logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson C84 - silnik podajnika papieru nie działa, piszczenie, czerwone diody

klosek87 29 Gru 2006 21:57 2033 10
REKLAMA
  • #1 3384686
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam serdecznie !!
    Mam taki problemik z drukarką. Otóż drukarka prrzestała drukować i zapalają się dwie czerwone diody. Rozkreciłem drukareczke i obserwowałem co robi po załączeniu.
    Doszedłem do tego że nie pracuje silnik od podajnika papieru. Gdy ma zadziałac to słychać tylko taki pisk. Próbowałem również na luzie odpalić silniczek (bez paska napędowego) i dalej to samo. Podstawiłem za ten silnik identyczny tylko z drukarki C 64 i również są takie objawy. Co mogło ulec uszkodzeniu w takim wypadku ??
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 3385479
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Czy ten pisk dochodzi dokładnie z samego silnika, czy też od strony płyty głównej drukarki?
  • #3 3385746
    klosek87
    Poziom 24  
    Niestety od strony samego silniczka...jak ma wykonac prace to na początku drgnie i pisk...
  • REKLAMA
  • #4 3386100
    konmaj
    Spec od drukarek
    A ten drugi podstawiony, sprawny silniczek też piszczy? Pewnie "strzelił" jakiś element (np. kondesator) z obwodu silniczka od papieru na płycie głównej drukarki - nie widać tam jakichś uszkodzeń?
  • REKLAMA
  • #6 3386911
    klosek87
    Poziom 24  
    Heh...Na drugim sprawnym jest to samo...Elektronike sprawdzałem dokładnie i nie zauważyłem nic uszkodzonego...
    Kolego markhack6 gdybys przeczytał post to bys zauważył że sam silnik nie działa a nie podajnik...i nie był taki dowcipny !!
  • REKLAMA
  • #7 3386918
    konmaj
    Spec od drukarek
    A może coś jest nie tak na płytce modułu zasilacza?
  • #8 3386947
    klosek87
    Poziom 24  
    Po podmianie całego modułu zasilania jest to samo...
  • #9 3387009
    konmaj
    Spec od drukarek
    To chyba pozostaje zaryzykować podmianę płytki elektroniki (są chyba one bardzo podobne w obu modelach drukarek). Istnieje jeszcze możliwość, że jest jakaś niewidoczna z zewnątrz przerwa w którymś z kabelków łączących z tym silniczkiem...
  • #11 3399822
    Ryszard50
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    klosek87 napisał:
    zapalają się dwie czerwone diody.

a moze reset pampersa pomoze

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Epson C84 przestała drukować, zapalają się dwie czerwone diody, a silnik podajnika papieru nie działa – słychać jedynie pisk przy próbie uruchomienia. Podstawienie identycznego silnika z modelu Epson C64 nie rozwiązało problemu, co wskazuje na uszkodzenie poza samym silnikiem. Elektronika drukarki i moduł zasilania zostały sprawdzone i wymienione bez efektu. Podejrzewa się uszkodzenie płytki elektroniki sterującej silnikiem lub przerwę w okablowaniu łączącym silnik z płytą główną. Wskazano również możliwość resetu pampersa jako potencjalne rozwiązanie. Brak widocznych uszkodzeń mechanicznych i elektronicznych na pierwszy rzut oka sugeruje konieczność wymiany modułu elektroniki lub dokładniejszej diagnostyki połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA