logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o poprawną konfigurację sieci Wi-Fi, dobór sprzętu

cloudfly 12 Gru 2007 02:10 2901 8
REKLAMA
  • #1 4578644
    cloudfly
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie...
    Szukam rutera, który spełniałby niżej przedstawione przeze mnie funkcje i nie mogę sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc...

Ruter, który przede wszystkim:

* ma wbudowany modem ADSL, Anex A,
    * jest ruterem Wi-Fi obsługującym standard 802.11b/g,
    * posiada 2 odkręcane antenki, z możliwością podłączenia anten zewnętrznych,
    * posiada podział pasma,
    * jest markowy (najlepiej, oby był dobry).

Chodzi o 2 antenki w ruterze ponieważ jedną chcę odkręcić i w jej miejsce przykręcić antenę zewnętrzną, która znajdzie się poza budynkiem. Druga antenka z rutera będzie natomiast rozprowadzała sygnał w budynku. No chyba że można rozwiązać to jakoś inaczej? Chcę aby wszystko było w jednym urządzeniu (ruter, modem i AP). Dziękuję za pomoc...

Chodzi mi o coś podobnego do rutera http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywna/Draytek/routery_Ethernet/DrayTek_Vigor_2800G/pelny,id,36130/, bo tylko taki udało mi się znaleźć, tylko że ten jest za drogi, kosztuje około 700 zł.
  • REKLAMA
  • #2 4579746
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przy takich wymaganiach raczej nic tańszego nie znajdziesz.
    Chyba, że używany sprzęt.
  • #3 4580164
    zdzichu6969
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Poszukaj coś o nazwie LINKSYS
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4582082
    james bond 007
    Poziom 16  
    Z tymi antenkami nie jest jak myślisz mimo iż wiekszość AP ma 2 anteny to służą one do maksymalizacji czułości i tym samym powększenia zasięgu.
    2 anteny są idealne do pomieszczeń gdzie jest wiele fal odbitych. Dzięki temu urządzenia "ma w czym wybierać" i automatycznie przełącza się na antenę, z której ma lepszy sygnał - tylko po to są 2 antenki.
    Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup zwykłego Routera bezprzewodowego z modemem i AP.Śmiało możesz kupować linksysa
  • #5 4583197
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    linksys'y z wbudowanym modemem nie mają podziału pasma.

Draytek 2700Ge kosztuje ok 350 zł. (jako jeden z niewielu z rouerów z wbudowanym modemem ADSL ma podział pasma ale ma 1 i nieodkręcalną antenkę.

powtórze za poprzednikiem (a ostatnio też się rozglądałem - przyczym nie zależało mi na antenach) chyba nie znajdziesz czegoś tańszego ze wszytskimi swoimi wymaganiami.
  • REKLAMA
  • #6 4583622
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Dlaczego się upierasz przy wbudowanym modemie ? Proponuję 2 osobne skrzynki. Większość routerów zintegrowanych jest raczej średnia jeśli nie mierna. Proponuje linksys-a WRT54GL + modem ADSL2MUE. U mnie taki zestaw chodzi od roku. Router ten ma tę zaletę że jest do niego masa alternatywnych firmware dających prawie nieograniczone możliwości konfiguracji.
  • #7 4584432
    cloudfly
    Poziom 15  
    Dzięki za rady, przekonaliście mnie koledzy do zakupu dwóch urządzeń... Tylko teraz problem jakie wybrać rozwiązanie:
    - modem ADSL + router Wi-Fi, czy
    - router przewodowy ADSL + AP?

Sprawa z tymi dwoma antenkami rzeczywiście się komplikuje. Chcę bowiem aby 3 komputery (PC1, PC2, NOTEBOOK) były w sieci z dostępem do Internetu. Rozwiązanie polegać ma na bezprzewodowym połączeniu co najmniej dwóch komputerów: PC2 i NOTEBOOK. Z tym że komputer NOTEBOOK (budynek1) będzie znajdował się w zasięgu działania AP (routera Wi-Fi), a komputer PC2 (budynek2) już nie. Komputer PC1 (budynek1) także będzie znajdował się w zasięgu AP, ale nie wiem czy podłączać go bezprzewodowo czy przewodowo (jak myślicie)? Aby podłączyć komputer PC2 (budynek2) do sieci niezbędne będzie przyłączenie zewnętrznej anteny do AP i wystawienie jej poza budynek1. Niestety w tym rozwiązaniu komputery PC1 i NOTEBOOK stracą zasięg, gdyż znajdują się w budynku1. Czy muszę w takim wypadku użyć aż dwóch urządzeń Wi-Fi (np. router ADSL Wi-Fi + AP)?
  • REKLAMA
  • #8 4593402
    z.malicki
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Osobiście nie polecam urządzeń LINKSYSa ze względu na fatalny serwis. Czekam już ponad 6 tygodni na zwrot routera z serwisu gwarancyjnego i zamiast przeprosin usłyszałem że nie mogą mi nic powiedzieć bo jestem "marnym" użytkownikiem.

Dla jasności serwis korporacji FEN dystrybutora na Polskę.
  • #9 4609614
    yogi286
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    z.malicki napisał:
    Witam

Osobiście nie polecam urządzeń LINKSYSa ze względu na fatalny serwis. Czekam już ponad 6 tygodni na zwrot routera z serwisu gwarancyjnego i zamiast przeprosin usłyszałem że nie mogą mi nic powiedzieć bo jestem "marnym" użytkownikiem.

Dla jasności serwis korporacji FEN dystrybutora na Polskę.

Co do serwisu linksysa - zycie, mnie FEN jakoś nigdy nie zawiódł,

a co do tematu
    ja bym proponował
    - WRT54G z DDWRTt/openWRT
    - Luncet Cell Pipe

ew. jak to ma byc niewielka siec itp, za 90-100zł kupisz na allegro
    BlackBOX - małe sprawne urzadzonko, ma podział pasma i w cenie 1 WRT masz 2 BlackBOX-y i 2 odzielne radia a nie 1 radio z 2 wyjsciami, jak cos kontaktuj sie na gg po 18 to jakos Ci pomoge
    gg: 3765139

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano rutera z wbudowanym modemem ADSL Annex A, obsługującego Wi-Fi 802.11b/g, z dwoma odkręcanymi antenami umożliwiającymi podłączenie anteny zewnętrznej, z funkcją podziału pasma, w jednym urządzeniu. Dyskusja wykazała, że takie urządzenie spełniające wszystkie wymagania, zwłaszcza w przystępnej cenie, jest trudne do znalezienia. Przykładowo DrayTek Vigor 2800G spełnia wymagania, ale jest drogi (~700 zł). Alternatywnie wskazano DrayTek 2700Ge z wbudowanym modemem i podziałem pasma, lecz z jedną, nieodkręcalną anteną i niższą ceną (~350 zł). Sugerowano rozdzielenie funkcji na dwa urządzenia: osobny modem ADSL i router Wi-Fi, co daje większą elastyczność i lepszą jakość. Polecano router Linksys WRT54GL z modemem ADSL2MUE jako sprawdzony zestaw, z możliwością instalacji alternatywnego oprogramowania (DD-WRT, OpenWRT) dla rozszerzonej konfiguracji. Wyjaśniono, że dwie anteny w routerach służą do poprawy czułości i zasięgu, a nie do jednoczesnego rozdzielenia sygnału na zewnątrz i wewnątrz budynku. W przypadku potrzeby zasięgu na zewnątrz i wewnątrz, konieczne może być użycie dwóch urządzeń Wi-Fi lub zastosowanie anten zewnętrznych. Wspomniano także o urządzeniach BlackBOX i Luncet Cell Pipe jako alternatywach z podziałem pasma i dwoma oddzielnymi radiami. Dyskusja poruszyła także kwestie serwisu Linksys, który w opinii jednego z uczestników był problematyczny, choć inni mieli odmienne doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA