Witam. Mam parę nurtujących mnie pytań od pewnego czasu. Niedawno zacząłem się bawić licznikami w atmedze8. Chciałbym zacząć od zupełnych podstaw w tej dziedzinie. Zajmuje się teraz counterem0. Z tego co udało mi się wyczytać z manuala to są 4 podstawowe tryby pracy tego licznika:
-brak pracy :]
-praca
-praca z prescalerem
-zewnętrzne taktowanie
Tutaj już nasuwa mi się pierwsze pytanie, co to jest ten prescaler. Mniej więcej wiem o co chodzi, ale dobrze by było jeszcze raz się dowiedzieć.
Jak na razie próbuję coś zrobić z normalną pracą licznika. I tutaj znowu kilka pytań:
-jeśli ustawię sobie przepełnienie to jak ono nastąpi będę miał 1 w TOIE0, a czy po takim zdarzeniu (po przepełnieniu) licznik zresetuje mi się i będzie naliczał od początku?
-jak można za pomocą takiego licznika wyliczyć
sobie 1 sekundę. Pytanie może głupie i naiwne, ale nie chodzi mi tutaj o kod, który by to robił, tylko o wzór, z którego przy danej częstotliwości atmegi będę mógł wyliczyć ile takich przepełnień musi nastąpić, aby upłynęła ta jedna sekunda?
-zastanawia mnie jedna rzecz, bit TOIE0 zostanie ustawiony po przepełnieniu i sam zostanie 'wyłączony' przez atmegę. Co będzie jak ominę ten moment odczytania wartości tego bitu, muszę go przecież odczytać w określonym czasie?
-brak pracy :]
-praca
-praca z prescalerem
-zewnętrzne taktowanie
Tutaj już nasuwa mi się pierwsze pytanie, co to jest ten prescaler. Mniej więcej wiem o co chodzi, ale dobrze by było jeszcze raz się dowiedzieć.
Jak na razie próbuję coś zrobić z normalną pracą licznika. I tutaj znowu kilka pytań:
-jeśli ustawię sobie przepełnienie to jak ono nastąpi będę miał 1 w TOIE0, a czy po takim zdarzeniu (po przepełnieniu) licznik zresetuje mi się i będzie naliczał od początku?
-jak można za pomocą takiego licznika wyliczyć
-zastanawia mnie jedna rzecz, bit TOIE0 zostanie ustawiony po przepełnieniu i sam zostanie 'wyłączony' przez atmegę. Co będzie jak ominę ten moment odczytania wartości tego bitu, muszę go przecież odczytać w określonym czasie?