logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebne zamienniki tranzystorów końcowych regulatora 3f

Lukis 30 Gru 2006 10:53 1835 2
REKLAMA
  • #1 3386113
    Lukis
    Poziom 11  
    Witam
    Dokładnie chodzi tu o trójfazowy regulator modelarski, uszkodzeniu uległy końcowe układy mocy, są to scalone układy 8 nóżkowe w obudowach smd, szukałem już po internecie i nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie, może ktoś z was zetknął się już nimi, zna ich zamienniki albo wie gdzie je mogę dostać?
    To co udało mi się z nich odczytać :

P34FP
    FDS
    6679
    i
    P35AH
    FDS
    6879

Najchętniej bym chciał naprawić ten regulator bo kupno nowego to wydatek około 100zł a to mi się nie uśmiecha. Regulator jest sprawny tylko ta jedna faza jest uszkodzona, bo silnik zaczyna się kręcić ale strasznie szarpie i skacze, nie dziwne jak tylko dwie fazy są.
    Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje dotyczące tych układów.

Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 3386629
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Znalazłem notę katalogową układu FDS6679 i z niej wynika, że w strukturze tego układu zawarty jest tylko tranzystor CMOS z kanałem P. Drugim układem (nie znalazłem noty katalogowej ) jest pewnie taki sam tranzystor, tylko że z kanałem N. Na podstawie tej noty katalogowej możesz dobrać sobie tranzystor o odpowiednich parametrach i odpowiednio podłączyć go na płytce.
    http://www.elenota.pl/pdf/Fairchild/fds6679.pdf
    Pozdrawiam.
  • #3 3387965
    Lukis
    Poziom 11  
    Z tym drugim to była pomyłka, źle odczytałem napis, jest on taki sam jak pierwszy, a co zamiennika to chyba znalazłem odpowiedni, jest nim IRF7416, ma prąd niższy o 3A ale wystarczy spokojnie. Jak by ktoś znalazł lepszy zamiennik to będę wdzięczny.
REKLAMA