączał i chodził 5 min, raz 4 godziny , a raz w ogóle. Stał koło balkonu i zauważyłem, że reaguje(wyłącza się) na otwarcie drzwi (spadek temp.), więc wziołem suszarkę, zrobiłem rurke z papieru i podgrzewałem elementy najpierw dany obszar a potem punktowo. Reakcje było widać i trafiłem na takiego malutkiego kondensatorka, dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś koło przetwornicy, jak go tylko przelutowałem to TV chodzi już ze 2 lata - a więc zimne luty. Pozdrawiam.
  • #9 733880
    rostv1
    Poziom 11  
    Tez biore pod uwage ktorys z biernych elementow jak kondensator czy rezystor...wlasnie przed chwila przyszedłem do zakladu i wlaczylem telewizor ktory nagle zmatrwychstał...
    W czasie grania widoczne było ale nie zawsze delikatne zrywanie synchronizacji..takie lekkie szaranie obrazem przez okolo 1sekundy .
    Gra juz okolo 15min...i chyba bede musial miec szczescie aby trafic ta ten zimny lut.. choc moje metody na sprawdzenie lutowania przy grajacym Tv nie przyniosly rezultatu... W/g mnie musi byc ktorys z kondensatrorow w obwodach generatora gdyz to szarpanie i wylanczanie sie Tv przy wkladaniu anteny w momencie lapania synchr.H musi miec zwiazek z ta usterka..Mamm nadzieje ze jeszcze kots sie odezwie komu ten typ telewizora zepsól nie jeden dzien!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor THOMSON model 70DE32Tx z podwoziem TX92 wykazuje usterkę polegającą na samoczynnym wyłączaniu się po starcie, braku impulsów odchylania poziomego generowanych przez układ STV2145 oraz spadku napięcia z 130V do około 80V. Pomimo prawidłowego napięcia USYS i wymiany układu TDA8139 oraz STV2145 problem pozostaje nierozwiązany. Reakcja na pilota jest poprawna, jednak telewizor często przechodzi w stan czuwania i nie zawsze się włącza. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny takie jak zimne luty, uszkodzone kondensatory elektrolityczne, problemy z transformatorem wysokiego napięcia (WN) oraz delikatne przepięcia w kineskopie. Próby odłączenia pamięci IIC i wymiany wsadu nie przyniosły efektu. Obserwacje wskazują na związek usterki z obwodami generatora odchylania poziomego, zwłaszcza w momencie łapania synchronizacji obrazu po podłączeniu anteny. Zalecane jest dokładne sprawdzenie lutów, kondensatorów i rezystorów w obwodach generatora oraz transformatora WN, mimo że ten ostatni nie był jeszcze wymieniany.
REKLAMA