logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dekodera do internetu przez komputer i router Wi-Fi – jak to zrobić?

grzeg123 29 Gru 2006 12:41 5392 6
REKLAMA
  • #1 3382300
    grzeg123
    Poziom 11  
    Chcę podłączyć internet do dekodera i przy okazji mieć dostęp do niego ale mam w domu sieć bezprzewodową
    zob. na rys.

koputer ma internet po przez router.
    w komputerze mam wolne wejście sieciowe to gdybym podłączył dekoder z komputerem przez wejscie sieciowe (w obydwuch urzadzeniach jest takie wejście) to bym miał dostęp do dekodera przez sieć ale nie wiem czy bym miał internet w dekoderze.
    Ps. w dekoderze z tyłu znajduje się też wejście modemowe.
    Załączniki:
    • Podłączenie dekodera do internetu przez komputer i router Wi-Fi – jak to zrobić? bez tytułu.JPG (6.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3382335
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    pochwal sie jaki masz dekoder, moze...
  • REKLAMA
  • #3 3383464
    grzeg123
    Poziom 11  
    DREAMBOX DM-7020S udało mi się go kupić okazyjnie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3383496
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ile masz wyjść w routerze, tylko jedno z do którego jest podłączony komputer? Jeśli więcej to wpinasz dreama bezposrednio pod router i masz dostep do dreama przez siec i internet na nim. Jeśli nie to można założyć switch i rozdzielić to jedno wejście z routera na dwa. Można zrobić również tak jak mówisz ale w tym momencie komp będzie musiał działać zawsze jeśli będziesz chciał mieć net na tunerze. Oczwyiście aby tuner miał internet w tym wariancie musisz go udostępnić ale jeśli jest to windows xp to nie ma problemu. Napisz coś więcej na początek o wyjściach routera a właściwie ich liczbie.
  • REKLAMA
  • #5 3383500
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Karte sieciową komputera łączysz przewodem krosowanym (skretką) z kartą sieciową dekodera.
    W komputerze musisz jeszcze udostepnić połączenie sieciowe, jeśle chcesz internet wdrimie.
    Internet jest pełen tego typu informacji, więc polecam strone www.google.pl
  • #6 3383965
    pawelelek22
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    a ja polecam tą lekture www.forum.dvhk.pl
  • #7 3563778
    grzeg123
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc.

koniec tematu

Podsumowanie tematu

✨ Autor chce podłączyć dekoder Dreambox DM-7020S do internetu w domu, gdzie dostępna jest sieć Wi-Fi i komputer podłączony do routera. Rozważane jest połączenie dekodera z komputerem za pomocą kabla sieciowego (wejścia sieciowe w obu urządzeniach) w celu uzyskania dostępu do dekodera i internetu. Wskazano, że jeśli router ma więcej niż jedno wolne wyjście sieciowe, można podłączyć dekoder bezpośrednio do routera, co zapewni jednocześnie dostęp do internetu i sieci. W przypadku jednego portu w routerze można zastosować switch do rozdzielenia połączenia lub udostępnić internet z komputera, który musi być wtedy włączony, a w systemie Windows XP udostępnianie połączenia sieciowego jest możliwe. Zalecane jest użycie kabla krosowanego (skrętki) do połączenia karty sieciowej komputera z kartą sieciową dekodera. Dodatkowo podano źródła informacji, takie jak fora internetowe i wyszukiwarka Google, dla dalszej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA