logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS301S po wymianie tranzystorów końcówki nadal buczy

Peposh 29 Gru 2006 19:05 1382 9
REKLAMA
  • #1 3383933
    Peposh
    Poziom 14  
    Przypadkowo zetknąłem sobie bezpiecznik(B502)z masą(dokładnie 3 pinem we wtyczce WM).W głośnikach usłyszałem głośne buczenie w jednym kanale niereagujące na regulacje głośności.Ponadto zaświeciły rezystory drutowe w kanale buczącym właśnie. Wg. zaleceń znalezionych na forum wymieniłem tranzystory wszelkie w obrębie końcówki. Ale buczy nadal:(

Czy ktoś miał podobny przypadek??Czy powinienem wymienić również elektrolity??
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3384570
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Zwarłeś wyjście wzmacniacza mocy do masy (zabójstwo). WSZYSTKIE
    tranzystory to:T504,T506,T508,T510,TT516,T518,T520,T522. Czy tak?
    Uszkodzenie jest typowe, jednak naprawa wymaga pewnego doświadczenia.
    Sprawdź poprawność montażu, i izolacji tranzystorów mocy, upewnij się,
    czy nie zamieniłeś tranzystorów miejscami (częsty przypadek), przed
    włączeniem do sieci dokonaj pomiarów porównawczych ze sprawnym kana-
    łem. W przypadku dalszych niepowodzeń trzeba uruchamiać etapami z wymontowanymi tranzystorami mocy. Kondensatory zostaw.
  • REKLAMA
  • #3 3384814
    Peposh
    Poziom 14  
    Jeszcze jedno małe pytanie, tranzystory końcowe nowe wsadziłem, są to bd112 i bd 911. I moje pytanie, bd 912 jest odpowiednikiem BDP284 a bd911 odpowiednikiem bdp 283??
  • REKLAMA
  • #4 3385477
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Tak BDP283=BD911 a BDP284=BD912
  • REKLAMA
  • #5 3521212
    Peposh
    Poziom 14  
    Otóż już kiedyś był ten post, ale z przyczyn przeróżnych nie mogłem go "kontynuować" i zniknął. Ale do rzeczy.
    Początkowo zwarłem bezpiecznik b502 z masą. Wzmacniacz zabuczał(jeden kanał tylko), z rezystorków drutowych w jednym kanale poleciał dymek(potem zaczęły świecić).Wymieniłem więc wszystkie elementy półprzewodnikowe w końcówce mocy i nadal to samo. Koledzy poradzili mi abym wylutował tranzystory końcowe. Zrobiłem więc tak. Buczenie teraz było znacznie cichsze, rezystory drutowe przestały świecić, ale zaczął palić się R542.Dokonałem pomiaru, okazało się że ma napięcie 25V(na zdrowym kanale było 2V z kawałkiem). Zmartwiłem się tym niezmiernie, jednak wzmacniacz sam z siebie przestał buczeć i palić sobie cokolwiek. Zadowolony wlutowałem tranzystory końcowe i kicha!W głośnikach zero sygnału, na słuchawkach gra tylko jeden kanał. Zauważyłem, że w przedwzmacniaczu urwał się niebieski kabelek z ostatniego pinu po prawej stronie w rzędzie pinów takim(przepraszam że tak mieszam, ale tam nie ma oznaczeń).Odpaliłem wzmacniacz od nowa, ale padł bezpiecznik b502, a zdrowy kanał gra dalej na słuchawkach. Czy mogę liczyć na pomoc kolegów?
    Z góry dziękuje:)

Moderowany przez Jaś Kula:

Zagubione posty odnalazłem i tematy scaliłem.

• #6 3521657
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Tranzystory sterujące punktem pracy niekoniecznie spalone ale z wiekiem inne parametry, przedewszystkim będzie trzeba wymienić wszydstkie elektrolity tak na początek a później dochodzić reszty,
  • #7 3522097
    Peposh
    Poziom 14  
    elektrolity są nowe w całym wzmacniaczu i żaden nie wygląda na opuchnięty czy przypalony:/
  • #8 3522777
    mkubol
    Poziom 25  
    W takim razie zostaja trazystory sterujące punktem pracy i rezystory ustalajace wzmocnienie tych tranzystorów.
  • #9 3524220
    Peposh
    Poziom 14  
    czyli mam wymienić trazystorki sterujące??
  • #10 3528470
    mkubol
    Poziom 25  
    Tranzystory powymieniaj ale posprawdzaj rezystory ustalajace ich wzmocnienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra WS301S po zwarciu bezpiecznika B502 do masy zaczął buczeć w jednym kanale, a rezystory drutowe w tym kanale uległy uszkodzeniu. Wymieniono wszystkie tranzystory końcówki mocy (m.in. T504, T506, T508, T510, TT516, T518, T520, T522) na odpowiedniki BD112 i BD911 (BDP284 i BDP283). Pomimo wymiany tranzystorów buczanie nie ustąpiło. Po wylutowaniu tranzystorów końcowych buczenie zmalało, ale zaczął się palić rezystor R542, na którym pojawiło się napięcie 25 V zamiast około 2 V. Wzmacniacz przestał buczeć i palić elementy, lecz po ponownym wlutowaniu tranzystorów końcowych nie było sygnału na głośnikach, a na słuchawkach grał tylko jeden kanał. Stwierdzono urwanie przewodu w przedwzmacniaczu. Zalecenia obejmują sprawdzenie poprawności montażu i izolacji tranzystorów, kontrolę rezystorów ustalających wzmocnienie tranzystorów sterujących punktem pracy oraz ewentualną wymianę tych tranzystorów. Elektrolity w urządzeniu są nowe i nie wykazują uszkodzeń, więc ich wymiana nie jest konieczna na tym etapie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA