logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Compaq Evo N600c 1782 Disk Controller Failure

End 30 Gru 2006 10:40 7085 9
REKLAMA
  • #1 3386052
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam. Czy istnieje jakaś opcja żeby sprawdzić czy to uszkodzenie dysku czy kontrolera?
    Bo nie mam gdzie i jak przełożyć HDD żeby sprawdzić czy to czasem on nie powoduje tego komunikatu:
    1782 Disk Controller Failure

A może jest jakiś program diagnostyczny do tych laptopów?

No i może ktoś mi powie jak wejśc do biosu w tym urządzeniu, bo już próbowałem wszystkiego :(
  • REKLAMA
  • #2 3386202
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    A z dysku normalnie ci startuje ?
    Popraw luty pomiędzy dyskiem twardym a płytą główną.
    Co do wejścia w BIOS w tym modelu jak dobrze pamiętam to przez F2.
    Ale laptop musi być całkowicie wyłączony i ponownie go włącz.

Pozdrawiam
    Józef
  • REKLAMA
  • #3 3386551
    End
    Poziom 29  
    Józef18 napisał:
    A z dysku normalnie ci startuje ?
    Popraw luty pomiędzy dyskiem twardym a płytą główną.
    Co do wejścia w BIOS w tym modelu jak dobrze pamiętam to przez F2.
    Ale laptop musi być całkowicie wyłączony i ponownie go włącz.

Pozdrawiam
    Józef

Witam.
    Tak więc z dyskiem laptop po jakimś czasie pokazuje ten komunikat: 1782 Disk Controller Failure a bez dysku wyskakuje, że brak systemu lub dysku.
    Wejscie do biosu rozpracowałem i idzie to tak F10 przy starcie i po przjściu F10 na "setup" trzeba wcisnąc F2 i gotowe - jesteśmy w biosie.
    Niestety bios nie widzi dysku w ogóle. Zmieniałem nawet zworkę i nic.
    Znalazłem też w domu starego, wręcz antycznego laptopa Highscreen Handy 486 SX-25 i wsadziłem tak ten dysk (instalując taką przejściówkę na złączach dysku) i ten stary laptop też go nie widzi i teraz nie wiem czy to wina zbyt starego biosu że go nie widzi czy to jednak wina HDD.
  • REKLAMA
  • #4 3557440
    pigonio
    Poziom 12  
    Uszkodzony dysk, zawsze przy uszkodzonym dysku w tym modelu jest taki komunikat
  • #5 3558518
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    I nie tylko w tym. Czasem wyskakuje taki komunikat jak polaczenie dysku z plyta jest nie teges. Wystarczy wypiac i wpiac od nowa i jest poprawa - ale nie zawsze... A jezeli chodzi o program diagnostyczny to proponuje strone producenta...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3559430
    End
    Poziom 29  
    pigonio napisał:
    Uszkodzony dysk, zawsze przy uszkodzonym dysku w tym modelu jest taki komunikat

Dokładnie, ale nie byłem pewny wtedy na 100% w sumie to już zapomniałem o sprawie ;)
    Laptop działa bez zarzutu z nowym dyskiem.

Pozdrawiam.
  • #7 4539515
    kuczyko
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich!

Mam problem z Evo N600c – dziwny problem, po podłączeniu nadajnika do portu USB od bezprzewodowej myszki logitecha komputer odpala się normalnie na baterii i zasilaczu AC, natomiast po odłączeniu z portu USB nadajnika komputer za chwile milknie (brak zasilana). Próbowałem też załączyć komputer bez nadajnika – komputer wszedł do Windowsa XP i wyłączył się. Proszę o pomoc co może być nie tak .

Z góry dziękuję za pomoc
  • #8 7833812
    tuning86
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja mam taki komunikat w armada m300 na dysku 20Gb wszystko jest ok ina przejsciówce z karta cf tez , a gdy zamontuje dysk 60Gb to juz ten komunikat. Chyba laptop nie obsluguje tego dysku dlatego taki komunikat. Jest jakis sposub na ten dysk w takim laptopie?
  • #9 7833939
    End
    Poziom 29  
    tuning86 napisał:
    Ja mam taki komunikat w armada m300 na dysku 20Gb wszystko jest ok ina przejsciówce z karta cf tez , a gdy zamontuje dysk 60Gb to juz ten komunikat. Chyba laptop nie obsluguje tego dysku dlatego taki komunikat. Jest jakis sposub na ten dysk w takim laptopie?

Może upgrade biosu powinno pomóc?
  • #10 7834012
    tuning86
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Niestey nie pomoze taki problem jest gdy dysk padnie oraz gdy uwaga :-) zworka nie bedzie na cabel select. Problem rozwiazany,armada m300 obsluguje dysk 60Gb z biosem z 2001roku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Compaq Evo N600c wyświetla komunikat "1782 Disk Controller Failure", co wskazuje na problem z dyskiem twardym lub kontrolerem dysku. Brak możliwości łatwego przełożenia HDD do innego urządzenia utrudnia diagnozę. Wejście do BIOS-u w tym modelu uzyskuje się przez naciśnięcie F10 przy starcie, a następnie F2, jednak BIOS nie wykrywa dysku. Test dysku w starszym laptopie Highscreen Handy 486 SX-25 również nie przyniósł pozytywnego efektu, co sugeruje uszkodzenie dysku. Wymiana dysku na nowy rozwiązuje problem. Dodatkowo, przyczyną komunikatu może być nieprawidłowe połączenie dysku z płytą główną, które można próbować poprawić przez ponowne podłączenie taśmy. Wskazano także, że w innych modelach (np. Armada M300) komunikat ten może pojawiać się przy nieobsługiwanych dyskach lub nieprawidłowo ustawionej zworki (cable select). Aktualizacja BIOS-u może pomóc, ale nie zawsze rozwiązuje problem. Zalecane jest korzystanie z programów diagnostycznych producenta, choć dla Evo N600c nie podano konkretnego narzędzia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA