logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Evo 610c – zawieszanie systemu po wybudzeniu, podejrzenie uszkodzenia dysku

danek16 27 Paź 2006 09:10 1202 2
REKLAMA
  • #1 3157850
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam Mam problem z tym laptopem. Normalnie jak zamykałem matryce to on przechodził w stan wstrzymania a przy otwieraniu w kilka sekund się budził. Ostatnio zaczęło się tak dziać, że jak podnosiłem matryce to on się zaczynał budzić i często się wieszał.
    postanowiłem przeinstalować windowsa jednak to nic nie dało. czy jest możliwe ze jest to wina dysku albo jakiegoś innego sprzętu? Ostatnio zauważyłem ze jak mocno czasem zamknę matryce to (chyba) dysk zaczyna przez chwile pracować jakby talerze obcierały o cos (nie jestem pewien czy to dysk, bo może to być jeszcze wentylator ale trudno mi sprawdzić).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3158483
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.

Bardzo mozliwe ze padl ci dysk twardy. Zwykle w Compaqach byly montowane abo IBM (Hitachi) albo Toshiby. Moja propozycja to sciagnac sobie z sieci programik MHDD i przetestowac dokladnie dysk twardy. Na forum rowniez sa opisy i sam programik.
    Reinstalacjia zwykle w takich momentach malo co pomaga przetestuj dysk przeformatuj go dokladnie ewentualnie jak MHDD wykaze duzo bledow pozostanie chyba tylko wymiana na nowy.
    Z wentylatorami w Compaqach jest malo prawdopodobne zeby dzialy sie takie rzeczy jak opisujesz.

Ja osobiscie na pierwszy rzut oka stawiam na dysk.

Pozdrawiam
    StRuNa
  • #3 3159669
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Czy MHDD mogę wypalić na płytę? np jakąś która bedzie startowała? mam jakis miniWIN który startuje sobie tylko z płyty.... ?? niemam FDD w laptopie. pozdrawiam
REKLAMA