logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips FW-C380 - brak reakcji na przyciski, jak zrestartować pamięć?

baks 30 Gru 2006 13:30 5617 7
REKLAMA
  • #1 3386688
    baks
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich. Zwracam się z zapytaniem do kolegów w sprawie w/w sprzętu. Problem z nim polega na tym, że nie reaguje na przyciski na front panelu. Czasami zreaguje na jakiś przycisk z opóźnieniem czasami wogóle nie chce się załączyć a czasami działa przez jaiś czas dobrze. Po przeczytaniu kilku postów doszedłem do wniosku, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być nieprawidłowy wsad pamięci lub uszkodzony procek. Problem ten może mieć także swoje podłoże w zasilaniu. Ja jednak na początek chciałbym spróbować zrestartować pamięć tylko nie bardzo wiem jak wejść w tryb serwisowy w tym sprzęcie i co dalej robić. jeżeli któryś z kolegów posiada jakąś rozpiskę lub pamięta jak się to robi lub zetknął sie z takim przypadkiem a zechciałby sie podzielić wiedza byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3386777
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Czy usterka wystąpiła nagle?
  • REKLAMA
  • #3 3386804
    baks
    Poziom 21  
    Nie potrafię ci odpowiedzieć na to pytanie. Trafiła do mnie z takim objawem. Masz może jakis pomysł?
  • Pomocny post
    #4 3386832
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdź dokładnie same przyciski na panelu, czy po wciśnięciu zwierają a w stanie zwolnionym żaden nie zwiera.
  • #5 3389407
    baks
    Poziom 21  
    Witam ponownie. Zastosowałem się do twojej rady bo logicznie rzecz biorąc zwarty przycisk mógł powodować taką usterkę. Jednak po sprawdzeniu wszystkich przycisków okazało się, że są ok. Ale podkusiło mnie jak już miałem front panel na wierzchu wyciągnąć pamięć i spróbować ją skasować (ponieważ z tego co pisało w innych postach pomaga w takich przypadkach restart pamięci). Jaz uwagi na fakt, iż nie miałem dokumentacji opisującej procedurę restartu zrobiłem to w programatorze. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Jednakże gdyby ktoś posiadał rozpiskę do opcji serwisowych w tym modelu myślę, że wartobyłoby podpiąc taki załącznik pod temat. Dziekuję koledze jeszcze raz za zainteresowanie tematem, który ty samym zamykam.
  • REKLAMA
  • #6 3390562
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2351
    Może jest podobnie jak w modelu FW-C330 lub FW-C360 ten tryb jest na forum.
  • #7 7023867
    Chroost
    Poziom 13  
    Ocena: 412
    Temat już trochę stary, ale właśnie mam wieżę do naprawy z tymi samymi objawami. W tym modelu do menu serwisowego wchodzi się tak jak w modelu FW-C390, a nie jak podał kolega wyżej. W moim przypadku wyświetla się kod błędu wskazujący na blokadę tacki.
  • REKLAMA
  • #8 19591407
    O S T R Y
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Trafiła mi się ta wieża z tą usterką. Tryb Eco mode. I błąd E2002 . Brak 5 V na a zasilanie CD. Pin 18,20 VCC. Sprawcą był zimny lut na stabilizatorze 5V 7805. Znajduje on się na płytce wzmacniacza mocy.
    Załączniki:
    • Wieża Philips FW-C380 - brak reakcji na przyciski, jak zrestartować pamięć? IMG_20210901_161348.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wieża Philips FW-C380 - brak reakcji na przyciski, jak zrestartować pamięć? IMG_20210901_161427.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wieża Philips FW-C380 - brak reakcji na przyciski, jak zrestartować pamięć? IMG_20210901_161443.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Philips FW-C380, która nie reaguje na przyciski na panelu frontowym, czasami działa z opóźnieniem lub wcale się nie włącza. Możliwe przyczyny to uszkodzenie pamięci, procesora lub problemy z zasilaniem. Po sprawdzeniu stanu przycisków, które okazały się sprawne, autor samodzielnie zresetował pamięć za pomocą programatora, co rozwiązało problem. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące trybu serwisowego, jednak brak jest oficjalnej dokumentacji dla FW-C380. Wskazano, że tryb serwisowy może być podobny do modeli FW-C330, FW-C360 lub FW-C390, przy czym w modelu FW-C390 dostępny jest kod błędu wskazujący na blokadę tacki. Dodatkowo opisano przypadek usterki związanej z brakiem napięcia 5 V na zasilaniu CD (błąd E2002), spowodowanym zimnym lutem na stabilizatorze 7805 na płytce wzmacniacza mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA