logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P4P8X- Jak zaaktualizować bios? Z pendrivea nie idzie.

PATAFIAN_PATAFIAN 01 Paź 2015 20:00 1395 19
REKLAMA
  • #1 15035564
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    Witam serdecznie.
    Otóż w ręce mi wpadł mi komputer z biosem AMIBIOS (producent AMI) który niestety wymaga aktualizacji ponieważ nie wykrywa niektórych procesorów oraz szwankuje. Niestety ale w biosie nie widzę jakiej kolwiek opcji typu "EZ FLASH" czy coś co by informowało o aktualizacji.
    Czy jest jakiś sposób aby zaktualizować ten bios??
    Dodam,że próbowałem przenieść plik aktualizacji z rozszerzeniem .AMI na pendrivea i w biosie ustawić tak aby startował pendrive lecz niestety to nie pomaga ponieważ wyświetla się błąd informujący aby włożyć dysk bądź zainstalować system(po angielsku).
    Czekam na odpowiedź ponieważ nie mam pojęcia co mu dolega.
    Specyfikacja techniczna:
    Płyta główna: ASUS P4P8X (bios AMI)
    Pamięć RAM: 2Gb (4 kości)
    Procesor: Klasy AMD Atlon 1x2.4Ghz
    Zasilacz: MODECOM 300W (nie znajduje się na czarnej liście)
    Karta graficzna: Jakaś firmy VIDline (chińczyk?)
  • REKLAMA
  • #2 15035931
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Na płycie jest kość w podstawce? Jak tak to najprościej było by zaprogramowanie z wewnętrznym programatorze.
  • REKLAMA
  • #3 15036252
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Niestety ale w biosie nie widzę jakiej kolwiek opcji typu "EZ FLASH" czy coś co by informowało o aktualizacji.

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/P4P8X/e1299_p4p8x.pdf
    Strona 2-4
    3. To launch EZ Flash, press <Alt> + <F2> during POST to display the following.
    Wymagana stacja dyskietek miękkich.

Strona 2.1.1
    Można też wykonać to na płycie CD.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2109215.html
  • REKLAMA
  • #4 15036505
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    Na płycie jest kość w podstawce? Jak tak to najprościej było by zaprogramowanie z wewnętrznym programatorze.

Tak siedzi w takiej brązowej podstawce ;-)
    Rozumiem,że taki programator wewnętrzny troche kosztuje?
    DriverMSG napisał:
    Strona 2-4
    3. To launch EZ Flash, press <Alt> + <F2> during POST to display the following.
    Wymagana stacja dyskietek miękkich.

Czyli jeśli dobrze ogarniam to najpierw robię startową dyskietkę bądź płykę CD a potem podczas startu komputera naciskam <Alt> + <F2> i wykonuje wszystko zgodnie z dalszymi poleceniami tak?
    Sorki za troszke bezsensowne pytanie ale zawsze aktualizacji biosu dokonywałem z opcji w biosie dotyczącej aktualizacji.
  • #5 15036511
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie robisz żadnej dyskietki startowej. Wystarczy że skopiujesz plik na dyskietkę i podczas startu komputera wciśniesz ALT + F2.

Kupno programatora tylko do tego to bezsensowny wydatek. Jeśli będziesz miał problem to mogę za darmo Ci zaprogramować.
  • #6 15036515
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 944
    <ALT> + <F2> uruchamia opcję EZ Flash- wskazujesz lokalizację pliku obrazu BIOS-u (np. xxx.bin), na płytce, dyskietce - spotkałem się z opisem, że ma też dostęp do dysku twardego.

Co do programatora, to dobry serwis komputerowy powinien taki mieć programator. Tylko ile za programowanie takiej kości wezmą nie wiem. Ale może być taniej jak kupowanie programatora.
  • #7 15037560
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    Nie robisz żadnej dyskietki startowej. Wystarczy że skopiujesz plik na dyskietkę i podczas startu komputera wciśniesz ALT + F2.

Niestety na chwilkę obecną nie posiadam dyskietki aby tego dokonać.
    Po wciśnięciu tej kompinacji uruchamia się EZ Flash i następnie ciągle wywala coś takiego:
    Checking for floopy...
    Floopy not found!
    Checking for CD-ROM...
    CD-ROM for found!
    I tak w kółko a więc sam EZ Flash działa.
    Za pomocą programu Ashampoo Burning Studio nagrałem na płytkę plik aktualizacyjny z rozszerzeniem .005 i wsadziłem do komputera. Płytkę wyszukuje lecz wywala coś takiego:
    Reading file "P4P8X.ROM"
    File "P4P8X.ROM" not found on CD-ROM!
    Plik aktualizacyjny jaki pobieram nosi nazwę "P48X1017.AMI" a przynajmniej taki da się pobrać ze strony producenta z zakładki BIOS.
    Bios-Utility to narzędzia do systemu windows tak?
    I jeszcze takie pytanie. Przy pobieraniu pliku w zakładce OS czyli tam gdzie sie wybiera system wybieram DOS. Dobrze robię?
  • #8 15037567
    11111olo
    Poziom 42  
    Próbowałeś aktualizować przez Afudos BIOS update tool V2.11?
  • REKLAMA
  • #9 15037576
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    Próbowałeś aktualizować przez Afudos BIOS update tool V2.11?

Nie.
    Problem jest taki,że nie chce tego robić z poziomu systemowego ponieważ jest on nieaktualny. Jeśli będzie taka konieczność to zaktualizuje go i dokonam tej aktualizacji ale jest to ostateczność ponieważ i tak i tak system będzie zmieniany.
    A może powinienem pobrać starszą aktualizacje? Niestety wszystkie aktualizacje na stronie producenta są z rozszerzeniem .AMI bądź .005 i innych nie ma :-(
    Pobieram stąd ---> http://www.asus.com/support/Download/1/15/23/1/10/
  • #10 15037581
    11111olo
    Poziom 42  
    To musisz zrobić z czystego DOSu. Komputer możesz uruchomić z dyskietki, CD lub dysku twardego.
  • #11 15037589
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    To musisz zrobić z czystego DOSu.

Co mam rozumieć przez pojęcie "czysty dos?"
    Jak zrobić ten czysty DOS?
    Tak wiem głupie pytanie.
  • #12 15037596
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie wiem czy pamiętasz czasy Win9x który uruchamiał się z DOSu i tam był tryb MS-DOS albo sam DOS.
    Jak masz dyskietkę to możesz zrobić startową z samego systemu (jest odpowiednia opcja do zaznaczenia).
    Z pendrivem jest ciut trudniej ale też nie tak strasznie.
  • #13 15037624
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    Nie wiem czy pamiętasz czasy Win9x który uruchamiał się z DOSu i tam był tryb MS-DOS albo sam DOS.

Coś kojarze ale nie do końca...
    Rozumiem,że z płytki CD-ROM nie da rady??

Dodano po 2 [minuty]:

A może zrobić bootwalny nośnik CD? Może wtedy ruszy?
    Bo na przykład hiren boot cd jest bootwalny bo sam startuje itp.
    Tylko jak zrobić taki bootwalny dysk cd z tą aktualizacją?
  • #14 15037634
    11111olo
    Poziom 42  
    Da radę ale trzeba to odpowiednio zrobić. DOS jest taki dziwny że mimo wystartowania z płyty i tak plików z niej pod DOSem nie zobaczysz bo trzeba mieć sterowniki.
    Ta płyta co masz jest wiekowa i dziwię się czemu tego nie zrobisz po prostu ze zwykłej dyskietki. Tu nawet jak się pomylisz to można jeszcze raz nagrać pliki a CD będzie do wyrzucenia.
  • #15 15037715
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    CD będzie do wyrzucenia.

Pomyślałem o tym dlatego wszystkie próby realizuje na CD wielokrotnego zapisu ;-)
    Czy jak zrobię wszystko tak jak w tym temacie ---> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2109215.html <--- to ruszy?
  • #16 15037752
    11111olo
    Poziom 42  
    Powinno działać, próbuj. Możesz na utworzony obraz dyskietki od razu wrzucić plik biosu.
    Na dyskietce wystarczą tylko
    IO.SYS
    COMMAND.COM

Resztę możesz wywalić.
  • #17 15038072
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    11111olo napisał:
    Powinno działać, próbuj. Możesz na utworzony obraz dyskietki od razu wrzucić plik biosu.
    IO.SYS
    COMMAND.COM

Resztę możesz wywalić.

11111olo napisał:
    IO.SYS
    COMMAND.COM

Resztę możesz wywalić.

Niestety nie rusza ;-)
    Nero express nie jest dostępny za darmo.
    Niestety plików podanych przez cb jak i również na stronie tamntej co podałem nie ma. Są za to pliki o nazwach:
    ASUS P4P8X- Jak zaaktualizować bios? Z pendrivea nie idzie.

Dodano po 1 [minuty]:

Ostatni plik czyli P4P8X112.AMI jest to plik aktualizacji pobrany ze strony producenta.
  • #18 15038098
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Za pomocą programu Ashampoo Burning Studio nagrałem na płytkę plik aktualizacyjny z rozszerzeniem .005 i wsadziłem do komputera. Płytkę wyszukuje lecz wywala coś takiego:
    Reading file "P4P8X.ROM"
    File "P4P8X.ROM" not found on CD-ROM!

Więc wstaw tam plik biosu z taką nazwą.
  • #19 15044439
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    DriverMSG napisał:
    Więc wstaw tam plik biosu z taką nazwą.

Bardzo chętnie bym to uczynił lecz nie wiem skąd taką nazwę pobrać. Na stronbie asus wszystkie rozszerzenia jakie są do pobrania to .005 lub .AMI lecz żadnego o rozszerzeniu .ROM nie ma.
  • #20 15044465
    11111olo
    Poziom 42  
    To zmień na ROM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z aktualizacją BIOS-u płyty głównej ASUS P4P8X, który nie wykrywa niektórych procesorów. W BIOS-ie nie ma opcji EZ Flash, a próby aktualizacji z pendrive'a kończą się błędami. Użytkownicy sugerują użycie dyskietki lub płyty CD do uruchomienia EZ Flash poprzez naciśnięcie kombinacji klawiszy + . Wskazówki obejmują również konieczność posiadania pliku BIOS-u w odpowiednim formacie (.ROM) oraz uruchomienie z czystego DOS-u. Użytkownik rozważa również użycie programatora do zaprogramowania kości BIOS-u, ale jest to kosztowne. Problemy z odczytem plików z CD-ROM i brak odpowiednich plików do aktualizacji są również poruszane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA