logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1600 - Nadmiar toneru po regeneracji, kolory na wydrukach i kliszy

klejoo 30 Gru 2006 09:21 3645 9
REKLAMA
  • #1 3385858
    klejoo
    Poziom 11  
    Witam,
    Nabiłem wszystkie cztery tonery (kolory uninet) i po wydruku na tej 'kliszy' wewnątrz drukarki pojawił się, (a w zasadzie zapełnił ją) kolor niebieski. Po parędziesięciu wydrukach pojawiła się tam cała galeria kolorów , co widać także przy drukowaniu (na drukowanej kartce).Czyszczenie drukarki nic nie daje, bo kolory ponownie się pojawiają.
    Co jest tego przyczyną? (osobiście myślę że za dużo wsypałem toneru, gdyż czarnego wsypałem mniej i się nie pokazał, ale wolę się zapytać).

Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3386160
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    Rozumiem ze użyłeś proszku dedykowanego dla tego modelu
    i podczas regeneracji oczysciles zespól z resztek starego tonera.
    Poza tym ta klisza to zespół przenoszenia obrazu i tez sie zuzywa
    a moze miec pełny zbiornik zuzytego tonera.
  • REKLAMA
  • #3 3386190
    klejoo
    Poziom 11  
    Drukarka jest nówka, proszki dedykowane, fakt nie oczyściłem 'śmietnika' w żadnym z tonerów, gdyż nie jest to zbyt proste.
    Cytat:
    Poza tym ta klisza to zespół przenoszenia obrazu i tez się zużywa
    a może mieć pełny zbiornik zużytego tonera.

czy mam rozumieć, ze drukarka oprócz śmietników w tonerach ma też swój własny śmietnik?
  • #4 3386909
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    W samych tonerach nie ma śmietnika ale resztki starego tonera trzeba bardzo dokładnie usunąć.
  • REKLAMA
  • #5 3390966
    klejoo
    Poziom 11  
    Cytat:
    W samych tonerach nie ma śmietnika ale resztki starego tonera trzeba bardzo dokładnie usunąć.

Są śmietniki, 'za bębnem' który się bardzo ciężko wyjmuje (jest to wręcz niemożliwe bez uszkodzenia kasety). Próbowałem wyjąć delikatnie, ale się nie da :( .
  • REKLAMA
  • #7 3759087
    indor88
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem. Cały czas brudna folia przenoszenia obrazu od kolorowych proszków, czarny jest Ok i nie brudzi najwięcej mam niebieskiego i czerwonego.
  • #10 5019150
    _ARAS_
    Poziom 12  
    Postanowiłem odświeżyć temat.
    Rzeczywiście problem z brudzącym tłem występuje dość często nawet w oryginalnych kasetach 2600. Powodów nie znam, może ktoś ma taką wiedzę i się podzieli? czy chodzi o starzenie się tonera, wilgoć, czy temperaturę ?? Miałem w rękach mnóstwo (głównie czarnych ale i kolory się zdarzają) kaset hp2600 oryginalnych, nie regenerowanych, niektóre z chipem pokazującym jeszcze kilka % toneru, które robiły brudne tło.

Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie wywoływaczki - to odnośnie jednolitego brudnego tła na kartce (tak jak pisze przede mną Łikam)

Ale na pasie transferowym pojawiają się też różnokolorowe kreski, paski - zanim pojawią się na kartce to widać je na pasie; to już nie kwestia wywoływaczki ale części bębnowej. Wiem, że powodem tu jest bęben i listwa, które "puszczają" toner. Należy je zawsze wymieniać. Nie pomoże tu wymiana tylko bębna lub tylko listwy, lub tylko oczyszczenie śmietnika przez wywiercone otwory. Ale zmierzam do pytania o Wasze doświadczenia z tonerem, po cichu przypuszczam że może toner którego używam jest zbyt drobny? Używam proszku SCC, bębny SCC oraz hanp, listwa WB SCC. No niby najlepsze na rynku ale ważniejsza jest wymiana doświadczeń ;)

pozdr Aras

Podsumowanie tematu

✨ Problem nadmiaru tonera i zanieczyszczenia kolorem na pasie transferowym (tzw. "kliszy") w drukarce HP 1600 po regeneracji tonerów uninet jest spowodowany najprawdopodobniej niewystarczającym oczyszczeniem pozostałości starego tonera w kasetach oraz w mechanizmach drukarki. W tonerach nie ma osobnych "śmietników", ale resztki tonera należy dokładnie usunąć. Drukarka posiada własny zbiornik na zużyty toner, który może się zapełnić i powodować zabrudzenia. Problem dotyczy głównie kolorów (niebieski, czerwony), czarny toner rzadziej powoduje takie efekty. Wymiana i dokładne czyszczenie zespołu przenoszenia obrazu, bębna i listwy jest kluczowa, gdyż zużyte lub uszkodzone elementy mogą powodować powstawanie kolorowych smug i brudnego tła na wydrukach. Podobne problemy występują także w modelu HP 2600, gdzie ważne jest oczyszczenie wywoływaczki i wymiana części bębnowych. Czynniki takie jak wilgoć, starzenie się tonera i temperatura mogą również wpływać na jakość wydruków i pojawianie się zabrudzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA