logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zasięgu zdalnego sterowania 40 MHz – jak wydłużyć sygnał?

smok012 29 Gru 2006 20:54 2544 4
REKLAMA
  • #1 3384377
    smok012
    Poziom 11  
    Drodzy koledzy mam zdalnie sterowany samochodzik na falach 40 MHZ kupiłem go w hipermarkecie za 30 zł. Czy jest możliwość przedłużenia jego zasięgu? I jak można to zrobić? Jak mi się już to uda to spróbuję go przerobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3395763
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    aby zwiekszyc zasieg musisz zwiekszyc moc zarowno nadajnika (pilota) jak i odbiornika (samochodu). Nie jest to proste bo za 30 zl to penie wszystko jest zwarte w zalanym scalaku, co wiecej moze sie okazac ze baterie wytrzymaja kilka minut pracy.
    Sugeruje zmiane anteny na lepsze i jej dokladne wyregulowanie. To powinno nieco zwiekszyc zasieg (w radiotelefonie udalo mi sie zwiekszyc zasieg o 30% ta metoda).
    Jesli to nie pomoze to raczej zmienil bym caly uklad sterowania i zasilanie (zapewne sa baterie wiec sugeruje zmiane na ogniwo li-ion)

Zacznij od anteny a pozniej przeanalizuj dokladnie budowe ukladu sterowania.

powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3399406
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    aby zwiekszyc zasieg musisz zwiekszyc moc zarowno nadajnika (pilota) jak i odbiornika (samochodu).

jak już to zwiększyć moc nadajnika oraz zwiększyć czułość odbiornika w obu przypadkach potrzeba doświadczenia z układami w.cz
    dobór anteny to dobry pomysł może poprawić zasięg , możesz spróbować minimalnie zwiększyć napięcie zasilania nadajnika powiedzmy o 1-2V ale nie więcej , na pewno zwiększy to moc nadajnika , jednak nie spodziewaj się super rezultatów bo to naprawdę bardzo proste urządzenie o czym mówi jego cena
  • REKLAMA
  • #4 3399911
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Przepraszam że się podepnę do tematu. Mam 2 takie autka za 30zł jako źródło części. Chcę jednak przed rozbiórką pobawić się nimi trochę. Oba chodzą jednak na 27Mhz, więc z zabawy we dwoje nici. Czy kwarc w układach nadajnika i odbiornika mogę wymienić na zwykły kupiony w elektronicznym np. 16Mhz x2 ? Czy lepiej kupić w sklepie RC parę (jest pewność że nadajnik z odbiornikiem się dogadają)? Opcję drugą raczej odrzucam, bo wyposażanie autka za 30zł w komplet kwarców za 100zł mija się z celem... Z góry dzięki za info.
  • #5 3401132
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Oba chodzą jednak na 27Mhz

niestety aby wymienić rezonatory również zmiany będzie wymagał obwód rezonansowy jak w nadajniku tak i w odbiorniku
    możesz natomiast poszukać rezonatorów o minimalnie innej częstotliwości np 27, xxx Mhz a zmiany powinno dać się skorygować elementami LC
REKLAMA