Witam, mam do wykonania nastepujacy projekt:
Pracujemy na zajeciach na DSM 8051 jak juz wyzej wspominalem w temacie. W zadaniu mam rozpatrzyc 4 warianty, ktore beda roznily sie iloscia zmiennych jakie znam. W kazdym przypadku beda znane masy, ale w 1. musze obliczyc predkosci koncowe v1' i v2', w 2. predkosc poczatkowa v1' i koncowa v2, w 3. obliczyc v2' , w 4. obliczyc v2.
Na tyle ile starczylo mi wiedzy i umiejetnosci napisalem ten program ale nie potrafie, a wlasciwie nie rozumiem jak mam wprowadzac liczby z dokladnoscia do jednego miejsca po przecinku, no i jak uwzglednic znak przy obliczeniach jezeli na ktoryms z etapow uzyskam liczbe ujemna. W sumie to tych pytan i problemow mam sporo no ale nie chce rzucac grochem o sciane. Wiec jezeli byl by ktos kto moze mi pomoc to prosze o kontakt. Podesle moj kod do wgladu no i jakiejs weryfikacji.
Pozdrawiam
Opracować program, którego zadaniem będzie obliczenie prędkości kul przed lub po zderzeniu spręzystym. Korzystając z zasady zachowania pędu. Wartości liczbowe podajemy z klawiatury numerycznej z dokładnością 1 miejsca po przecinku, wynik wyświetlać na wyświetlaczu LCD.Pracujemy na zajeciach na DSM 8051 jak juz wyzej wspominalem w temacie. W zadaniu mam rozpatrzyc 4 warianty, ktore beda roznily sie iloscia zmiennych jakie znam. W kazdym przypadku beda znane masy, ale w 1. musze obliczyc predkosci koncowe v1' i v2', w 2. predkosc poczatkowa v1' i koncowa v2, w 3. obliczyc v2' , w 4. obliczyc v2.
Na tyle ile starczylo mi wiedzy i umiejetnosci napisalem ten program ale nie potrafie, a wlasciwie nie rozumiem jak mam wprowadzac liczby z dokladnoscia do jednego miejsca po przecinku, no i jak uwzglednic znak przy obliczeniach jezeli na ktoryms z etapow uzyskam liczbe ujemna. W sumie to tych pytan i problemow mam sporo no ale nie chce rzucac grochem o sciane. Wiec jezeli byl by ktos kto moze mi pomoc to prosze o kontakt. Podesle moj kod do wgladu no i jakiejs weryfikacji.
Pozdrawiam