logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPSON C84 - brak druku po wymianie tuszy, problem z kolorami i dyszami

Micharlito 10 Gru 2007 18:06 3380 6
REKLAMA
  • #1 4573380
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Witam mam poważny problem z drukarką jw. dziś wymieniłem w niej kartridże na nowe wsadziłem wszystkie nowe kolory czarnego trochę jeszcze było. Wydrukowałem 1 stronę tekstu wszystko ok ale chciałem wydrukować kolor i był tylko czarny schemat :/ Potem zrobiłem chyba wyrównywanie głowicy czy jakoś tak związane to z drożnością dysz popracowało chwile i po tym już nic nie drukuje :/ Co mam z tym zrobić ? Dołączam zdjęcie wydruku jaki udało mi się uzyskać będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
    Załączniki:
    • EPSON C84 - brak druku po wymianie tuszy, problem z kolorami i dyszami PIC00136.JPG (96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4575327
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Najprawdopodobniej zaschła głowica. Musisz kupić urdrażniacz do głowicy.
    Dostać go można na stoiskach z atramentami. A udrożnienie głowicy robi się w ten sposób że kolejno do poszczególnych przewodów którymi jest podawany atrament do głowicy za pomocą strzykawki podaje się udrażniacz , potem zakładasz atramenty i uruchamiasz drukarkę w trybie czyszczenie dysz - kontrola wydruku - jak jest ok to koniec jak nie to jeszcze raz czyszczenie dysz. Jak nie pokazują się wszystkie barwy lub któraś z dysz nie przetkała się - jeszcze raz udrażniasz i od nowa.
    TYLKO NIE RÓB TEGO PRZYPADKIEM WODĄ !!!! bo uwalisz głowice.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4576564
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja bym podejrzewał, że rozłączony i/lub zatkany jest wężyk pompki doprowadzającej tusz do głowicy i dlatego nie ma wydruku.
  • #4 4576641
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Dziś zmieniło się nieco wydruki są kolory niebieski i taki czerwonawy się pokazały ale nie ma koloru żółtego na teście dysz. Druk czarny jest prawie ok pomimo nielicznych przerw ale powiedzmy że jest czarny drożny jak i niebieski z czerwonym. Jednak co zrobić z żółtym? Czy ten udrażniacz do głowicy jest drogi ? Czy może jakoś inaczej da się sprawdzić dyszę od tego też koloru.
  • REKLAMA
  • #5 4576905
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Pół litra 20 zł na allegro.
  • REKLAMA
  • #6 4623532
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Czy te nowe pojemniki z tuszem były oryginalne czy założyłeś jakieś zamienniki:?:
  • #7 4638624
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Możesz jeszcze softowo "udrożnic" dysze programem SSC, jeżeli to nie pomoże to trzeba zastosowac płyn do udrażniania dysz w Epsonie. Z ActiveJet można kupic pojemniki w których jest taki płyn oczyszczjacy zamiast tuszu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił kartridże w drukarce Epson C84, po czym pojawiły się problemy z drukiem kolorowym – wydruk był tylko czarny, a następnie po próbie wyrównania głowicy drukarka przestała drukować całkowicie. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być zaschnięta lub zatkana głowica drukująca, co wymaga użycia specjalnego płynu do udrażniania dysz, dostępnego na stoiskach z atramentami lub w zestawach z tuszami. Zalecane jest stosowanie udrażniacza aplikowanego strzykawką do przewodów doprowadzających atrament, a następnie uruchomienie funkcji czyszczenia dysz w drukarce. Ostrzeżono przed używaniem wody, która może uszkodzić głowicę. Wskazano również możliwość problemów z wężykami doprowadzającymi tusz. Autor potwierdził częściową poprawę – pojawiły się kolory niebieski i czerwony, ale brakowało żółtego, co sugeruje zatkanie dyszy żółtej. Koszt płynu do udrażniania to około 20 zł za pół litra. Dodatkowo zasugerowano użycie oprogramowania SSC do programowego czyszczenia dysz. Pojawiła się też sugestia sprawdzenia, czy użyte kartridże są oryginalne, czy zamienniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA