logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skąd pobrać BIOS 1014 do ASUS P2B-LS? Wymiana podstawki procesora wpływa?

pidpawel 30 Gru 2006 17:33 3011 16
REKLAMA
  • #1 3387669
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Witam!
    Dość długo szukałem w zasobach elektrody, ale w większości były to wyniki w stylu: ile wyciągnę z .... Znalazło się kilka zbliżonych tematem postów, lecz wszystko było zamknięte, więc zakładam nowy temat. (Jeśli jakiś przeoczyłem to przepraszam i proszę o linka :D )
    Posiadam płytę Asus P2B-LS . Chcę zrobić upgrade biosu. Mniej więcej wiem jak się to robi tylko zastanawiam się skąd pobrać bios. Na stronie Asusa jest dostępna wersja 1012. Podobno jest już 1014, lecz nigdzie nie mogę jej dostać. Moglibyście podać mi namiary na stronę z której to można pobrać?
    Mam jednak taki problem: wymieniłem w niej podstawkę do procesora i nie wiem czy to za bardzo nie miesza czegoś.
    Aktualnie nie mam zasilacza do komputera, więc wszystkie operacje na żywo odpadają. Zasilacz dopiero jak załatwię wszystko co potrzeba :D

Proszę o poradę i z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3387699
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Przeciez najnowszy bios w tym 1014 znajduje sie na stronie producenta!
    ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/slot1/440bx/p2b-ls/
  • #3 3387712
    pidpawel
    Poziom 26  
    Przepraszam bardzo, lecz ja go nie znalazłem.
    Głównie chodziło mi o to w tym temacie, że nie wiem czy wymiana płytki z gniazdem na proca ma jakieś znaczenie podczas aktualizacji biosu.
  • Pomocny post
    #4 3387731
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Po wymianie przejściówki płyta się uruchamia ?
    Jak się uruchamia to nie ma znaczenia,jak się nie uruchamia to i tak biosa nie zmienisz.
  • Pomocny post
    #5 3387736
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    To nie ma żadnego zwiazku z biosem.
  • REKLAMA
  • #6 3387756
    pidpawel
    Poziom 26  
    Płyta się uruchamia, lecz działa dość kiepsko tzn. z gorszym(wolniejszym) procesorem działała szybciej.
    A mam pytanie: w opisach biosów pisze coś o wymaganej wersji SCSI jak można tę wersję sprawdzić i jaka jest wgrywana seryjnie?

Dodano po 1 dzień:

Już sprawdziłem - moja wersja biosu (głównego) to 1012. Co zmieni się jak zaktualizuję do 1014 ? Czy wtedy będzie można zmieniać częstotliwość szyny FSB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3392483
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Coś nieźle pokręciłeś ...

Wymieniłeś gniazdo Slot1 dla CPU w płycie czy przejściówke a może CPU (jakie CPU testowałeś) ?

BIOS w wersji 1014 beta 003 jest od dawna.

FSB można zmieniać na płycie zworkami czy to przy wersji 1012 czy 1014.003 ...

Nie "wymaganej wersji SCSI" tylko nowszy BIOS zawiera często nowszy BIOS dla Adaptec AIC-7890 - w przypadku 1014.003 jest to zdaje się [Adaptec 7890 SCSI BIOS revision 3.10] - poniżej w tekście lepiej by to wyglądało gdyby zamiast wyrazu 'Use' był 'Update':

Cytat:

bxls1012.zip P2B-LS (Intel 440BX chipset) M/B, PnP BIOS ver. 1012 05/04/2000
    1. Use Adaptec 7890 SCSI BIOS to revision 2.20
    2. Add microcode update.

Warto załadować tą ostatnią wersje, przy starszej niewykluczone że WinXP (jeśli takowego używasz) może mieć problemy z ACPI.
  • #8 3392606
    pidpawel
    Poziom 26  
    Wymieniłem płytkę, na której jest procesor, razem z procesorem.
    PS Dzięki za informacje :D //PS Jeszcze lepiej by było gdyby pisało "Updates" :D

No to jeszcze jedno:
    Jak uruchamia się SCSI to po wykryciu urządzeń pisze:
    SCSI BIOS not installed!

Co to znaczy?
  • Pomocny post
    #9 3392630
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam,
    znaczy to tylko tyle, że do kontrolera scsi na płycie nie zostało podłączone
    żadne urządzenie (np. dysk).
    Ta płyta była produkowana w kilku wersjach, na laminacie powinna być
    wydrukowana informacja: p2b ls rev. 1.xx.
    W zależności od wersji można było na niej uruchomić różne typy procesorów (chodzi o inny typ regulatora napięcia zasilania procesora).
    Mimo sędziwego wieku - jest to wciąż niezła płyta.
    W sieci jest wiele opisów dotyczących jej modyfikacji, np. tu:
    http://homepage.hispeed.ch/rscheidegger/p2b_procupgrade_faq.html
    http://rma.asus.de/support/FAQ/faq086_CPU_Upgrade_III.htm

bs123
  • #10 3393092
    pidpawel
    Poziom 26  
    No tak tylko, że ja podłączyłem streamer i go wykrywa - wypisuje mi, że go widzi. Dziwne
    Na tej płycie są 3 gniazda SCSI w tym dwa pasujące do mojego napędu. Czy mogę spróbować zapiąć go do tego drugiego? Nie jestem pewien typu SCSI jaki obsługuje to urządzenie .... Czy można w ten sposób uszkodzić płytę, albo coś?
  • REKLAMA
  • #11 3393149
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Nie jest tak, że gdy do kontrolera nie zostało podłączone żadne urządzenie to pojawia się wspomniany komunikat.
    'SCSI BIOS not installed!' - to normalny komunikat gdy do kontrolera nie zostało podłączone urządzenie bootowalne typu HDD, w przypadku innych urządzeń jak skaner czy Twój streamer będzie się pojawiać (co widać :wink: )

Szkoda że nie napisałeś jaki to model tego streamera i dalej jaki to 'gorszy' CPU włożyłeś przy którym płyta działała szybciej.
  • #12 3393215
    pidpawel
    Poziom 26  
    Nie pamiętam już modelu tego procesora, ale wiem, że był to Celeron. Ten pracuje z szybkością 466mhz. Streamer to jeszcze inna sprawa - kontroler widzi go jako model z końcówką 60, a na obudowie pisze 75...
    Z tymi komputerami to same takie dziwne rzeczy się zdarzazją :D
    Nie mam jeszcze odpowiedzi na pytanie:
    Cytat:
    Na tej płycie są 3 gniazda SCSI w tym dwa pasujące do mojego napędu. Są one jak pisze w instrukcji różnego typu. Czy mogę spróbować zapiąć go do tego drugiego? Nie jestem pewien typu SCSI jaki obsługuje to urządzenie .... Czy można w ten sposób uszkodzić płytę, albo coś?
  • #13 3393243
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Może wymieniłeś P!!! 450 (4.5 x 100) na "szybszego" Celerona 466 (7 x 66) ...

Nie masz odpowiedzi bo nie podałeś modelu streamera, nie chcę pisać w ciemno.
  • #14 3393723
    pidpawel
    Poziom 26  
    Mogło być i tak :D

Model streamera - tandberg data slr75 Chyba coś koło tego :D

Dodano po 1 godz.

Pobrałem aktualizacje biosu, chcę przygotowywać dyskietkę i przypomniałem sobie, że nie działa mi tam napęd :( Próbowałem już kilku napędów, kilkunastu konfiguracji biosu, podłączenia taśm... Między innymi dla tego chciałem zrobić aktualizację biosu... Jest jakiś inny sposób na uruchomienie stacji dyskietek? Może jakoś inaczej uruchomić update biosu?
  • Pomocny post
    #15 3395302
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Wychodzi na to że ten streamer powinien Ci działać w obu gniazdkach.

Można zaktualizować także z HDD czy z DVD/CD-ROMu.
  • #16 3396812
    pidpawel
    Poziom 26  
    WojtasJD napisał:

Można zaktualizować także z HDD czy z DVD/CD-ROMu.

Dobrze - czyli normalnie nagrać pliki jakiegoś dosa, wgrać awdflash, nowy bios. I ustawić płytkę jako bootowaną? Dorze myślę?
  • Pomocny post
    #17 3398202
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Nie wiem czym tam dysponujesz - najprościej na HDD z jakimś DOSem - dorzucić pliki flashera i obrazu BIOSu, jak nie to wejść na http://www.bootdisk.com , ściągnąć np. 'Driver Free Disk For BIOS Flashing', dorzucić niezbędne pliki do uaktulnienia BIOSu i wypalić CD/DVD z opcją emulacji dyskietki (można też do obrazu dyskietki nic nie dorzucać tylko wrzucić je do katalogu głównego CD/DVD - warunek to że obraz dyskietki musi mieć 'wsparcie' dla uaktywnienia CD/DVD pod DOSem).

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano aktualizacji BIOS w wersji 1014 do płyty głównej ASUS P2B-LS, której oficjalna strona producenta udostępnia BIOS 1012, natomiast wersja 1014 jest dostępna na ftp ASUS-a pod adresem ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/slot1/440bx/p2b-ls/. Wymiana podstawki procesora (gniazda Slot1) wraz z procesorem nie wpływa na możliwość aktualizacji BIOS-u, pod warunkiem, że płyta się uruchamia. BIOS 1014 zawiera nowszą wersję BIOS-u SCSI (np. dla kontrolera Adaptec AIC-7890 w wersji 3.10), co może poprawić kompatybilność z systemem operacyjnym, np. Windows XP i ACPI. Zmiana częstotliwości magistrali FSB odbywa się za pomocą zworków na płycie, niezależnie od wersji BIOS. Komunikat "SCSI BIOS not installed!" oznacza brak podłączonego bootowalnego urządzenia SCSI, a nie brak urządzeń SCSI w ogóle. Podłączony streamer Tandberg Data SLR75 jest wykrywany przez kontroler, a urządzenie można podłączyć do różnych gniazd SCSI na płycie bez ryzyka uszkodzenia. Aktualizację BIOS-u można przeprowadzić z dyskietki, HDD lub CD/DVD z systemem DOS i narzędziem awdflash. W przypadku braku działającego napędu dyskietek zaleca się przygotowanie bootowalnego nośnika z DOS-em i plikami aktualizacji BIOS-u, np. korzystając z gotowych obrazów bootowalnych dostępnych na stronach takich jak bootdisk.com.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA